Pages

Sunday 10 July 2022

Portföljnyheter i veckan: v.27

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

EVOLUTION: I veckan offentliggjordes det att EVO ingår avtal med Kindred gällande den nederländska marknaden, där EVO tillhandahåller nederlänsk-språkiga live casino-bord utfästa i Unibet-stil. På tal om dedikerade studios har EVO också lanserat en studio i sporttema till Fan Duel i Pennsylvania.

Det har också annonserats att NetEnt och Red Tiger ingått avtal med speloperatören Supabets, där Supabets väntas bli den första speloperatören i Sydafrika att tillhandahålla en (online) sektion för slotspel. Initialt kommer NetEnt och Red Tiger att erbjuda 175 slotspel.

Min kommentar: Även om aktiekursen i EVO fortsatt handlas i svagare sentiment är det desto bättre fart i verksamheten. Det är trevligt att se att man fortsätter att ingå nya avtal. Avseende Supabets har EVO ett samarbete sedan tidigare på Live-sidan. Ett område som inte taktar på som önskat i EVO är som bekant slotsidan, så alla nya avtal där är välkomna 😊

FASTPARTNER: På tisdagen meddelade Fastpartner att man ingått ett avtal om att hyra ut 5 200 kvadratmeter till Beijer Byggmaterial i Växjö. Avtalstiden uppgår till 12 år. Nuvarande byggnad avses rivas och ersättas med en ny fastighet, något som väntas öka den uthyrningsbara ytan med 50%. Beijer kommer att tillträda de nya lokalerna i inledningen av 2024.

Min kommentar: I en sektor som präglas av negativt sentiment och oro bland investerarkollektivet är det trevligt att det kommer lite positiva nyheter emellanåt. Särskilt positivt är längden (= 12 år) på kontraktet, något som påvisar att det fortsatt finns en investeringsvilja och långsiktig efterfrågan på lokaler. Förväntad produktionsstart av den första etappen är under 2023.

H&M: På måndagen meddelades det att familjen Persson (via Ramsbury Invest) förra veckan utökat sitt innehav i H&M genom att köpa 5,25 miljoner aktier, vilket totalt resulterade i transaktioner uppgående till 652,3 mkr.

Under föregående vecka återköpte H&M 640 643 aktier inom ramen för pågående återköpsprogram. Totalt återköptes aktier för 79,8 mkr.

Min kommentar: Som alltid är det trevligt när det trillar in insynsköp och i vanlig ordning genomför familjen Persson stora insynsköp. Då insynsköpen sker regelbundet är det vanskligt att lägga någon vikt vid huruvida det är en (kortsiktig) köpsignal eller inte. Jag tycker dock det är helt rätt att storägaren fortsätter att köpa aktier på dessa nivåer.

JM: JM har under veckan förvärvat byggrätter som möjliggör utveckling av cirka 330 bostäder i Göteborg. Köpeskillingen landar på cirka 160 mkr, där tillträde väntas i Q3 2022.

Genom ett joint venture-bolag som man äger tillsammans med OBOS förvärvade JM i veckan också en fastighet i Lund. Ambitionen är att via detta förvärv utveckla cirka 2 500 bostäder samt även kommersiella lokaler. Förvärvskostnaden landade på 725 mkr och tillträde väntas i Q3 2022. Förväntad produktionsstart är 2027.

Min kommentar: Min reaktion till denna nyhet är mycket i samma anda som det jag skrev kring Fastpartner ovan. Det är som bekant flera olika utmaningar bolagen har att hantera för tillfället och sentimentet är som sagt negativt. Det är därför upplyftande att bolagen fortsätter att investera i sin långsiktiga utveckling.

NCC: Under förra veckan återköpte NCC 408 171 aktier inom ramen för det återköpsprogram som inleddes 11 maj 2022 och avslutas senast vid årsstämman 2023. Efter förra veckans återköp äger NCC 3,2% av det totala antalet utestående aktier.

På uppdragsfronten har NCC i veckan tilldelats uppdraget att bygga en förskola och skola i Helsingfors. Beställare är Helsingfors stad och kontraktsvärdet uppgår till 150 mkr. Arbetet inleds hösten 2022 och väntas vara färdigt under hösten 2023.

NCC har också fått i uppdrag att bygga 44 bostadsrätter i Vadstena, där beställare är HSB Östergötland. Kontraktsvärdet uppgår till 100 mkr. Byggstart väntas under hösten 2022 och arbetet har ambitionen att vara klart hösten 2024.

På torsdagen meddelade NCC att man inom affärsområdet Property Development ska utveckla ett kontorsprojekt på Masthuggskajen i Göteborg. Projektet inkluderar en uthyrningsyta på cirka 8 000 kvm, vilket är fördelat över 8 våningar. Vid projektets start uppgår uthyrningsgraden till 30%. Projektet väntas vara klart Q1 2025.

På veckans sista dag annonserades att NCC ska bygga en padelhall i Luleå, där ordervärdet uppgår till 50 mkr och beställare är Polargruppen. Hallen, vilken kommer att vara på 3 400 kvm, kommer även att inkludera ett gym för Nordic Wellness.

