Pages

Wednesday 22 June 2022

Nyårsmålen 2022 #3: Läsa minst 35 böcker

Nu när snart halva året har passerat tänkte jag göra en uppföljning av mina nyårsmål för 2022. Som trogna läsare känner till brukar jag inför varje nytt år sätta upp några mål inom områden jag vill fokusera extra på.

För 2022 satte jag upp totalt 7 nyårsmål. Jag tänkte nu i en serie blogginlägg gå igenom vart och ett av nyårsmålen för att stämma av hur jag ligger till. Tredje målet att gås igenom är ”Läsa minst 35 böcker”.

Beskrivning av målet

Jag läste sammanlagt 30 böcker under 2021. Ambitionsnivån för 2022 är att läsa minst 35 böcker. Jag vill fortsätta läsa böcker i olika genrer och på olika språk (= svenska och engelska). Jag tycker det är väldigt kul och givande att läsa.

Status på målet

Jag har fått en bra start ’läsåret’ 2022. Hittills under året har jag läst 21 böcker. Det är inte alltför långt ifrån att läsa en bok per vecka. Det är en nivå jag aldrig har uppnått tidigare. En anledning till detta är att jag försöker få till en stunds bokläsning varje kväll innan jag går och lägger mig.

Bokläsning är således en del av min ’normala’ kvällsrutin numera. Tiden jag läser varierar dock mycket. Det kan vara alltifrån 10 minuter till drygt en timme. Jag tycker att det är ett bra sätt att varva ned på innan det är läggdags. Samtidigt är mitt fokus på att i största möjliga mån undvara diverse olika skärmar efter exempelvis klockan åtta på kvällen.

Bilden ovan visar de 21 böcker som jag har läst hittills under året. På det stora hela är jag väldigt nöjd över bokläsandet för året och jag tycker jag ligger i fas med att läsa minst 35 böcker för helåret. Om man ska försöka identifiera förbättringsområden (i relation till mitt nyårsmål) kanske jag borde öka andelen lästa böcker som är skrivna på engelska.

Under årens lopp har jag köpt på mig en hel del böcker. Böcker som sedan aldrig kommit att läsa. Jag gillar att köpa böcker och gillar att ha dem i bokhyllan. På senare tid har jag dock ändrat fokus lite. Numera försöker jag istället låna böcker på biblioteket och endast ha böcker i bokhyllan som jag verkligen vill ska stå i bokhyllan.

Detta innebär att jag nu försöker läsa igenom böcker jag köpt för några år sedan, detta för att sedan ta med böcker till ett ställe där jag kan skänka bort dem.

Överlag tycker jag att jag har läst flera läsvärda och intressanta böcker i år. Exempel på böcker jag fann extra intressanta är Vingar av silver (Camilla Läckberg), Finansministern (Anders Borg) samt Livet, börsen och allting (Erik Sprinchorn & Cristofer Andersson)

Har ni läst någon extra bra bok hittills 2022?

4 comments:

 1. Jag har snöat in på skönlitteratur som utspelar sig i europa under andra världskriget. En av dem heter The Rose Code, skriven av Kate Quinn. Utspelar sig bl.a. på Bletchley Park och handlar om några personer som ägnar sig att knäcka koder och så lite drama vid sidan om också. Mycket bra och intressant bok! Jag lyssnade på den på engelska, men den borde finnas på svenska om man vill. (På samma ämne men annat media finns dokumentären om Alan Turing - Mannen som knäckte Enigmakoden. Också intressant och tänkvärd.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det låter intressant! Det ska jag spana in, tack för tips!

   Delete
 2. Du verkar vara en väldigt målinriktad person;
  finansiella mål - fine, där är vi lika
  Motionsmål - fine, delvis lika men jag har inte målen med att nå halvmara på viss tid utan snarare att göra 3 pass i veckan

  Bokmål - nej, det har jag inte. Vet inte till vilken nytta heller?
  Resmål?
  Mål med familj?

  Ser fram emot mål 7 som förhoppningsvis är icke "SMART" och inte går att mäta alls? Njuta av livet, gott rosevin så här i sommartider på kvällen :-)?
  Mvh Eilertregerar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Både mål 6 och 7 är på temat mer diffus mätning. Gällande bokmålet tycker jag om att läsa och finner det givande ur många aspekter. Jag vill läsa mer och har därför satt ett mål på antalet böcker. Jag vet att vissa andra förespråkar t ex att läsa 20 minuter varje dag istället. I grund och botten handlar det inte om hur många böcker eller hur många minuter etc jag läser, det handlar mer om att ha fokus på att få till läsning - vilket som sagt är något jag gillar.

   Jag har haft resmål förr om åren men vi satsar mest på att hänga lite i "hemester"-territoriet det här året :)

   Delete