Friday, 17 June 2022

Lite fredagstankar

Ännu en vecka har passerat och det är dags för lite fredagstankar igen. Vi kör igång direkt 😊

SOMMAR I P1: Nyligen annonserades det vilka som kommer att vara så kallade sommarvärdar i årets upplaga av Sommar i P1. På senare år har jag försökt lyssna igenom så många sommarprat jag hunnit med. Det är dock givetvis stor skillnad på hur intressanta jag tycker olika sommarprat är.

Hursomhelst, jag kollade snabbt igenom listan över årets sommarvärdar och det fanns några som jag extra gärna vill lyssna på. Ett sommarprat som jag absolut inte kommer att missa är Charlotte Kallas. Jag har länge sett Charlotte som en stor förebild och jag ser mycket framemot att lyssna på hennes sommarprat.

Då jag gillar sport generellt ska det också bli intressant att lyssna på Jörgen Persson (pingis), Sara Hector (alpint) och Hedvig Lindahl (fotboll). Som ”aktienörd” måste man ju också lyssna på Jacob De Geer (entreprenör och grundare av iZettle) samt riksbankschefs Stefan Ingves sommarprat 😊

I övrigt är det relativt många personer som jag inte har koll på sedan tidigare och det brukar alltid dyka upp intressanta saker där. På det temat tycker jag det ska bli intressant att lyssna på Kateryna Martyniuk, som enligt Sveriges Radio beskrivs som ”student i Lviv, Ukraina”.

Spontant låter bland annat även följande intressant: Jacques Mwepu (chef Kumlaanstalten), Robert Aschberg (journalist), Josef Fares (spelutvecklare, regissör, manusförfattare). Även lyssnarnas sommarvärd – Bengt Einar ”Sotarn” Johansson – ska bli spännande att lyssna på.

NEDSKRÄPNING SOM AFFÄRSMODELL: I veckan annonserades det att det från den 1 september kommer nya regler i Sverige angående parkering av elsparkcyklar. Om inte en enskild kommun beslutar annat uppgavs det att de nya reglerna innebär att elsparkcyklar endast får parkeras vid cykelställ eller annan uppställningsplats. Om elsparkcyklarna parkeras på gång- och cykelbanor har polis möjlighet att forsla bort dem, något som elsparkcykelföretagen i så fall får betala för. Som bakgrund till beslutet kommenterar Sveriges infrastrukturminister bland annat att ”Man kan inte basera en affärsmodell på nedskräpning, det håller inte i Sverige idag”.

Gällande citatet om affärsmodellen tycker jag att det är ett riktigt ”underligt” sätt att uttrycka sig på av infrastrukturministern. Det klart att inte affärsmodellen är att skräpa ned… Det må kanske vara en annan sak om en upprörd lekman uttryckte sig på det viset men en ansvarig minister, det tycker jag inte är okej.

I övrigt känns det ju strålande att poliserna ska forsla bort elsparkcyklar, poliserna verkar ju inte ha nog med att stå i som det redan är. Ja, det var en ironiskt skriven mening… Jag tycker fortfarande det är märkligt att man kan ogilla något (= elsparkcyklar) så mycket. I så fall är det väl bättre att bara förbjuda dem helt? Det är inte direkt att alla cyklar och mopeder etc ständigt håller världsklass när det gäller att stå där de ”borde” stå.

Jag tycker det är mycket populism i veckans utspel. Självklart ska saker och ting utföras på ett riktigt sätt. Det känns därför som att det torde vara prioriterat att lansera en heltäckande reglering, något som exempelvis har genomförts i Oslo. 

Hoppas att ni får en fantastisk helg!

2 comments:

 1. Ja, man blir lite trött på Sverige ibland. Det ska vara valfrihet åt alla och modernt framåttänkande och vi ska vara öppna för nya företag och verksamheter, men sen ska man klaga på saker och kan inte hantera verkligheten. Jag pratar alltså elsparkcyklar även här. Förbjud skiten då! (Sorry :-)). Jag är splittrad själv, har använt dem och tycker de kan fylla ett behov i storstäderna. Men visst skräpar de ner och ligger i vägen! Och hur miljövänliga blir de när 23% (ja, jag läste den siffran någonstans!) hamnar i vattnet för eller senare?

  Ser också fram emot sommarpratarna nu. Det är...somrigt!

  Ha en fin helg!
  /Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wow, 23% som hamnar i vattnet! Det är verkligen många. Med en långskott till killgissning känns det kanske som om att någon/några som inte är alltför inställsam till elsparkcyklar "hjälper till" så att de hamnar i vattnet :) Personligen tycker jag politikerna får komma till skott med en holistic reglering, där kanske två aktörer ges licens.

   Trevlig helg!

   Delete