Pages

Tuesday 30 August 2022

Bolaget är redo för ett händelserikt andra halvår


I dagens inlägg är det fokus på ett bolag som nu går in sin verksamhets högsäsong.

Det har nu gått några veckor sedan Raketech publicerade siffrorna för Q2 2022. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Raketech.

Siffrorna avser Q2 2022 vs. Q2 2021 om inget annat anges.

  • Intäkterna ökade med 29% till 11,3 mEUR (8,8), varav organisk tillväxt var -4%
  • Justerat EBITDA-resultat uppgick till 4,0 mEUR (3,4), med en marginal på 35,0% (38,7)
  • Redovisad vinst per aktie uppgick till 0,03 EUR (0,03)

Rapporten kom in lite lägre än mina förväntningar. Bolaget skriver i rapporten att utmanande marknadsförutsättningar har hämmat utvecklingen i Q2. Framför allt förklaras detta av ändrad reglering i Finland. Vidare görs inte längre någon så kallad Network-försäljning i Tyskland och Nederländerna, vilket även det är en konsekvens av regulatoriska förändringar. Justerar man för dessa påverkansfaktorer uppgick den organiska tillväxten till 3,4%. Det är ingen monstersiffra men motsvarande kvartal förra året innehöll fotbolls-VM för herrar, vilket gav en boozt till försäljningen.

Gällande den spännande amerikanska marknaden ökade intäkterna från USA till 1,3 mEUR (0,3). Sekventiellt sjönk dock intäkterna i USA från 2,4 mEUR. Nedgången var väntad då Q2 är lågsäsong för den amerikanska sportverksamheten. I likhet med bolagets guidning räknar jag med en klart starkare utveckling för den amerikanska verksamheten under det andra halvåret. Högsäsongen för den amerikanska sportverksamheten är under perioden september till februari. Den viktigaste sporten för Raketech i USA är amerikansk fotboll.

Raketech har (i beta format) under det andra kvartalet lanserat sin tjänst Affiliation Cloud. Man uppger att efterfrågan på denna tjänst har varit högre än väntat, varpå man ökar investeringarna i denna tjänst. Intäkterna är än så länge begränsade och uppgick till närmare 0,2 mEUR i Q2. Man har tidigare uppgett att denna tjänst kan generera intäkter om 10 mEUR inom två år, det är dock inget jag har inkluderat i mina prognoser. 

Raketech uppger också att man har påverkats positivt av den senaste uppdateringen som Google genomförde i slutet av Q2, vilket ökat synligheten för flera av Raketechs viktigaste hemsidor och således har supporterat utvecklingen i början på Q3.

Bolaget satsar fortsatt en hel del på investeringar. Förutom Affiliation Cloud är produktutveckling och USA andra fokusområden när det kommer till investeringar för framtida tillväxt.

Inledningen på Q3 har börjat positivt jämfört med både snittet i Q2 och jämfört med juli 2021. Intäkterna i juli 2022 landade på 3,9 mEUR (2,9). Intäkterna bör stiga under kvartalets gång, inte minst i september när den amerikanska fotbollssäsongen drar igång.

Raketech vidhåller vid sin tidigare prognos om helårsintäkter 2022 inom intervallet 50-55 mEUR med en EBITDA-marginal inom intervallet 40-44%. Min intäktsprognos för Raketech ligger på 53,1 mEUR.

Trots att rapporten kom in lite lägre än mina prognoser tycker jag att caset överlag ändå är fortsatt intakt. I tider som dessa känns det också bra att investera i bolag som är relativt konjunkturoberoende. Förutom att ett mer positivt momentum väntas när den amerikanska sportsäsongen inleds i september utgör fotbolls-VM för herrar ytterligare en trigger. På tal om triggers är exempelvis också nya förvärv och Affiliation Cloud något som kategoriseras in på triggerkontot.

När börsen stängde i fredags handlades aktien till 17,24 kr. Givet min vinstprognos för 2022 renderar det i ett P/E-tal på strax över 7. Jag tycker att det är en tilltalande värdering.

No comments:

Post a Comment