Pages

Tuesday 24 May 2022

Att prata som att man vet när man inte vet


Något som jag ibland fascineras av är HUR det pratas om saker och ting. Det är många i dagens samhälle som gärna anser sig vara expert på någonting. Det gäller såväl på börsen som i andra sammanhang.

Då detta huvudsakligen är en aktierelaterad blogg kan vi fokusera på börsen. Det där med att vara, eller anses vara, expert är lite extra intressant att fundera kring när det gäller börsen. Detta då de facto ingen vet vad som kommer att hända i närtid och vilka aktier som kan vara bra under de kommande månaderna etc – vilket relativt ofta är fokus i det som ”experter” pratar om när det kommer till börsen.

Trots detta pratas det inte sällan i termer som kan tolkas som att något väldigt sannolikt kommer att inträffa. Samtidigt kompletteras detta med en massa disclaimers 😊 Givet att man själv inte har gjort sin hemläxa är det väldigt lätt att ryckas med i ”övertygande” uttalanden.

Det finns många exempel på väldigt populära aktier där aktieägarna har fått se värdet på sina investeringar rasa det senaste året. Inte minst gäller detta ”the sky is the limit”-bolagen där investerarsentimentet har uttryckt väldigt positiva framtidsutsikter för bolagen och aktierna – detta oavsett värdering. Man har hört argumentation i stil med: ”Bolag X må vara dyrt på P/E 100 år 2022, men kollar man några år framåt så är det ’bara’ P/E 25 år 2025”.

Det finns alltid investerare som kommer in tidigt i fina bolag och/eller kursraketer. En tillfällig svacka innebär inte heller att framtiden inte kan se mycket ljus ut. Poängen är istället att flertalet bolag kanske inte uppvisar en svacka, utan snarare en varaktig nedgång efter en tidigare större hajp kring aktien.

Hursomhelst, personligen blir jag nervös när saker och ting uttrycks med ”säkerhet” när man de facto inte uttalar sig med mer än kvalificerade gissningar. Men å andra sidan, lär man få ett färre antal personer som lyssnar på det man säger om man inte är klar och tydligt. Om ens ”sanningar” visar sig vara fel lär det ändock vara få som långsiktigt vill lyssna på det man säger 😊


No comments:

Post a Comment