Pages

Wednesday 17 August 2022

Attraktiv värdering och stabil verksamhetsutveckling

Årets börsnedgång har på flera håll skapat intressanta möjligheter för långsiktiga investerare.

I dagens inlägg är det fokus på Peab. Ett antal veckor har hunnit passera sedan Peab offentliggjorde sin Q2-rapport. Nedan är en summering av Q2-rapporten (vs. Q2 2021) samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Peab.

 • Nettoomsättningen ökade med 11% och uppgick till 16 858 mkr (15 169)
 • Rörelseresultatet uppgick till 885 mkr (824), där rörelsemarginalen landade på 5,2% (5,4)
 • Resultatet per aktie ökade med 8% och uppgick till 2,36 kr (2,18)
 • Orderingången kom in på 14 334 mkr (13 094)
 • Nettoskulden ökade till 6 333 mkr (5 424), vilket innebär en nettoskuldsättningsgrad på 0,5 (0,4)

Peab skriver i rapporten att man än så länge överlag hanterar kostnadsökningarna väl, även om det har satt viss press på rörelsemarginalen. Då kostnadsökningar överförs till kund är prisökningar något som boostar utvecklingen för nettoomsättningen.

Avseende bolagets egenutvecklade bostäder var antalet starter lägre jämfört med Q2 2021, vilket bland annat är en konsekvens av en mer avvaktande marknad. Försäljningsgraden i pågående projekt är god och uppgår till 75%.

Peab har under det första halvåret sett en fortsatt god orderingång. Andelen av orderstocken som ska produceras efter verksamhetsår 2022 uppgår till 57%. Bolaget har också en solid finansiell ställning, där nuvarande skuldsättningsgrad uppgår till 0,5 gånger. Det är i mitten av målintervallet om en skuldsättningsgrad på mellan 0,3-0,7 gånger.

På rullande 12 månader uppgår nu Peabs vinst per aktie till 8,91 kr. Givet nuvarande aktiekurs (70,45 kr) handlas aktien således till P/E 7,9. Tror man att Peab framöver kan bibehålla (eller öka) denna vinstnivå är aktien attraktivt värderad för tillfället.

Än så länge har bolaget stått emot omvärldsturbulensen på ett tillfredsställande sätt. Man har också en god diversifiering på både projekt- och kundnivå, där en stor andel av kunderna utgörs av offentlig sektor.

Det saknas dock inte utmaningar för byggsektorn. Ett osäkerhetsmoment är tillgången till cement framöver. Förutom kostnadsinflation som hämmar lönsamheten kan t ex också nämnas den skakiga utvecklingen på bostadsmarknaden. Peab har en betydande exponering mot bostadsmarknaden. Det kan således bli skakigt i närtid.

Även om det är (särskilt) utmanande för närvarande tycker jag ändå att aktien är intressant att äga om man lyfter blicken några år. Under årets kursnedgång har jag mer än dubblerat mitt innehav i Peab och jag är inte främmande för att köpa fler aktier. Hittills under året har också betydande insynsköp gjorts, bland annat utav bolagets VD.

2 comments:

 1. Jag gillar också PEAB och har köpt en del senaste året. Med det sagt är det nog en del tålamod som gäller innan man får valuta för sin investering så att säga :-).

  Ha det fint!
  //Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vi får hoppas det blir en bra investering på sikt. Tålamod har vi gott om :)

   Delete