Pages

Monday 27 June 2022

Nyårsmålen 2022 #6: Experimentera med biohacking

Nu när snart halva året har passerat tänkte jag göra en uppföljning av mina nyårsmål för 2022. Som trogna läsare känner till brukar jag inför varje nytt år sätta upp några mål inom områden jag vill fokusera extra på.

För 2022 satte jag upp totalt 7 nyårsmål. Jag tänkte nu i en serie blogginlägg gå igenom vart och ett av nyårsmålen för att stämma av hur jag ligger till. Sjätte målet att gås igenom är ”Experimentera med biohacking”.

Beskrivning av målet

”Jag är väldigt intresserad av kroppens funktioner och hälsa i allmänhet. Detta är därför ett område jag vill fokusera på mer. Jag har inte några superkonkreta saker jag ska testa på men jag vill undersöka lite mer kring hur kosten / fasta påverkar mig, jag vill få till meditation som en återkommande rutin, köra liter cold showers mm.”

Status på målet

Biohacking är något som har blivit mer trendigt under senare år. Googlar man runt hittar man lite olika definitioner på biohacking. För min del syftar biohacking till att testa lite nya saker i syfte att försöka förstärka vissa av kroppens delar och processer. Hehe, tycker du att det låter flummigt har jag full förståelse för det 😂

Hursomhelst, jag tycker också att det är intressant att lära mig nya saker. För att utvecklas och optimera saker behöver man också testa olika idéer. Därefter kan man utvärdera om det man har testat är något man ämnar fortsätta med eller inte. Inom ramen för det som jag inkluderar i detta nyårsmål kan exempelvis nämnas följande:

Korttidsfasta: Jag har vid ett par gånger tidigare på bloggen skrivit om korttidsfasta. Hittills under 2022 har jag i princip fastat oavbrutet minst 16 timmar varje dag. Antalet dagar där jag inte har fastat minst 16 timmar är få till antalet. Utan att ha en exakt siffra skulle jag höfta till med att jag i genomsnitt har fastat drygt 17 timmar varje dag. Den längsta fastan har uppgått till 25 timmar, 25 minuter och 25 sekunder.

Minska antalet mål mat om dagen: Jag strävar efter att äta 2 gånger per dag, ibland blir det dock 3 måltider per dag. 

Äta sista målet mat senast klockan 18: Något som jag också har börjat med är att försöka ha intagit dagens sista måltid senast klockan 18 varje dag.

Näsandning vid löpning: Som jag skrev förra veckan har jag börjat andas endast genom näsan på många av mina löppass. Tanken är att testa detta en tid framöver (givet att det t ex inte är löptävling som står på programmet).

Stänga ned alla skärmar innan läggdags: Min strävan är också att inte stirra på diverse olika skärmar (t ex tv, dator och mobil) ända tills det är dags att sova. Jag försöker att stänga av tv:n, datorn och lägga bort mobilen senast en timme innan det är dags att sova. Istället försöker jag läsa delar av en bok varje kväll innan jag går och lägger mig.

Övrigt: Träna på morgonen. Säkerställa att jag exponeras mot dagsljus på morgonen/förmiddagen. Daglig andningsövning.

Avslutningsvis

När jag skriver det här inlägget känns vissa saker inte direkt superrevolutionerande 😊 Jag måste ändå börja utifrån var jag står idag och helt enkelt ta det där ifrån. Jag tycker därför att detta mål taktar på enligt plan.

Jag tycker att korttidsfastan fungerar bra för min del. Det är nu en rutin som går på autopilot. Med det sagt är det inte något heligt som jag måste göra. Om vi bor på hotell skippar jag såklart inte frukosten bara för att jag ”måste” fasta. Jag skippar såklart inte heller att äta om vi är bortbjudna och mat serveras efter klockan 18 😊 Som alltid kan det vara värt att skilja på vardag och fest.

Jag har också fått in en bra rutin på att minska ned antalet måltider per dag. Tidigare i mitt liv har jag ätit betydligt fler mål mat om dagen. Jag hade då ett ständigt sug på mat. Detta matsug uppvisas nu i en avsevärt mindre skala.

För min del handlar det om att låta kroppen vila mellan måltiderna och att kroppens organ och processer inte ska vara i ständig givakt för att hantera mat som jag stoppar i mig. Det är inte endast mathantering som står på kroppens to-do list.

Flera jag pratar med säger att de aldrig skulle kunna hoppa över frukosten, bland annat för att de ”måste” äta var (cirka) tredje timme (när de är vakna) för att undvara omgivningen ett dåligt humör. Jag kan bara säga ”been there, done that”. Det var till och med en person som tidigare har påtalat för mig att det inte kan vara rimligt att jag var tvungen att äta ”hela tiden”, där ”hela tiden” var hans uppfattning om hur ofta jag åt. Jag förstod inte då vad han menade, men jag förstår nu att jag var slav under kolhydrats-/sockersuget. Jag vill också vara tydlig med att fasta inte är drivet av att jag vill äta mindre eller gå ned i vikt. Jag tror att jag äter mer än de flesta.

