Saturday, 18 June 2022

Veckans aktieköp v.24

Det har varit brant utför på börsen i veckan. Förutom att öka mitt innehav i indexfonden SEB Sverige Indexnära A har jag även köpt aktier i 9 bolag.

Jag har köpt fler aktier i portföljens största innehav – B3 Consulting Group. Köpkursen landade på 103,50 kr. Givet min vinstprognos för 2022 renderar det i att B3 handlas till under P/E 10. Jag tycker att det är en attraktiv värdering för ett bolag som uppvisar en fin tillväxthistorik samtidigt som man på sistone har stärkt lönsamheten.

Bolaget som jag har köpt mest aktier i på sistone är fastighetsbolaget Castellum. På måndagen köpte jag aktier för 154,40 kr. Aktiekursen sjönk dock betydligt mer senare i veckan och jag har noterat köpkurser på 148,70 kr, 144,55 kr, 136,55 kr och 131,95 kr. Den lägsta köpkursen motsvarar en substansrabatt (enligt Q1-rapporten) på 49% och en direktavkastning (på årets utdelning) på 5,76%. Även om nuvarande omvärldsmiljö sätter press på bolagets fastighetsvärden tycker jag att värderingen har diskonterat in för mycket negativt.

Ett bolag jag nyligen skrev ett längre inlägg om var Catella. I veckan annonserade bolaget att man har sålt ytterligare två utvecklingsprojekt inom affärsområdet Principal Investments. Försäljningsprisen uppgick till solida nivåer. I veckan har både bolagets VD och IR-chef köpt aktier i bolaget, om än att det inte var monsterstora köp. Jag utökade i veckan mitt innehav i Catella genom att köpa aktier till kursen 34,55 kr.

Jag har även köpt några aktier i Evolution i veckan. För dessa aktier fick jag betala 904 kr per styck. Enligt min vinstprognos för 2022 motsvarar det P/E 22. Jag tycker att det är en för låg värdering för ett bolag som växer som EVO gör. Enligt spelstatistik hittills i Q2 ser verksamheten ut att fortsätta utvecklas starkt.

Mitt top-pick bland storbankerna är för närvarande Handelsbanken. Jag fyllde på min position i Handelsbanken genom att köpa aktier till kursen 90,80 kr, vilket är strax över nivån för bolagets egna kapital. Jag tycker att det är en attraktiv värdering. Förhoppningsvis kommer bolaget inom kort också att annonsera att försäljningen av den danska verksamheten är såld.

Ett av mina senaste case-bolag som har plockats in i portföljen är ITAB. Bolaget håller på att slutföra sitt åtgärdsprogram i syfte att erhålla en högre lönsamhetsnivå. Lyckas man att leverera i enligt med sin guidning är aktien riktigt lågt värderad för närvarande. Trots att det inte kan klassas som monsterköp har det ändå genomförts lite insynsköp i ITAB under våren. Jag ökade min position i bolaget under veckan som gick, där aktierna köptes till kursen 10,00 kr.

Ett bolag som det sällan pratas positivt om när jag köper är JM. Det finns just nu flera saker som kan lyftas upp i den negativa vågskålen kring JM, exempelvis stigande räntenivåer och fallande bostadspriser. Givet aktiekursens utveckling är det ingen nyhet att sämre tider väntar. Hur långt ner aktiekursen ska sjunka är som alltid vanskligt att sia om, den kan absoluta sjunka mycket mer. Tajming är alltid svårt. Jag tycker att aktien är attraktivt värderad idag (om man antar att en ”normalvärld” kommer uppvisas igen i framtiden) och har därför köpt lite aktier i veckan till kursen 189,30 kr.

Jag ökade också på min position i portföljens senaste tillskott – nämligen Nordic Paper. För aktierna fick jag denna gång betala 37,55 kr. Jag har tidigare utlovat en längre introduktion till bolaget, men det har varit för mycket annat att stå i på sistone så jag har inte hunnit få till en sådan text än, förhoppningsvis kommer det – någon gång 😊

Jag har i veckan köpt fler aktier i ett av portföljens kärninnehav, nämligen Peab. Köpkursen landade på 69,45 kr. Även om aktien sjönk ytterligare senare i veckan tycker jag att det är en attraktiv nivå att köpa Peab till. Under våren har stora insynsköp gjorts i bolaget, till kurser som är högre än min köpkurs i veckan. Långsiktigt tycker jag att Peab bör handlas lång över nuvarande kursnivåer.

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

10 comments:

 1. Björnen/björnarna är yrvakna just nu. Detta har nog inte setts på länge. Har själv köpt SEB och SHB i veckan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med, det är en marknadsmiljö (med inflation och stigande räntor) som inte uppvisats på ett tag. Fint med storbank :)

   Delete
 2. God morgon!

  Jodå, blev inköp även denna röda vecka i följande bolag, Castellum, Cibus, Electrolux, Peab, Realty Income, SBB, Svolder och avslutningsvis XACT Norden!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Fina köp! Det ska bli särskilt intressant att följa fastighetsbolagen framöver. Verkligen omfattande börsnedgångar på många håll i den sektorn.

   Delete
 3. Precis som du har jag inte kunnat låta bli att öka lite i Castellum och PEAB...men jag behöver ju vara rädd om cashen nu, så det blev inte så mycket.

  //Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verkligen omfattande nedgångar i Castellum och Peab, förhoppningsvis blir det bra långsiktiga investeringar för oss - bara det finns cement :)

   Delete
 4. Hej.
  Köpt Pricer. Digitala hyllkantsetiketter. Ett självklart val för alla handlare i dessa inflationstider. Utdelning 1 krona i november.
  Köpt Truecaller på positiva omdömen. Köpt Coor. Ett stabilt serviceföretag med stabila kassaflöden. Utdelning 2.40 i oktober. Köpt Wallenstam. Kanske lättare att få en hyresbostad vid äldre dar. Väntar med Ogunsen och VNV Global så länge insider inte köper. Märkligt vid så låga nivåer. Sålt Söders Sportfiske. Trött på alla köp och säljkurser på 1 krona.
  Har Ni några tips på förmåner förutom utdelningar som man kan erhålla som aktieägare?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Pricer är intressant, ägde bolaget för ett gäng år sedan :) Spännande bolag du köpt. Håller med, i Ogunsen och VNV Global skulle man vilja se lite insynsköp nu.

   Jag tror min bloggkollega Aktiepappa har skrivit om aktieägarförmåner.

   Delete
 5. Nordic Paper känner jag inte till, äger en större post aktier i Arctic Paper som jag fick väldigt billigt för 3-4 år sen. Haft funderingar om jag skulle skala ned posten men de har fortfarande en låg värdering men det är väl risk att massamarknaden kör in i väggen (nu när den går så oerhjört bra) så man skulle väl skala ned?
  Har du gjorn en jämföresle analys på Nordic Paper vs Arctic?
  Mvh
  Eilertregerar

  ReplyDelete
 6. Mitt top-pick bland storbankerna är för närvarande Handelsbanken. Jag fyllde på min position i Handelsbanken genom att köpa aktier till kursen 90,80 kr, vilket är strax över nivån för bolagets egna kapital.

  Kan du förklara vad du menar med att detta är över nivån för boalgets egna kapital?

  ReplyDelete