Tuesday, 14 June 2022

Ett steg tillbaka


Jag har under många år haft ett dedikerat fokus och jobbat hårt för att uppnå mina mål, t ex att bli finansiellt oberoende enligt den definition som min fru och jag har satt upp.

Då vi nu befinner oss i en situation där vi kan leva på det kapital vi har byggt upp har vi inte längre samma fokus på att kapitalet ”måste” fortsätta att växa. Ju större aktieportföljen har blivit, desto mindre roll spelar det månatliga lönesparandet. Långsiktigt jobbar nu portföljen på bra av egen maskin.

Att jobba hårt för att uppnå något gör att man i ett senare skede (om man vill) förhoppningsvis kan skörda frukterna av det jobb man har lagt ner. Både i realiteten och på ett mentalt plan upplever jag nu att jag på riktigt har börjat skörda frukterna av de senaste 11 årens arbete.

För tydlighetens skull, jag har verkligen älskat den resa som jag har fått uppleva under de senaste 11 åren. Med det sagt inte att allt blev perfekt och att jag inte skulle ha gjort något annorlunda om jag skulle göra om det.

Jag tror också att jag – som person – har mognat under den här resan, något som har resulterat i (inom vissa områden) ändrade värderingar och vad som är viktigt - detta samtidigt som mina övertygelser inom andra områden har stärkts ytterligare.

För det första har jag på sistone tagit ett steg tillbaka. Ibland går saker och ting allt för fort i dagens samhälle. Jag upplever att tid för reflektion inte sällan saknas. Tid för reflektion är något jag jobbar mycket med att säkerställa, bland annat genom att skala ned på olika åtaganden och saker jag lägger tid på. Att lägga energi på att exempelvis lyfta åsikter om hur ”dåligt” ett visst politiskt parti är, det är något jag verkligen inte vill lägga min tid på.

Det finns många andra exempel på saker jag inte vill lägga tid på, t ex att ”att prata skit om aktier / investeringsfilosofier man själv inte sympatiserar med”. Det känns annars som att det är ett ämne som det råder högkonjunktur i för tillfället.

Förutom att säkerställa tid till reflektion, strävar jag också efter att ha en bra balans mellan träning, sociala aktiviteter, jobb med mera å ena sidan och vila/återhämtning å andra sidan. Det återstår att se hur träningen utvecklas framöver. I skrivande stund är jag dock mer intresserad av en lugn och härlig (löp)distansrunda (gärna med paus för bad) jämfört med ett intervallpass som innehåller spypaus 😊

För det tredje har jag på senare tid lagt in ett än större fokus på relationer. Riktiga och genuina relationer, det tror jag är en oerhört viktig del i ett lyckligt liv.

Jag har anammat ovan upplägg á la ta ett steg tillbaka under några veckor. För att långsiktigt klara av att jobba hårt mot inspirerande mål krävs att man tillåter sig själv att vila. Att jobba mot inspirerande mål är också fantastiskt och något jag vill fortsätta göra.

6 comments:

 1. Låter sunt! Tror många glömmer den biten mot slutet, när ens ekonomiska mål är uppnått.
  Hur mycket arbetar du nu förresten?
  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag jobbar 100% för tillfället. Frugan har dock gått ned i arbetstid, så vi har inte två heltidslöner längre. Återkommer lite längre fram kring uppdatering på jobbfronten ;)

   Delete
  2. Ah ok! Känner igen detta, kanske har jag frågat dig förr :p min hjärna är lite mosig nu, tänker mest på mat, sovstunder och blöjor om dagarna nu för tiden.

   Ska bli intressant att läsa!

   /Arbetsplanen

   Delete
 2. Mycket bra! Känner också igen mig i mycket av det du skriver. Den personliga resan parallellt med "FIRE-resan" har visat sig vara mycket mer givande och mer omfångsrik än vad jag anade vad den skulle bli. Även jag har fått fokus på relationer, vad som är viktigt och hur jag önskar att bra relationer ska se ut och vara. Detta mycket pga en arbetskollega som, utan att veta om det själv, har hjälpt mig så oerhört mycket inom detta ämne. (Jag har självklart talat om för hen att jag uppskattar det, men det är svårt att förklara för en kollega exakt HUR mycket det har betytt utan att det blir "kladdigt" :-)).

  Även gällande pengar och ägodelar tänker jag väldigt annorlunda nu. På ett sunt sätt, hoppas jag!

  Resan fortsätter, och självklart ska du och jag ta en lång promenad i vårt vackra Stockholm och diskutera vidare!

  Tack för inspiration!

  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med, det är fascinerande att se hur den personliga resan fortlöper och hur värderingarna utvecklas. Det låter som en fantastisk kollega!

   En promenad ser jag framemot :) Tack själv för all inspiration du bjuder på!

   Delete
  2. Har mailat dig (från konstig adress, så kanske kolla skräpkorgen...;)).

   Mvh Louise

   Delete