Pages

Thursday 1 September 2022

Varför det blev fem veckor utan aktieköp

Ett av de mer regelbundna inslagen på bloggen har varit att jag varje lördag har annonserat veckans aktieköp. Helt plötsligt slutade dessa inlägg att existera under fem veckor innan det i lördags var dags att redovisa nya aktieköp.

Som jag har skrivit tidigare är min ambition att genomföra ett färre antal aktieköp. Jag spenderar numera också betydligt mindre tid med att kolla aktiekurser flera gånger per dag. För en långsiktig investerare tycker jag det är irrelevant att kolla aktiekurser flera gånger per dag. Snarare kan det nog för vissa (i en del fall) vara kontraproduktivt att ständigt kolla aktiekurser, det kan skapa sug att genomföra affärer (t ex via FOMO) eller oroskänslor när börsen faller.

Ser man på marknadsföringen från vissa bolag kan man få känslan av att det är billigt att handla med aktier. Jo, jag vet att det var dyrare förr, att man kan handla aktier gratis om man uppfyller vissa kriterier och att vissa fonder är gratis. Oavsett vilket tycker jag personligen att det ibland trillar iväg lite för mycket pengar relaterat till aktieköp.

Flera bolag har i år haft väldigt turbulenta kursutvecklingar. Det är något som har bidragit till – trots ambitionen att minska ned på antalet aktieköp – att jag har genomfört flertalet aktieköp i takt med att kurserna sjunkit. Därefter noterades en stark uppgång i juli, vilket renderade i att jag avvaktade med aktieköp.

Sammanfattningsvis är följande anledningar till att det inte blev något genomfört aktieköp på fem veckor:

  • Min ambition är att minska ned på antalet aktieköp
  • Jag vill fokusera på att lägga mer tid på att lära mig om bolagens verksamheter istället för att följa aktiekurser
  • Det kostar på i courtage (och i värsta fall valutaväxlingsavgifter…) att genomföra flera halvstora aktieköp
  • Jag köpte mycket aktier när börsen föll brant tidigare i år

Jag kommer fortsätta köpa aktier om börsen faller ytterligare men kommer vara mer sparsam med nya köp om börsen skulle ta sikte norröver igen (det ska dock inte tolkas som att jag inte kommer att göra något aktieköp).

8 comments:

  1. Vill minnas att det där med att minska antalet köp skrev du redan om som ett nyårs löfte :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Var det nyårslöfte i år eller tidigare, har förträngt det tror jag i så fall? Hursomhelst, känns inte som det bästa nyårslöftet att ha :)

      Delete
    2. Kan vara jag som blandat ihop med ett veckans köp inlägg och att det inte var ett nyårslöfte. Förlåt om jag skrämt dig.

      Delete
  2. Va, jag som var så säker på att du redan hade stenkoll på alla bolagens verksamheter? ;-)
    Det låter för övrigt som en vettig strategi och det är alltid bra att lämna dörrar på glänt och inte fatta alltför drastiska beslut. Håller med om att det är lättare att vara långsiktig om man inte följer aktiekurser hela tiden... sedan är det ändå svårt att låta bli. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man blir aldrig fullärd som investerare :) Haha, ja det är någon mystisk dragningskraft till aktiekurser :P

      Delete
  3. Två Månadslöner1 September 2022 at 16:28

    Ungefär samma här, jag tror på kraftig nedgång härifrån ärligt talat, det ser riktigt mörkt ut framöver. Sparar lite mer nu än vanligt. Det kommer fler fyndlägen är jag säker på.

    ReplyDelete