Pages

Monday 23 May 2022

Det fantastiska i att träffa likasinnade


Om det inte är tok-hausse på börsen är aktier och investeringar ett nischat intresse i dagens samhälle. För många personer är aktier inte direkt det första ämnet som kommer på tal när man pratar med kollegor eller vänner.

Ponera att man sitter på en parmiddag och avnjuter en god måltid och man yttrar den trevliga nyheten att Peab har inlett ett aktieåterköpsprogram. Det skulle vid ett sådant scenario inte vara helt osannolikt att det blev den sista parmiddagen i det sällskapet… 😊

Skämt å sido, givet att aktier inte är ett main-stream intresse kan det ibland vara vanskligt att träffa likasinnade personer. Även om folk gärna vill tjäna pengar på aktier genom att få ”intressanta aktietips” är det ändå en stor skillnad mot att prata aktier mer eller mindre non-stop med någon som har ett genuint intresse av att analysera bolag och diskutera alla möjliga typer av ifs-and-buts.

Som jag har skrivit tidigare är jag väldigt glad och tacksam över att ha träffat flera fantastiska människor och vänner genom bloggen. För mig har bloggen varit en dörröppnare för att träffa likasinnade personer – både i den digitala världen och in real life.

Det är något som har förgyllt min tillvaro samt också bidragit till att portföljen har presterat bättre. Det finns oerhört många duktiga investerare som delar med sig av sina unika kunskaper som de har lagt ned en stor tid på att erhålla. Det är fantastiskt att se vilken kunskap man kan få ta del av helt gratis.

I fredags fick jag äran att vara med på Cristofer Anderssons och Erik Sprinchorns fest på Nordnet (Tack Nordnet för grymt arrangemang!) för att fira publicerandet av deras bok ”Livet, börsen och allting”. Detta var en kväll som utgjorde ett ypperligt tillfälle att träffa likasinnade. Personligen tycker jag att det var en fantastisk kväll och det var verkligen superkul att umgås med både befintliga och nya bekantskaper.

Har ni någon/några som ni regelbundet pratar aktier och investeringar med?

Ps, har ni missat min recension av Cristofers och Eriks bok finns det inlägget att läsa på nedan länk:

https://thedividendstory.blogspot.com/2022/04/livet-borsen-och-allting.html

8 comments:

 1. Vilken grej, kan tänka mig att du trivdes som fisken i vattnet! :-) Och visst får man riktig energiboost av att träffa likasinnade?!

  Håller med om att det är svårt att hitta andra som delar det intresset. Jag har ju min man att prata börs med. Däremot är det nog oftast han som vill prata case mm för han är mer engagerad än jag, även om jag tycker att det är kul till en viss gräns. Men han har ingen annan än mig att diskutera sånt med, så det blir nog lite torftigt för honom... :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, ja där kan mer verkligen prata om fisken i vattnet och energiboost :)

   Spännande! Vilken typ av case/bolag gillar han?

   Delete
  2. Jag har lite dålig koll, men han lyssnar mycket på poddar och hade nog gärna velat ha lite mer djupgående diskussioner kring dem, än jag kan erbjuda. :-)

   Delete
  3. Poddar är riktigt nice! Jag ska ut och promenera och lyssna på lite poddar nu :)

   Delete
 2. Jag kan hålla med om att det ger energi att prata med folk som har samma intresse som en själv. Däremot det jag upplever och soom ger mig kanske ännu mer energi är folk som kan komma med "contrarian" dvs motsatta ideer till mig själv. Man får annars en bekräftelse av ens världsbild och utmanas inte till att söka skäl till varför ska bolag x värderas till y. Men visst, jag personligen skulle inte ha mkt att prata med en person som är väldigt intresserad av mode eller tex film festival, Cannes går väl av stapeln nu har jag hört.
  Mvh / Eilertregerar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det är viktigt att ha konstruktiva diskussioner så man inspirerar och utvecklar varandra. Det kan dock ibland bli långsiktigt jobbigt tycker jag om någon konstant är contrarian :) Haha, du har bättre koll på film än mig iaf - jag hade inte koll på att det var filmfestival i Cennes nu :)

   Delete
 3. Tjena! Kul att du fick möjligheten att träffa dessa proffs. Månadssparar i deras Ny Teknikfond.
  Har en riktigt erfaren investerare som bollplank. Denne ligger bakom mitt bästa case som f.ö var den första aktien jag köpte. Sägs att man inte ska köpa på tips, men det beror ju på vem det är som tipsar och man är ju själv ytterst ansvarig för sina placeringar.
  Har du köpt någon aktie på tips från någon i din krets?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Vad kul! Jag håller helt mig dig om att det helt beror på vem som ger tipset. Innan jag själv började analysera aktier "på riktigt" hände det att jag följde tips från framför allt en person jag känner som är väldigt duktig. Numera inspireras jag mycket av andra men jag köper aldrig utan att själv ha satt mig in i caset :)

   Delete