I det stora hela tycker jag att jag mår väldigt bra för tillfället. Det är skönt att inte gå runt och tänka på mat stup i kvarten. Jag försöker också träna på ett sunt sätt. Jag vill vara ute tidigt på dagen för att försöka optimera kroppen att tillhandahålla en solid dygnsrytm. I juni har jag också på daglig basis (med undantag för en dag) gjort Wim Hoffs andningsövning.

Just andningsövning och att vara mer i nuet är något som jag vill lägga mer tid på framöver och det är även ett område jag anser mig behöva lägga mer tid på.

9 comments:

 1. Hmm...jag har ju inte varit någon fan av fasta, och misslyckades ganska brutalt när jag skippade frukosten under en period. Jag gick upp i vikt helt enkelt, troligen för att jag överåt när det väl blev lunchdags. Men nu har jag av olika skäl i stället hoppat över middagen, och det går konstigt nog mycket bättre? Jag blir förvisso hungrig en stund på kvällen, men det går över innan jag ska sova och jag sover bra! Så kanske är det min melodi framöver? (Har inte bestämt detta dock :-)).

  Ha en fin (varm) vecka!
  /Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressant! Jag har varit sugen på att testa liknande upplägg, jag har lyssnat på några som förespråkar att äta t ex frukost och lunch (då man behöver mer energi på dagen än natten). När på dagen brukar du äta sista målet mat?

   Ha det toppen!

   Delete
 2. Jag är osäker på dte med korttidsfasta vs hälla jämn blodsocker nivå. innebär det att du kan/får äta en frukt då du korttidsfastar? Jag provade på korttidsfastande och det gick inte alls bra, blev j-vla hungrig under natten och sov dåligt. Jag har som sagt frågat veterinär om hur ofta vi ska ge vår hund mat och han rekommenderade 2 ggr / dag då hunden får ett jämnare blodsocker, jag vet en del hundägare ger enbart mat 1 gång per dag för att spegla naturen. Tänker att det är detsamma med oss människor att man nog bör hålla blodsockernivån relativt jämn.

  Angående skärmtid:
  Jag tror du skulle tidigarelägga när du stänger av skärm/telefon/dator ordentligt, själv är min egna regel att ha skärmfritt efter 20:00. Om jag inte minns fel vaknar hjärnan när man ser på skärm och man behöver 2h för att hjärnan ska slappna av ordentligt, tex vaknar hjärnan och man får svårare att somna. Jag märkte själv att jag tittade mkt på cornucoppias blogg i samband med Ukraina kriget och jag började att sova mkt sämre när jag läste hans inlägg och kommentarer kvällstid för jag stressade upp mig.

  Mvh Eilertregerar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Får får man :) Jag brukar dock inte äta mycket frukt, utifrån ett sockerperspektiv. Förr åt jag mycket mer kolhydrater och en hel del snabba sådana med. När jag justerade lite i kosten (till mindre snabba kolhydrater och mer fett) gick det lättare att hantera hungern/suget på mat. Jag satsar på 2-3 mål mat per dag. Det finns ju en del som förespråkar t ex 5-6 mål per dag för att hålla blodsockret jämnt, det är lite för mycket för min smak just nu :)

   Bra med skärmarna! Två timmar är fint, jag får till det ibland men oftast brukar jag (välja att) inte få till två timmar 😊😅

   Delete
 3. Allt (och då menar jag verkligen allt) utom skärmdelen kunde jag ha skrivit om mina åtgärder de sista åren - väldigt intressant att vi delar samma erfarenheter och kul att du delar med dig!

  Kör du koffein under fastan och isåfall hur mycket?

  /Kristoffer

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad kul att vi har samma fokusområden! :) Jag dricker inte kaffe (eller annan koffeinkälla), så kör inget koffein. Brukar du dricka kaffe under fastan?

   Delete
  2. Kör kaffe, drack förr 3-4 muggar men nu 2-3 muggar. Riktigt starkt av dig att köra fasta utan koffein! Har du aldrig konsumerat koffein eller slutat på sistone?

   /Kristoffer

   Delete
  3. Jag har aldrig konsumerat kaffe. Jag tror att min totala kaffekonsumtion understiger 2 "klunkar" :) Te dricker jag ytterst sällan också. Någon enstaka CocaCola eller Pepsi kanske slank ner när jag var liten men jag föredrog dock Fanta och Sprite etc framför CocaCola och Pepsi, så överlag har jag inte fått i mig någon vidare koffeinmängd :)

   Delete
  4. Oavsett starkt och ett Imponerande smart val i livet😊

   /Kristoffer

   Delete