Thursday, 28 July 2022

Sommarreflektioner #3: Att låta slumpen bestämma

Sommaren utgör bland annat ett bra tillfälle för reflektion och vila. För egen har jag fokuserat mer på nyss nämnda begrepp den här sommaren än vad jag har gjort på många år.

En del av dessa reflektioner, och slutsatser som detta mynnat ut i, har jag skrivit ned. En del av detta publiceras på bloggen i form av en serie sommarreflektioner. I denna tredje del av serien om sommarreflektioner är temat ”Att låta slumpen bestämma”.

Jag läste nyligen ut boken ”Tärningsspelaren”. Tärningsspelaren är en bok som uppges vara skriven av Luke Rhinehart, vilket dock är pseudonym för George Cockcroft. Boken handlar också om hur en viss Luke Rhinehart går från ett ”tråkigt och inrutat” liv till att låta tärningen bestämma vad han ska göra. Ett exempel på detta är att han skriver ned sex olika alternativ på ett papper och sedan låter tärningen bestämma vad han ska göra.

Det hela började med att tärningen instruerade honom om att gå ned och våldta grannen. Därefter instruerar tärningen Luke att genomföra en lång rad saker och konstigheter. Det kändes oklart huruvida boken var en självbiografi eller inte. Förvisso har författaren själv använt sig av att låta tärningen bestämma en del saker i sitt liv, men boken är inte en självbiografi. Jag tycker att boken är tänkvärd, lättläst och stundtals underhållande, om än att det ibland är lite för mycket sexrelaterat.

Hursomhelst, jag tycker som sagt att boken var tänkvärd samt inspirerande avseende perspektivet att inte alltid agera utifrån gängse inrutade rutiner som många i dagens samhälle anammar. Med det sagt ska man givetvis aldrig begå kriminella handlingar.

Däremot kanske tärningen kan bidra till att man vågar ta sig an nya saker man kanske har tvekat inför tidigare eller helt enkelt att man har svårt att bestämma sig avseende några olika alternativ man skulle vilja göra.

Efter att jag hade läst klart boken lät jag tärningen bestämma vilken bok jag skulle läsa härnäst. Tärningen visade då att Frontlöparen (Gunder Häggs uppgång och fall) stod näst på tur. Även det visade sig vara en bra bok.

Min plan är att låta tärningen få vara med och bestämma på ett hörn framöver, om än i en förhållandevis liten skala 😀

4 comments:

 1. Lämnar inte något åt slumpen. Nej tack.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, klart och tydligt! Frågan är om inte alla lämnar saker åt slumpen (oavsett om man vill eller inte) då man inte kan kontrollera allt?

   Delete
 2. Låter ju som att ”slumpen” går att styra om en själv bestämmer alternativen!

  (Och bokens huvudperson verkar ju onekligen störd och borde låsas in om det var den typen av alternativ som stod på listan)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är givetvis inte 100% slump om man själv bestämmer förutsättningarna, men jag tycker ändå man ska tolka det mer öppet än ordagrant. Personligen ser jag ändå vissa områden där tärningen skulle kunna vara till gagn, men jag har full förståelse för folk som inte delar den synen :)

   Gällande huvudpersonen var det inte en sann historia, men delar givetvis din åsikt om att en sådan person inte ska gå runt på gatorna.

   Delete