Pages

Friday 24 June 2022

Lite fredagstankar

Ännu en vecka har passerat och det är dags för lite fredagstankar. Vi kör igång direkt!

LÖPNING & NÄSANDNING: Jag lyssnade nyligen på Anders Olsson, vars titel kan anges som andningsexpert. Anders har under de senaste veckorna dykt upp som intervjuobjekt i två poddar som jag (ibland) lyssnar på: Framgångspodden samt Hälsosnack med Lotta och Victoria.

Andning är inte bara ett område som jag finner intressant. Det är också – som bekant – såväl något som vi gör hela tiden samt något som är livsnödvändigt. Trots att det är något som är livsnödvändigt är det många (enligt Anders) som går runt och andas på ett suboptimalt sätt.

I poddavsnitten jag lyssnade på pratade han bland annat om att träna med stängd mun, det vill säga att endast andas via näsan. En anledning till detta uppgavs vara att andning via munnen ger ökat stresspåslag.

Många vill gå ut och springa för att genomföra hälsofrämjande aktiviteter. Att regelbundet öka stressnivåerna i kroppen är dock inte direkt superoptimalt. Att andas genom näsan är enligt Anders därför att föredra.

Jag har nu under några träningspass testat att andas genom nästan. Första gången sprang jag 2 km med non-stop näsandning – se mer om det nedan. Det kändes då väldigt annorlunda och det var vanskligt att komma in i en tillfredsställande rytm.

Andra passet sprang jag 5 km med näsandning. Det kändes fortfarande ganska ’konstigt’. Tredje passet sprang jag 6 km genom att enbart andas genom näsan. Jag började under detta tredje pass att hitta en bättre rytm och det kändes bra att endast andas genom näsan.

Igår sprang jag 8 km non-stop med näsandning och tyckte det kändes fortsatt hyggligt bra. Dock kräver det att jag än så länge behöver hålla ett mer beskedligt distanstempo för att hålla andningen i schack. Fem kilometer i 5-tempo per kilometer har åtminstone funkat att springa i med ’näsandning’.

Den stora skillnaden i övrigt (att andas via munnen eller näsan) tycker jag är när man är klar med passet. Det känns tydligt mer harmoniskt i kroppen när jag är färdig med ett löppass efter att ha andats genom näsan jämfört med när jag har andats genom munnen.

Jag sak fortsätta ett tag att springa genom att enbart andas genom näsan och utvärdera hur det går och känns.

HUNDAR I GRUPP: När jag var ute och testade på att andas enbart genom näsan för andra gången i mitt liv sprang jag på en trevlig sträcka. Det är en passage där det är relativt smalt. På ena sidan vägen där man promenerar är det en brant sluttning uppför en kulle och på den andra sidan är det vatten. Det finns således inte direkt någonstans att ta vägen om man skulle få för sig att man måste ta sig bort från promenadstråket.

Just på denna sträckning har jag tidigare haft lite hundincidenter. Om man vill kan man springa på andra sidan kullen, dock är det inte alls lika fint. Då min policy som bekant är att inte banga ur och inte göra något jag vill göra endast för att jag är ’rädd’, så har jag inget annat val än att springa den finare vägen 😊

Det är också ett populärt stråk för hundägare, där de bland annat ibland stannar för att bada sina hundar. Den här gången mötte jag en tjej som kom gåendes med 6 hundar. Hundarna var ganska mycket all over the place och det stod snabbt klart att endast 2 hundar hade koppel på sig.

När jag hade cirka 30 meter kvar tills jag skulle vara framme vid tjejen och hundarna var tjejen i full färd med att försöka samla ihop hundarna. Det gick sådär kan man säga. Tjejen var längst ifrån mig, dvs. jag hamnade mitt emellan alla hundar – där hundar fanns både till vänster och höger om mig när jag mötte ’gänget’.

Den största hunden fanns på min högra sida. Den mest ’lekfulla’ hunden fanns på min vänstra sida precis invid tjejen. Då jag inte ville springa precis bredvid den ’stora’ hunden höll jag mig lite till vänster, åtminstone till dess att den ’lekfulla’ hunden försöka hoppa mot mig.

Det slutade med att jag sprang sicksack förbi hundarna. Väl förbi hundarna visade det sig att en hund var ’på jakt’ och följde efter mig. Hunden sprang däremot relativt snabbt tillbaka igen till sitt gäng. Puh, den händelsen innebar nästan att jag kvävde mig själv i min ovana näsandning. Tycker du att det låter för enkelt att springa med att enbart andas genom näsan så testa då också att kombinera det med att exponera dig för en situation som du inte är helt komfortabel med 😊

Hoppas att ni får en fantastisk Midsommar!

6 comments:

 1. Bara andas genom näsan och springa låter som en stor utmaning. Dessutom med 6 hundar mötandes. 4 okopplade och bara en tjej. Du är riktigt modig!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Det var tufft i början men förhoppningsvis kommer jag in i det mer framöver :)

   Delete
 2. Känns spontant lite "onödigt" med näsandning i samband med fysisk träning. Får musklerna inte tillräckligt med syre kommer ju intensiteten behöva sänkas för att hitta ett arbetstempo/steady-state. Att utföra ett arbete på lägre intensitet är såklart inte lika stressigt för kroppen (och känns således inte lika obekvämt).

  Kan dock tänka mig att det också genom att rikta ens uppmärksamhet till det (näsandningen) gör att man inte fokuserar lika mycket på själva arbetet alternativt stressiga tankar.

  Sen är det ju alltid intressant att testa kroppens funktioner och se vad som händer (vilket säkert är anledningen till att du gör det - nyfikenhet - inte för att du blivit frälst av en guru) :-)

  Glad midsommar!

  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag läste någonstans att man initialt var tvungen att gå ned i intensitet för att fixa näsandningen men att kroppen sedan vande sig och man kunde hålla typ samma intensitet som tidigare. Vi får se om jag når dit :P Exakt, kul att testa lite olika och se vad som händer :)

   Glad Midsommar!

   Delete
 3. Hur var det nu.... Du skulle väl ge dig ut utanför comfort zone? Umgås med hundar verkar inte direkt vara din comfort zone? Kanske nästa gång stanna till och klappa? Jag menar, kanske inte aggressiva raser som tex schäfer och/eller rottweiler men en labrador, golden retriver eller som i mitt fall en vizsla?

  Själv kopplar jag väldigt sällan min hund när vi är ute och springer/går/cyklar. Han vet vad han får göra och inte göra.

  Andas genom näsan? Aldrig tänkt på det, andas alltid genom munnen då jag sportar.
  Mvh Eilertregerar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, bra poäng! Det gäller att ta små steg dock och inte öka för fort ;) Just i den typen av situationer är inte hundar min direkta comfort zone. Jag har dock haft hund under en relativt stor del av livet. Du får testa näsandning på nästa träningspass så får jag spana efter en golden att klappa :)

   Delete