Sunday, 19 June 2022

Portföljnyheter i veckan: v24

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt (i vissa fall) dela lite kring mina tankar om det som har hänt.

Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

BETSSON: Bolaget emitterade icke-säkerställd obligation uppgående till 90 miljoner euro under ett ramverk om totalt 250 miljoner euro. Obligationen, med en löptid på 3 år, har en rörlig ränta på 3 månaders EURIBOR + 65 baspunkter. Tagare av emissionen var exempelvis nordiska och internationella institutioner. 

Under veckan har det också informerats att Malta plockas bort från The Financial Action Task Force:s ”gråa lista”, där man hamnade i juni förra året på grund av att man t ex inte uppfyllde önskade krav i fråga om hantering av penningtvätt. Malta uppges nu ha genomfört nödvändiga reformer och löst de brister som tidigare påtalats. Detta är positiva nyheter för spelbolagen med sin bas på Malta, dvs. denna nyhet berör även bland annat Evolution.

CASTELLUM: Den 14 juni köpte Rutger Arnhult, via sitt bolag M2 Asset Management, 50 000 aktier till kursen 145,46 kr. Det är en transaktion på cirka 7,3 mkr. Den 10 juni köpte Rutger 75 000 aktier till kursen 162,77 kr. Håller sig aktiekursen på nuvarande nivåer hoppas jag att man i samband med nästa kvartalsrapport inleder återköp av aktier.

Fastighetsbolaget annonserade i slutet på veckan att man ska utveckla ett nytt specialistdjursjukhus för Blå stjärnan i Lackarebäck i Mölndal. Inflyttning väntas ske i Q3 2024. Vidare har Castellum tecknat ett projekteringsavtal med en ’stor’ e-handelsleverantör för en lager- och logistikanläggning i Halvorsäng Logistikpark, vilken återfinns i Göteborgs hamn. Arbetet väntas ta 5 år att färdigställa, där byggstart är planerat till senare i år.

CATELLA: I veckan har vi sett insynsköp från tre personer i Catella. Detta inkluderar VD, IR-chef och HR-chef. Det brukar inte direkt vara en strid ström av insynsköp i Catella, även om veckans köp inte är några vidare monsterköp är det ändå positivt att insynspersoner köper när aktien har fallit mycket.

EMBRACER: Det har meddelats att Valheim nästa år kommer att lanseras på Xbox och prenumerationstjänsten Xbox Game Pass under första halvåret 2023. På PC Game Pass kommer spelet släppas till hösten under innevarande år.

EVOLUTION: På måndagen informerades det att EVO ingått samarbete med Rush Street Interactives varumärke BetRivers, vilket är den för första aktören att erbjuda EVOs livecasino-erbjudande i den amerikanska delstaten West Virgina. Samarbetet inkluderar att EVOs spel kommer att vara tillgängliga via BetRivers webbplats och via bolages android-APP. EVO kommer att tillhandahålla tjänsterna från sin studio i Michigan. Det är positivt att man har fått tillåtelse att streama spelen från en annan delstat.

EVO gick också live med sin första studio i Armenien i veckan. Som jag tidigare har uttryckt tycker jag det är bra att bolaget diversifierar sin studiobas. Det minskar beroendet till enskilda studios och skapar en starkare leveranskapacitet. EVO har nu 15 studios.

Spelet Crazy Coin Flip har under veckan också gått live för så kallade Early Adpoters. En fullskalig lansering av spelet väntas den 28 juni.

HANDELSBANKEN: Handelsbanken har i veckan bekräftat att man för diskussioner med danska Jyske Bank om att sälja sin danska verksamhet. Jag hoppas att affären inom en relativt snar framtid kommer att slutföras. Jag tycker att det är positivt att Handelsbanken ämnar sälja av sin danska och finska verksamhet.

H&M: I H&Ms andra kvartal i sitt brutna räkenskapsår ökade försäljningen med 12% i lokala valutor och 17% i svenska kronor. Försäljningssiffrorna kom in högre än de konsensussiffror som fanns tillgängliga i marknaden.

