Pages

Saturday 30 July 2022

Portföljnyheter i veckan: v30

Trots att det är lite mer sommarstiltje för tillfället har det ändå hänt en del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt att dela lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

EVOLUTION: På onsdagen annonserades det att EVO genomfört en global lansering av spelet Gold Bar Roulette, vilket stärker erbjudandet inom live roulette. Det nya spelet präglas bland annat av att spelarna ges en ökad nivå av kontroll/valfrihet. På onsdagen annonserades det också att EVOs senaste förvärv – Nolimit City – har ingått avtal med den ikoniska speloperatören BET365, där Nolimit Citys spel kommer att erbjudas BET365s kunder.

Min kommentar: Med nya spelsläpp fortsätter EVO att stärka positionen som den ledande globala live casino-aktören. Nolimit Citys avtal med BET365 visar att deras spel är attraktiva på marknaden och bidrar till att ge ett bättre momentum till EVOs RNG-segment. Sammantaget fortsätter EVO således att uppvisa ett bra verksamhetsmomentum.

H&M: Under perioden 18-22 juli återköpte H&M 966 200 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 3 676 388 aktier, vilket motsvarar 0,22% av det totala antalet utestående aktier. Det skedde också insynsköp som uppgick till drygt 1 mkr av personen som uppges vara ansvarig för H&M-varumärket. Köpkursen uppgick till 127,84 kr.

Min kommentar: Som tidigare har nämnts tycker jag att det är positivt att H&M fortsätter återköpa runt en miljon aktier per vecka. Dock är det fortsatt en väldigt liten andel av aktierna som bolaget har återköpt, så det har (än så länge) ingen direkt särskild påverkan på kommande års vinst när den ska fördelas ut per aktie.

ITAB: Under veckan rapporterades det att två chefer i ITAB köpt aktier för cirka 306 000 kr respektive cirka 250 000 kr.

Min kommentar: Under de senaste månaderna har det verkligen dykt upp ett gäng insynsköp i ITAB. Även om inte köpen tillhör de allra största så är det ändå positivt att det sker i ett bolag som inte direkt översköljs av insynsköp. Vidare är det positivt att insynsköpen är utspridda på flera olika personer.

JM: På veckans sista handelsdag meddelades det att JM minskat antalet aktier med 1 477 650 stycken, vilket är i linje med årsstämmans beslut tidigare i år. Efter detta uppgår JMs ägande av egna aktier till 1 267 500 aktier. Nuvarande ägande motsvarar 1,86% av det totala antalet utestående aktier. Det rapporterades också ett insynsköp i JM utav affärsenhetschef för JM Fastighetsutveckling. Köpesumman landade på cirka 57 000 kr

Min kommentar: Det är positivt att JM makulerar återköpta aktier. För långsiktiga ägare betyder det att man får ta del av en större andel av framtida vinster. JM fortsätter också kontinuerligt att återköpa aktier, vilket jag också tycker är helt rätt när aktien handlas signifikant under mitt motiverade värde för aktien.

NCC: Under förra veckan återköpte NCC 350 309 aktier inom ramen för det återköpsprogram som inleddes 11 maj 2022 och avslutas senast vid årsstämman 2023. Efter förra veckans återköp äger NCC 4,1% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: Till skillnad från H&M har NCC nu återköpt en skaplig del av de utestående aktierna. Givet hur aktien handlas för tillfället tycker jag att det är helt rätt att återköpa aktier. Allt annat lika ger det en extra skjuts i jakten mot målet att erhålla en vinst per aktie på 16 kr 2023.

VNV GLOBAL: I veckan har det offentliggjorts att Armor Advisors har minskat sitt ägande i VNV Global till strax under 4% av kapitalet och rösterna, vilken är en nyhet som tvingades fram då man skalade ned sitt ägande till under 5%.

Den svenska regeringen har i veckan beslutat att elsparkcyklar från och med den 1 september inte får köras på gångbanor. Detta innebär att samma regler gäller för elsparkcyklar som för traditionella cyklar. Följs inte reglerna riskeras böter. Denna nyhet kopplas så klart samman med VNV Globals portföljinnehav Voi.

På tal om Voi rapporterades det i media i veckan att antalet resor med Voi ökade med 221% (till 61 miljoner) år 2021, dock ökade förlusten med 84%. Den skenande förlusten förklaras bland annat av att antalet anställda ökade med 71%.

Min kommentar: Gällande elsparkcyklars vara eller icke vara råder på en del håll olika (och hårda) åsikter. Jag vill inte ge mig in i den debatten (igen). Däremot kan jag konstatera att jag tycker det låter rimligt att elsparkcyklar ska ha samma regelverk som traditionella cyklar har. Vidare är det en imponerande tillväxt i antalet resor som Voi uppvisade under 2021. Som bekant har Voi nyligen också annonserat att man ska skära ned på kostnaderna, något som jag också tycker är rimligt i nuvarande omvärldsmiljö där det är utmanande att erhålla ny extern finansiering.

3 comments:

 1. Lite nyheter skall vi kunna skaka fram. Allianz Global minskade sitt innehav i onsdags i Hexpol. Andelen är nu 4,8 procent av kapitalet och 3,5 procent av rösterna. Kommer själv också att minska på måndag tror jag.
  Industrivärden tankade 1 miljon aktier i Sandvik i Tisdags. Lundberg och hans vänner vet nog vad dem gör med sin kassa.
  Wallenbergarnas Investor ökar i sin tur med 3,3 miljoner aktier i Atlas Copco i Onsdags.
  Kindreds Ordförande Evert Karlsson har i måndags köpt 10000 aktier.
  Kinneviks Styrelseledamot Susanne Campbell har köpt 2300 aktier. Köpet gjordes i Tisdags.

  ReplyDelete
 2. VNV Global känns som ett luftslott 🚨 med många onoterade bolag som dras med stora förluster. NCC får aldrig 👎 ordning på lönsamheten 🍋 Känns bättre köpa Skanska och Peab. HM med sin könskvoterade VD 👩‍🎤 som bara pratar om värdegrund och hållbarhet (och aldrig om strategi) är en stor besvikelse 😔.

  ReplyDelete