Pages

Saturday 7 May 2022

Veckans aktieköp v.18


Ännu en vecka har passerat och det är dags att summera veckans aktieköp igen. Vi kör igång direkt.

Veckans stora händelse i portföljen var att det på måndagsmorgonen blev bud på portföljbolaget LeoVegas. Till följd av detta sålde jag mina aktier i LEO. Detta gjorde att jag fick in en relativt stor kassa i absoluta tal. Delar av denna kassa har jag under veckan valt att investera i nedan bolag.

Överlag har jag fortsatt att investera relativt brett, vilket är något som jag föredrar att göra när det är allmänt stökigt på marknaden. Innan jag kommer in på aktieköpen kan det nämnas att jag även den här veckan har köpt andelar i fonden SEB Sverige Indexnära A.

Bland aktieköpen som gjordes återfinns bostadsbyggarbolaget JM. Inte sällan brukar mina aktieköp i JM ifrågasättas (tänk exempelvis: ”bostadspriserna kommer att rasa när räntan stiger”). Personligen har jag ingen aning om hur bostadspriserna kommer att utvecklas. Det låter dock rimligt att det kommer bli mer utmanande på bostadsmarknaden när bostadsräntorna höjs etc.

Sedan JM-aktiens toppnotering på 421,10 kr i början på 2022 har aktiekursen sjunkit med över 50%. Även om jag tycker att aktien var för högt värderad på ATH kan man konstatera att marknaden tagit höjd för sämre tider. Exakt hur mycket höjd marknaden har tagit är givetvis inte enkelt att veta. Jag tycker att JM är attraktivt värderad på nuvarande kursnivåer, men jag vet också att aktien kan bli betydligt billigare om det skulle ”storma ordentligt”. Jag har tagit en inledande position i bolaget och köper gärna fler aktier om kursen fortsätter att falla.

Överlag har JM en stark finansiell ställning. I slutet på april annonserade bolaget att man inleder aktieåterköpsprogam. Bolaget har en stark byggrättsportfölj, vars marknadsvärde överstiger dagens aktiekurs. Jag köpte aktier för 207,60 kr och 203,80 kr.

Jag har under veckan också köpt aktier i fastighetsbolaget Fastpartner. Jag köpte aktier till kurserna 80,10 kr och 76,50 kr, där den senaste kursen motsvarar en substansrabatt på 31% jämfört med substansvärdet vid utgången av Q1 2022.

Investerarkollektivt har inte haft fastighetsbolagen som sina favoritaktier på sistone. Bland insynspersoner har dock flertalet köp genomförts, t ex i Fastpartner, SBB och Castellum. På tal om Castellum så köpte jag aktier i veckan till kursen 185,80 kr. Min köpkurs renderar i en substansrabatt på cirka 28%. Castellum är ett välskött fastighetsbolag med god historik. Det är också ett mycket populärt bolag bland utdelningsinvesterare. Givet min köpkurs uppgår direktavkastningen till 4,09%.

H&M handlas nu till exklusive rätt till del av årets utdelning. Efter det passade jag på att fylla på mitt innehav i bolaget till kursen 119,30 kr, vilket ger en direktavkastning på 5,45%. Jag hoppas att bolaget inom kort skickar ut ett pressmeddelande som förkunnar att det är dags att inleda aktieåterköp.

Ett bolag som sjönk relativt mycket (-7,90%) på sin Q1-rapport var Peab. Det finns definitivt utmaningar för byggbolagen, inte minst är cementfrågan ständigt närvarande. Jag passade på att fylla på mitt innehav i Peab genom att köpa aktier till kursen 81,90 kr, vilket ger en direktavkastning på 6,11%. På fredagen handlades sedan aktien till exklusive rätt till årets utdelning, jag köpte då än fler aktier. Denna gång uppgick köpkursen till 74,15 kr. Det motsvarar en direktavkastning på 6,74% (givet att man tror att bolaget åtminstone kan behålla sin utdelning på samma nivå som i år).

När Ogunsen handlades till exklusive rätt till årets utdelning passade jag på att fylla på med några aktier till så att min totala post i bolaget uppgår till ett jämnt och fint tusental. Köpkursen landade på 45 kr, vilket ger en direktavkastning på 7,33%. Jag återkommer i separata inlägg med mina tankar kring både Ogunsens och Peabs rapporter.

Avslutningsvis köpte jag också aktier i Investor, där jag fick betala 173,76 kr per aktie. 

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

5 comments:

 1. Grattis till budet i LeoVegas. Kloka beslut du tagit när det gäller köp av aktier. Visst att räntan kommer att dämpa bostadspriserna men samtidigt har vi bostadsbrist och jag håller med om att JM gått lite väl ner. Men som för det mesta lyckas du köpa billigare. 200st köptes till 211.

  2. Här skiljer vi oss åt. Ser att du ökat i Fastpartner och Castellum. Tycker själv att jag redan har tillräckligt i dem två omnämnda. Tycker att Fabege har spännande projekt och en bra låg värdering och att rabatten är hög.

  3. Clas Ohlsson: gillar konceptet och produkterna som finns att köpa. köper t.ex. gärna pärmar ficklampor köpte. Min senaste rakapparat medmera därifrån. Dessutom har man lite insyn när man städar en av deras butiker. 6,25/113,60=0,055 vilket är 5,5% i DA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stort tack! Håller helt med i resonemanget om JM. Fint med Fabege, kollade fredagens stängningskurs nu - det känns ju verkligen som intressanta kursnivåer. Hmm, jag kanske borde köpa lite aktier där med :)

   Clas O har en hel del intressanta prylar. Det var ett tag sedan jag spanade in bolagets verksamhetsutveckling. Jag får läsa på igen om bolaget framöver.

   Delete
  2. Kul att du gillar Clas Ohlsson men man kan inte äga allt. H&M har aldrig riktigt varit något för mig. Funderar på att kolla på Sdidas eller Nike om och vart de är börsnoterade.

   Delete
 2. Hej DS,
  tycker du inte att Diös är mer intressant än Fastparner? Eller Fabege?
  Med tanke på att Norra Sverige blir en tillväxtregion som gynnas just av makro miljön just nu, med Northvolt och press på energi och behovet av gröna metaller.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Det är intressant med Diös. När jag hade det som ett kärninnehav tycke "investerarkollektivet" att det skulle vara "Norrlandsrabatt", nu har sentimentet svängt och nu ska det vara "Norrlandspremie" :)

   Som svar på fin fråga skulle jag säga att Diös är intressant. Jag gillar bolaget mycket och aktien har på sistone kommit ned till intressanta köpnivåer. Jag har dock på sistone valt andra bolag i sektorn. Jag ser även Stockholm som en tillväxtregion.

   Det finns flera intressanta bolag i sektorn, men jag skulle gärna (om "allting står rätt") se Diös i portföljen igen framöver :)

   Delete