INTRUM: Bolagets VD och chefsjurist har i veckan genomfört insynsköp. VD:n köpte aktier för 1,9 mkr, där han efter affären äger drygt 258 000 aktier. Chefsjuristen köpte aktier för närmare 1 miljon kronor.

JM: Även i JM har det varit insynsköp i veckan. Köpet uppgick till 1 523 aktier och registrerades på en närstående till en arbetstagarrepresentant i styrelsen. I övrigt har JM stått i fokus i veckan efter SBBs utspel, vilket jag har skrivit om på denna länk: https://thedividendstory.blogspot.com/2022/06/sbbs-utspel-om-jm.html

NORDEA: Den nordiska storbanken har nu slutfört sitt aktieåterköpsprogram som pågick under perioden 16 mars till 14 juni. Totalt återköptes under denna period 107 254 529 aktier, genomsnittskursen för att köpa dessa aktier uppgick till 9,33 euro. Nordea har för närvarande en dialog med den europeiska centralbanken om att eventuellt lansera ytterligare ett återköpsprogram under andra halvåret 2022.

Dagens Industri uppger att Stockholms Tingsrätt beslutat till Nordeas nackdel i ärendet där Nordea krävt tillbaka hundratals miljoner kronor i moms som man (enligt sig själva) felaktigt har betalat historiskt.

OGUNSEN: Ogunsen har under veckan annonserat 11 nya rekryteringsannonser på sina hemsidor. Bakom rekryteringsuppdragen man har fått in återfinns exempelvis Kungälvsbostäder, Hemsö, AP4, Lindab, HSB Södertälje och PayEx. Det var sammantaget en bra vecka för Ogunsen. Det återstår nu att se hur mycket utvecklingen faller under sommarens semesterperiod samt hur hösten inleds.

PEAB: Byggbolaget har under veckan vunnit en order om att renovera Kvinnoklinikens A-hus på Helsingfors Universitetssjukhus. Kontraktsvärdet uppgår till 30 miljoner euro, där byggstart sker i juni 2022 och arbetet väntas vara färdigt i juni 2024.

RAKETECH: Bolaget har förlängt sin kreditfacilitet på 15 miljoner euro hos Avida Finance. Förlängningen gäller till september 2023. Kreditfaciliteten kan exempelvis användas till fortsatta tillväxtsatsningar samt till nya förvärv.

4 comments:

 1. Roligt att det rör på sig gällande SHB.

  Bilia köper M-Bilar ( BMW och Mini återförsäljare). Dessa är verksamma i Västerås, E-tuna, Borlänge Örebro och Mora. Omsättningen 2021 var 1,3 miljarder kr. Genomsnittlig marginal senaste 3 åren= 4,5%.

  EU godkände samriksbolag mellan Volvo Daimler och Traton om Laddnätverk för elektriska tunga lastbilar.

  De var dem spännande och positiva.
  I Coor har Danmarks chefen valt att minska med 4729 aktier i måndags.
  Fabege kommer att tappa Finanschef Eva Wassberg till hösten. Hon har rekryterats av Erik Selins Balder.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, hoppas SHB kan stänga affären i Danmark snart :) Intressanta nyheter, tack för info!

   Delete
 2. Jag skulle tro att bankernas återköpsprogram kommer sättas "on hold". Med stigande räntor är det högst troligt att en del fastighetsbolag kommer få problem att betala lånen vilket direkt kommer slå på bankerna.

  Hörde på Paretos poddcast att bankerna haft en ganska aggressiv hållning till lån till fastigheter, såväl privatpersoner men också en stor del av företagslånen har gått till att fastighetssektorn.
  Vad jag minns från Paretos snabba analys skulle K2A och Oscar properties falla ihop bara av en ränteökning på 1,25% på de delarna av lånen som är rörliga. Swedbank och SHB är de banker med högst exponering mot fastighetsmarknaden.

  ReplyDelete
 3. Glömmer alltid min signatur :-)
  Mvh Eilertregerar

  ReplyDelete