Pages

Monday 11 July 2022

Spridda rapportkommentarer: Del 1

Jag försöker läsa så många rapporter som möjligt. Huvudsakligen lägger jag dock givetvis fokus på de bolag jag redan äger. Utöver det vill jag även följa utvecklingen för bolag som finns på min bevakningslista.

I dagens blogginlägg kommer det därför ges lite summeringar och tankar kring några rapporter. I vanlig ordning ska inget av det jag skriver ses som någon form av rekommendation. Jag följer inte alla bolag supernoga och flera kommentarer kommer att vara ganska övergripande.

DIÖS: Både intäkterna och förvaltningsresultatet ökade i Q2 2022 med 8% jämfört med Q2 2021. Nettouthyrningen landade på 17 mkr. Det långsiktiga substansvärdet per aktie uppgick vid utgången av juni till 102,20 kr (December 2021: 97,70 kr). Belåningsgraden uppgår till 50,4% (Juni 2021: 53,8%). Under kvartalet har man bland annat ingått hyresavtal med Försäkringskassan om 3 300 kvm i Umeå och med Länsförsäkringar i Sundsvall om 1 900 kvm.

Min kommentar: Jag tycker att Diös i vanlig ordning levererade en stabil rapport. Bolaget beskriver en fortsatt stark marknad i norra Sverige. Cirka 29% av hyresintäkterna härstammar från samhällsfastigheter. 97% av de kommersiella hyresavtalen har indexuppräkning. Diös var länge ett kärninnehav i min portfölj och jag gillar verkligen bolaget. Tyvärr har jag dock inte aktien i portföljen för tillfället. Givet nuvarande aktiekurs (69,25 kr) handlas Diös till 8,8 gånger förvaltningsresultatet på rullande 12 månader (7,91 kr). Samtidigt handlas aktien till en substansrabatt på 32%. Jag har nyligen varit sugen på att plocka in aktien i portföljen igen, men samtidigt är det mycket som ser intressant ut nu. Vi får se om aktien kommer in i portföljen igen framöver.

INDUSTRIVÄRDEN: Vid utgången av Q2 uppgick Industrivärdens substansvärde till 263 kr per aktie, vilket utgör en nedgång med 19% under det första halvåret 2022. Industrivärden-aktien (med en nedgång på 18%) presterade bättre under första halvåret 2022 jämfört med Stockholmsbörsens totalavkastningsindex, vilket sjönk med 28%. Industrivärden köpte under perioden aktier för 1,9 mdkr, där köpen gjordes i Volvo, Sandvik, Essity, Handelsbanken och Skanska. Volvo och Sandvik är de två största innehaven i Industrivärdens portfölj.

Min kommentar: Industrivärden beskriver sig själva bland annat med orden ”Långsiktigt värdeskapande till balanserad risk”. Överlag gillar jag bolagen (till nuvarande värdering) som finns i Industrivärdens portfölj. När man som nu också kan köpa bolagen till relativt klar rabatt är det ju intressant, inte minst när också finner flera av innehavsbolagen attraktivt värderade. Invändningar som man ibland hör mot att investera i Industrivärden är inte sällan ”varför köpa Industrivärden när du kan köpa Investor” och ”varför köpa Industrivärden när du kan kopiera deras portfölj själv (exklusive rabatten då…). Jag äger inte aktier i Industrivärden idag, men är per se inte främmande för att göra det. Personligen hade jag nog dock hellre köpt aktier i Lundbergs just nu och därigenom få rabatt-på-rabatten, då Lundbergs äger aktier i Industrivärden. Enligt hemsidan IB-index handlas just nu Industrivärden till en substansrabatt på 13%.

FABEGE: I Q2 2022 ökade nettoomsättningen med 3%. Förvaltningsresultatet sjönk med 6%, samtidigt levererade Fabege en nettouthyrning på 36 mkr. Det långsiktiga substansvärdet per sista juni landade på 183 kr per aktie. Belåningsgraden uppgick till 36% (36).

Min kommentar: Marknadens dom på Fabeges rapport blev hård där aktien handlades ner relativt mycket på rapportdagen. Givet nuvarande aktiekurs (91,00 kr) handlas aktien till en substansrabatt på hela 50%. Jag tycker att Fabege är attraktivt värderade på nuvarande nivåer. Man har en låg belåningsgrad. Gällande räntesituationen är 70% av portföljen bunden, vilket förlänger tiden till de stigande räntenivåerna slår igenom fullt ut. I stort sett samtliga hyreskontrakt är också kopplade till ’index’. Jag gillar också att man återköper aktier på nuvarande kursnivåer. Stigande kostnader gör dock att marginalerna i framtida utvecklingsprojekt kommer att vara lägre än under de senaste åren. För närvarande äger jag inte några aktier i Fabege.

4 comments:

  1. Generell kommentar:
    Uppskattar verkligen dina kommentarer till de olika bolagen. Vet inte om det är möjligt men jag hade satt pris på att du skulle sammanställa allt i en matris för liknande bolag (du har ju många bygg/fastighet), se nedan som en inspiration :-)
    Kolumn: namn på bolag
    Rad 1: Intäkt i SEK och % förändring vs förra året
    Rad 2: Förvaltningsresultat
    Rad 3: substansrabatt
    Rad 4: Pris vs förvaltningsresultat
    Rad 5: Belåningsgrad och andel låsta lån
    Jag vet att man egentligen inte ska värdera bolag vs deras relativa värde men det är onekligen intressant för bygg/fastighetsbolag.

    Angående din bevakningslista: Kan inte hitta den på bloggen, ser bara dina 10 största innehav.

    Industrivärden: Jag har inte ägt investmentbolag men funderar på att ta in. Frågan är: är det bättre att köpa Industrivärden eller Lundberg?
    Mvh Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för feedback! Jag har en matris i min Excel-fil över fastighetsbolag som jag håller på att uppdatera nu med Q2-siffror. Den är ganska high level så den saknar några av sakerna du nämnde :)

      Jag har inte publicerat min bevakningslista men kan kanske lägga ut den vid något tillfälle :P

      Lundberg ger ju några bolag till och onoterad fastighetsrörelse, så om man vill ha det skulle Lundberg kanske kunna vara något - då får man ju rabatt-på-rabatten i Industrivärden. Gillar man inte det är nog Industrivärden att föredra, kanske Lundberg och Industrivärden blir ett och samma bolag en vacker dag? :)

      Delete
  2. Alltid intressant med rapportkommentarerna. Dem uppskattas väldigt mycket. Äger alla 3 som kommenteras.

    ReplyDelete