Pages

Tuesday 31 May 2022

Mina tankar om boken ”Radikalt lagom”


I kunskapsinriktade böcker tycker jag om att skriva ned anteckningar i samband med att jag tar mig igenom dessa böcker. Detta var också ett tillvägagångssätt jag använde när jag pluggade. Det kanske inte är det mest tidseffektiva sättet men jag tycker att det fungerar bra för mig.

I gårdagens blogginlägg redogjorde jag för de anteckningar jag skrev när jag läste Fredrik Nyströms bok ”Radikalt lagom”. I dagens blogginlägg tänkte jag delge lite kring mina tankar om boken och det som skrivs. Jag fick ”nys” om boken när jag lyssnade på ett poddcast-avsnitt där Fredrik gästade Jonas Coltings podd. Jag tyckte boken lät intressant och satte därför upp den på min läslista.

I boken ”Radikalt lagom” diskuterar Fredrik träning, kost och leverne utifrån syftet ”så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds”. Han nämner vid ett tillfälle i boken att han uttalat sig på ett sätt som närapå kostade honom jobbet. När man läser vissa av de sammanfattande saker från boken som jag skrev i gårdagens blogginlägg kan man ganska snabbt komma till slutsatsen att Fredrik är en person som inte alltid anpassar sig till att uttrycka saker som är i linje med konsensus.

Ett exempel på det är att man inte bör (huvudsakligen) stå upp och jobba om man har möjlighet att sitta ner. Fredrik är också en förespråkare för lågkolhydratskost och skriver bland annat att kolhydrater inte är något vi behöver. Kolhydrater behövs för hjärnan, dock kan levern producera de kolhydrater som behövs.

Det finns många hälsotrender. En trend som dock aldrig har varit den populäraste är att vara lagom. För egen del är jag nog ganska extrem i många avseenden, det är mycket antingen eller. Att läsa Fredriks bok och hans slutsatser är således inte direkt ”drömmen” om man jämför med hur jag lever inom vissa områden.

För mig som ser mig som en löpare är det framför allt löpning och hjärtsjukdomar som ger mig en ”oro” kring det han skriver i boken. Även om dessa delar såklart inte var någon nyhet för mig. Ska man vara ärlig är jag nog en ganska ”feg” och ”bekväm” löpare också om man jämför med många andra. Blodsmak i munnen har jag extremt sällan haft när jag har tränat/tävlat. Hade jag pushat mig lika hårt som en del andra tror jag att jag skulle springa milen på runt 60-90 sekunder snabbare än vad jag har gjort hittills.

Faktum är att jag gillar löpningen per se, dvs. att springa i ett harmoniskt tempo och njuta av rörelse och insupa miljön runtomkring mig samtidigt som jag känner hur jag tänker allt mer klart och proaktivt. Folk som uttalar sig om mitt träningsprogram säger inte sällan ”du måste springa mer intervaller om vill springa fortare”.

Ett annat faktum är att det finns ett värde (när jag har tagit blodprover) som jag inte är helt nöjd med. Det är inte ett dåligt värde, men jag skulle ändå vilja att det var lite bättre. Jag har faktiskt funderat om det kan ha någon att göra med regelbundet återkommande löpning (kanske kombinerat med allmän stress). Jag är inte utbildad inom detta område så det är endast en spekulativ gissning. Givet det Fredrik skriver om ökade såväl kortisolnivåer som insulinnivåer vid (hård) träning skulle det ändå kunna ligga något i det (jag planerar inte att gå närmre in på vilket blodvärde jag syftar på :P).

Avslutningsvis

Sammantaget tycker jag att det finns en hel del som låter rimligt utav det Fredrik skriver om i boken. Jag vet inte om jag håller med om allt, åtminstone vill jag helst inte göra det 😊 Något som jag dock håller med om är den ständiga debatten om huruvida fett eller kolhydrater är att föredra som huvudsaklig energikälla. Jag äter allt, men jag har minskat ned på mitt kolhydratintag samt äter ett fåtal större mål mat om dagen. Jag fastar oavbrutet runt 16-20 timmar per dag, i princip dagligen, och tycker det funkar bra för mig. Det handlar inte om att banta utan handlar istället om att låta kroppen vila.

Oavsett vad man anser tror jag att de flesta håller med om att exempelvis elitidrott inte är det bästa ur ett hälsoperspektiv. Jag tror också att många (inklusive undertecknad) vill göra sunda och medvetna val och det kan lätt bli en stressande känsla när det kommer motsägelsefulla åsikter från olika förstå-sig-påare. Det blir inte helt optimalt när ”feelgood-metoder” bidrar till ökad stress och oro 😊 Olika trender påhejas ofta också av olika kommersiella intressen.

Det finns flera oroande hälsotrender i dagens samhälle (t ex övervikt och andra livsstilsfenomen), men personligen tror jag att lite mer fokus på ”lagom” är bra för många och också att man är mer snäll mot sig själv.

Något tänkvärt som Fredrik skriver är ”När vi väljer bort fet mat är det för att vi tar vår långsiktiga tillgång på näring för given”. På temat tänkvärt skriver han också ”När vi utsätter våra kroppar för så hård träning att vi skadas är det för att en frisk kropp inte längre är lika avgörande för vår överlevnad”.

Sammanfattningsvis tycker jag att ”Radikalt lagom” är en intressant och läsvärd bok. Även om man inte håller med om allt tycker jag ändå att det är en bok som drar igång en del tankeverksamhet.


4 comments:

  1. Kul att läsa dina tankar om boken. Jag har kommit halvvägs! Perfekt att lyssna på när jag är ute och rör på mig. ;-) Jag kan förstå att boken väcker en oro, som du nämner. Fast i mitt fall handlar nog oron snarare om att läsare som tenderar att... vara ganska bekväma av sig, kanske får vatten på sin kvarn och rör ännu mindre på sig (jag kan relatera). Confirmation bias och allt det där. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, perfekt att lyssna på när man är ute och rör på sig! Bra poäng, tenderar man att inte vilja röra sig så mycket är det perfekt att kasta fram den boken :)

      Delete
  2. Nu tillagd på inköpslistan - tack för tips och för en fantastisk blogg!

    ReplyDelete