Avslutningsvis offentliggjorde NCC också att man säljer verksamheten NCC NoDig, vilket är en lösning för schaktfritt ledningsbyggande. Bakgrunden till beslutet är att få synergier uppvisas med andra delar inom NCC. Köpare är NoDig Alliance. Givet att nödvändiga godkännanden erhålls väntas affären stängas i Q3. En liten positiv påverkan väntas från affären på både resultatet och kassaflödet.

Min kommentar: I likhet med många andra bolag har NCCs aktieägare fått se värdet på sina investeringar sjunka avsevärt i år. Jag tycker att aktien handlas för lågt och givet detta tycker jag att det är helt rätt att återköpa aktier. Även om nuvarande omvärldsfaktorer gör det dyrare att genomföra utvecklingsprojekt tycker jag ändå att det är positivt att man initierar nytt utvecklingsprojekt. Jag gillar också att man renodlar verksamheten och fokuserar på en kärnverksamhet där synergier kan erhållas mellan de olika affärsområdena.

NORDEA: Den Europeiska Centralbanken har godkänt Nordeas ansökan om att få genomföra ännu ett aktieåterköpsprogram. Godkännandet innebär att Nordea nu får möjlighet att köpa tillbaka ytterligare aktier till ett värde av 1,5 miljarder euro. Nordea uppger att man kommer att lansera sitt tredje återköpsprogram på relativt kort tid när Q2-rapporten har publicerats.

Min kommentar: Det är positivt att ECB har godkänt ännu ett återköpsprogram för Nordea. Nordea har en stark finansiell ställning och aktiekursen är nedtryckt. Jag tycker därför det är helt rätt att den nordiska storbanken lanserar ännu ett återköpsprogram. Givet den utländska källskatten föredrar jag återköp framför extrautdelning, inte minst när kursen handlas på dessa nivåer.

PEAB: På måndagsmorgonen stod det klart att Peab på BAE Hägglunds AB vägnar fått uppdraget att bygga ett nytt kontor och en ny provhall i Örnsköldsvik. Kontraktsvärdet uppgår till 358 mkr. Byggstart sker i september och december 2022, där såväl kontoret som den nya provhallen ska stå färdiga under 2024.

På måndagen offentliggjorde Peab också att man vunnit uppdraget att genomföra en omfattande renovering av hyreslägenheter i Helsingfors. Kontraktssumman uppgår till 13 mEUR. Byggstart är planerat till augusti 2022 och arbetet väntas vara klart i april 2024.

Det tredje uppdraget Peab annonserade på måndagen var också veckans största. Uppdraget avser att renovera och bygga om södra delen av kvarteret Sperlingens Backe vid Stureplan i Stockholm. Kontraktsvärdet uppgår till cirka 2 mdkr och beställare är Sturegallerian AB. Arbetet inleds omgående och väntas bli klart år 2026.

På onsdagen stod det klart att Peab vunnit uppdraget att bygga 138 lägenheter i Askim i södra Göteborg, där Stena Fastigheter är beställare. Kontraktssumman uppgår till 225 mkr. 52 lägenheter kommer vara hyresrätter, medan resterande blir bostadsrätter. Byggstart väntas under sommaren 2022 och arbetet planeras stå färdigt sommaren 2024.

På torsdagen informerades att Peab vunnit uppdraget att bygga en bostadsfastighet med 15 våningar i Esbo. Kontraktssumman uppgår till 46 mEUR. Antalet lägenheter väntas uppgå till 400 stycken. Arbetet planeras vara klart i slutet på 2023.

Min kommentar: Sammantaget offentliggjorde Peab 5 nya ordrar i veckan. Peab har således ett fortsatt solitt inflöde av nya uppdrag, där inte minst uppdraget vid Stureplan är ett större projekt. Peab är ett av bolagen jag har ökat mest i på sistone och jag tycker att aktien har tappat för mycket. Det ska bli intressant att ta del av bolagets Q2-rapport.

4 comments:

 1. Min fru har köpt Evo, snittpris blev 1150 kr st. Vad tycker du bolaget är värd?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul med EVO! Det finns ju väldigt mycket åsikter om till vilken kurs EVO borde handlas till så oavsett vad man tycker är det folk som tycker det är alldeles för lågt eller högt :) Personligen har jag nu en riktkurs på 1 444 kr, vilken baseras på min EPS-prognos 2022 samt vad jag tycker är rimligt P/E.

   Delete
 2. Som vanligt kommer jag med mina nyheter som jag vill dela med mig. Avanza har under Juni fått in 4970 kunder.
  SBB säljer både Lager och kontorsfastigheter fastigheter i Kalmar till Nyfosa och 23 fastigheter i Finspång till Finspångs kommun. Summa 1,35 mdr kr. 74% av intäkterna kommer från bostadshyresgäster. Resterande 26% står ej varifrån de kommer. Standard and Poors har redan hunnit med att sänka kreditbetyget i veckan från BBB- till BBB- Negativ.
  Skanska har tecknat ett avtal om att renovera lager och kontorsfastighet. Ordervärde 70 miljoner dollar. Dessutom bygger man en skola i Texas där ordervärde är 550 miljoner kronor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det händer mycket i fastighets- och byggsektorn! Kul :)

   Delete