Pages

Monday 29 August 2022

Introduktion till Nordic Paper och min syn på aktien

I dagens inlägg är det fokus på ett bolag som (lite oväntat) har blivit lite av en Twitter-snackis. Bolaget i fråga är Nordic Paper.

Nordic Paper börsnoterades i slutet på år 2020, där Nordea och ABG agerade så kallade Joint Global Coordinators i noteringsprocessen. Nordic Paper är således ett relativt nytt bolag på börsen. 

Inför noteringen ägdes Nordic Paper till 100% av ett dotterbolag till det kinesiska bolaget Shanying International, vilket är en av de största pappersindustriföretagen i Kina. I samband med noteringen sålde den kinesiska ägaren av en del av sitt aktieinnehav, detta efter att år 2017 ha förvärvat 100% av aktierna i Nordic Paper. Vid utgången av Q1 2022 ägde Shanying International (via sitt dotterbolag SUTRIV Holding AB) 48,2% av Nordic Paper. Resterande namn på listan över de tio största ägarna är alla olika institutionella aktörer. Aktien är idag noterad på Nasdaq Stockholms Mid Cap-lista och bolaget har ett börsvärde på 2,6 mdkr.

Nordic Paper har sitt säte i Karlstad. Bolaget tillverkar specialpapper och man har en ledande ställning inom sina två nischområden: kraftpapper och naturligt greaseproofpapper. Bolagets två affärsområden är namngivna enligt följande: Kraft Paper och Natural Greaseproof. Som namnet greaseproof antyder är detta papper som har förmåga att stå emot fett.

Användningsområden för Nordic Papers papper är bland annat inom livsmedelssegmentet (t ex bakplåtspapper) och byggnadsmaterial. När det gäller kraftpapper säljs detta huvudsakligen till kunder i Europa, medan greaseproof-papper har en mer global försäljning. Historiskt har både kraftpapper- och greaseproof-pappersmarknaden växt snabbare än den totala pappers- och kartongmarknaden. Denna trend väntas fortsätta även i framtiden.

En cyklisk karaktär uppvisas framför allt inom affärsområdet Kraft Paper, där flera kunder finns inom exempelvis industri- och byggsektorn. Natural Greaseproof har en mindre cyklisk påverkan då försäljning huvudsakligen sker till livsmedelssektorn.

Sammantaget har Nordic Paper fem produktionsanläggningar. Produktionsanläggningarna är belägna i Säffle (Sverige), Bäckhammar (Sverige), Åmotfors (Sverige), Greåker (Norge) och Québec (Kanada). Cirka 93% av det papper bolaget tillverkar går på export. Bolagets produktion av papper och massa är beroende av flera olika insatsvaror, bland annat massaved och sågverksflis.

Med runt 800 kunder fördelat på cirka 80 länder har bolaget har en bred och diversifierad kundbas. Den absoluta merparten av Nordic Papers kunder har varit kunder under många år. Nordic Papers 10 största kunder står för cirka 20% av intäkterna. Dock finns inga långa eller exklusiva avtal med kunder, istället träffas avtal vanligtvis om förväntade volymer på tidsperioder om 6 till 12 månader.

Bolagets produkter säljs via tre olika säljkanaler. Dessa inkluderar försäljning via bolagets egna säljrepresentanter, via försäljningsagenter eller via handelshus. Försäljningsagenterna har inte själva någon befogenhet att förhandla om pris eller volym, den befogenheten har dock handelshusen.

Bolagets utdelningspolicy stipulerar att 50-70% av resultatet efter skatt ska delas ut till aktieägarna, villkorat att det tillåts inom ramen för bolagets finansiella ställning (inklusive bland annat likviditetsposition och framtida investeringsbehov). Bolagets affärsstrategi inkluderar både organisk tillväxt och tillväxt via förvärv.

När det gäller konkurrenssituationen är Mondi och BillerudKorsnäs de främsta konkurrenterna när det gäller kraftpapper. Metsä Tissue och Ahlström-Munksjö är de största konkurrenterna inom greaseproof-papper. Generellt råder däremot relativt stora inträdesbarriärer för att ta sig in på marknaden.

Exempel på risker vid en investering i Nordic Paper:

  • Ofördelaktig prisutveckling på viktiga insatsvaror och energi kombinerat med att man inte har möjlighet att höja priserna ut mot kund i samma utsträckning som kostnaderna stiger (man har dock påvisat att man har god möjlighet att höja priserna samt att man till viss del inom Kraft Paper är självförsörjande på el)
  • Negativ makroekonomisk utveckling (inklusive försämrad köpkraft för konsumenterna)
  • Skador på produktionsanläggningar som tvingar bolaget att avbryta delar av sin produktion
  • Ofördelaktiga valutarörelser
  • Miljörisker som bland annat kan leda till böter och/eller indragna produktionstillstånd
  • Att storägaren ämnar sälja fler aktier, vilket kan sätta press på aktiekursen
  • Att Nordic Paper inte lyckas skala upp sin produktionskapacitet i enlighet med sin tillväxtagenda – alternativt att investeringar blir betydligt mer kostsamma än planerat
  • Relativt kort börshistorik

Exempel på triggers vid en investering i Nordic Paper:

  • Efterfrågan på bolagets produkter gynnas av megatrender. Detta inkluderar ökad befolkning, långsiktigt ökat byggande, fortsatt urbanisering och stort fokus på hållbarhet (= minska på plast till förmån för pappersprodukter)
  • Statliga regleringar avseende minskning av plast
  • Ökad korsförsäljning och expansion till nya geografiska marknader
  • Investeringar i befintliga produktionsanläggningar i syfte att erhålla ökad produktionskapacitet
  • Utveckling av ännu bättre produkter som stärker bolagets ledande ställning inom sina nischområden

Nordic Papers historik sträcker sig ända tillbaka till andra halvan av 1800-talet då Bäckhammars bruk grundades år 1871. Bolagets övriga produktionsanläggningar i Norden grundades år 1883 (Säffle bruk), 1896 (Åmotfors bruk) och 1905 (Greåkers bruk).

