Thursday, 12 May 2022

Nordea: Solid utveckling och stark finansiell ställning


För några veckor sedan publicerade Nordea sina siffror för Q1 2022. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar om aktien. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Nordea.

Siffrorna som anges nedan avser (exklusive jämförelsestörande poster) Q1 2022 vs. Q1 2021 om inget annat anges:

 • Räntenettot ökade med 8% och uppgick till 1 308 mEUR (1 212)
 • Avgifts- och provisionsnettot ökade med 5% till 870 mEUR (827)
 • De totala intäkterna ökade med 3% och uppgick till 2 490 mEUR (2 420)
 • Rörelsekostnaderna uppgick till 1 388 mEUR (1 319)
 • Rörelseresultatet före kreditförluster uppgick till 1 102 mEUR (1 101)
 • Redovisat resultat per aktie landade på 0,22 EUR (0,19)
 • K/I-tal (med periodiserade resolutionsavgifter) och avkastning på eget kapital (med periodiserade resolutionsavgifter) uppgick till 0,48 (0,48) respektive 12,5% (11,0)

Mina tankar

Jag tycker att Nordea levererade en stabil rapport. Såväl räntenettot som provisionsnettot ökade jämfört med Q1 2021. Räntenettot ökade inom samtliga affärsområden. På årsbasis ökade bolånevolymerna med 7%, något som har supporterats av ökade marknadsandelar i hela Norden.

Kärnprimärkapitalrelationen uppgick vid utgången av mars till 16,3%, vilket är 6,1 procentenheter över regelkravet. Nordea har således fortsatt en stark finansiell ställning. Nordea håller just nu på med sitt andra aktieåterköpsprogram. Utöver det för man även diskussion med den Europeiska Centralbanken om uppföljande återköpsprogram under det andra halvåret 2022. I Q1 återförde Nordea 12 miljoner EURO i form av tidigare reserverade kreditförluster, detta ligger helt i linje med min tes som jag skrivit om tidigare (= att sannolikheten är stor att delar av de större avsättningar som Nordea gjorde i början pandemin kommer att återföras).

Nordea-aktien handlas för tillfället till ett P/B-tal på runt 1,10. Personligen tycker jag inte att det är en särskilt ansträngande värdering. Fortsatta aktieåterköp, stigande räntenivåer och god aktivitet i verksamheten är några faktorer som väntas gynna bolaget framöver.

Har ni Nordea i portföljen?

2 comments:

 1. Hur ser du på sampos uttåg ur Nordea, som nu inte riktigt har nån storägare eller inte i sampo-storlek? Sen kan man diskutera hur bra eller dålig sampo varit. Nordea köpte tillbaka aktier av Sampo ifall jag inte minns fel.
  Har länge varit sugen på o köpa Nordea men har handelsbanken och danske bank redan i portföljen så avvaktar lite med bank.
  Lite funderdam ifall Nordea är intresserade av att köpa handelsbankens finska verksamhet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nordea har ju inte direkt varit en super-performer under Sampos ledning (även om det varit specifika samt externa utmaningar under delar av Sampos ägarskap. Sedan när de började annonsera att de ska sälja av sitt innehav har det delvis varit lite av en våt filt över Nordea-aktien. Jag tycker det är bra att de nu sålt av allt :)

   Delete