Min syn på bolaget och aktien

Nordic Paper verkar inom en bransch som jag sedan tidigare inte är särskilt insatt i. Det betyder att det finns många nya saker som jag behöver sätta mig in i. Vem vet t ex vad en skopress har för funktion i en produktionsanläggning inom massaindustrin? Jag tvivlar åtminstone på att det är en etablerad kunskap som återfinns hos den genomsnittlige personen innanför tullarna i Stockholm 😉

Med det sagt är det alltid roligt att lära sig nya saker. Generellt tycker jag att Nordic Paper är ett intressant bolag, där det finns både intressanta triggers och risker att ta i beaktande.

När det gäller verksamheten är det positivt att de båda affärsområdena bidrar till att skapa en stabilitet i affären, detta då Kraft Paper och Natural Greaseproof (historiskt) har haft olika cykliska mönster under en konjunkturcykel. Jag gillar också att en betydande del av försäljningen inom Natural Greaseproof går till den ocykliska livsmedelsindustrin.

Verksamheten har utvecklats väl under årets första halvår, där nettoomsättningen ökade med hela 41%. Bryter man ned intäktstillväxten förklaras den av 1% ökad försäljningsvolym, 24% av höjda försäljningspriser, 6% av gynnsam valutautveckling och 10% av förvärv.

Man har således visat att man har god förmåga att höja priserna, och än så länge har kunderna inte ”slått bakut”. Bolaget har också meddelat att prishöjningar kommer att fortsätta, inte minst inom Natural Greaseproof-segmentet där man har lite längre avtalstider med kunderna – vilket gör att man där har en större eftersläpning på prishöjningar. Nordic Paper gynnas också av restriktioner (till följd av situationen i Ukraina) som gör att t ex EU inte kan importera konkurrerande produkter från en rysk aktör – även om dessa restriktioner också medför viss stigande kostnader då vissa råvaror har importerats från Ryssland.

När börsen stängde i fredags handlades aktien till 39,70 kr. Givet nuvarande vinst per aktie på rullande 12 månader innebär det att aktien handlas till P/E 7,5. Jag räknar med att vinsten H2 2022 kommer överstiga vinsten under H2 2021. Jag ser det inte som orimligt att Nordic Paper kan leverera en vinst per aktie 2022 kring 8 kr, vilket ger ett P/E-tal på 5,0.

Sammantaget tycker jag att risk/reward är intressant i Nordic Paper och jag äger aktier i bolaget.

9 comments:

  1. Två Månadslöner29 August 2022 at 08:55

    Bra analys! Har också gått igenom aktien för några månader sedan och det verkar väldigt intressant framöver. Låg P/E och även om bolaget misslyckas eller kursen faller så blir det låg PE ändå på 10 eller 15. Det finns dock konkurrenter med liknande låga P/E så det är inte fynd direkt. Har också en bunt med aktier, varför inte liksom.

    ReplyDelete
  2. https://tvamanadsloner.blogspot.com/2022/05/nordic-paper-oanalyserad-aktie.html

    ReplyDelete
  3. Helt klart intressant bolag. Kostnader och prisnedgångar är något man får ta som risk. Aktier har en risk i sig. Den som ger sig in i leken får leken tåla.

    ReplyDelete
  4. Jag har ägt Arctic Paper under ett par år och sålde allt då kursen tokrusade. EBITDA marginalen låg de senaste 4 åren, som jag lagt in data i mitt excel ark, på i genomsnitt 8.5%, i 2021 på 9.6% så 1% högre. Q1 2022 18.5% och i Q2 2022 25,5%. Jag har svårt att se att ett företag under en längre tid ska kunna ha så höga marginaler jämfört med de historiska. El- och gas priserna lär ju äta upp stora delar av marginalerna.
    Ja, både Arctic och Nordic har förvisso en viss egen elproduktion och för Arctic så säljer ju man i USD (åtminstone Rottneros delen) medan man till stor del har kostnader i SEK, vilket är positivt, men som marknaden är nu ser jag inte hur bolaget ska kunna ha dito värdering. Om vi antar en högre marginal ,säg 3-4% långsiktigt högre än den historiska på 8.5%, så tror jag det finns en hel del luft. jag misstänker också att det är en hel del småsparare som drivit tex Arctic, noterar din kommentar om "Twitter" kommentarer.

    Följer Arctic och kommer nog köpa igen om/när kursen går ned igen. Time will show :-)

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
  5. Se där kom Nordic papers och elpris.

    Nordic Paper Temporarily Stops Production at Greaker Mill Due to High Electricity Costs in Norway
    Nordic Paper
    Aug. 30, 2022 - Nordic Paper said that it has decided to stop production for three days at its Greaker paper mill in Norway due to the current high daily price for electricity.

    The company said the production downtime will have a marginal financial impact on its third quarter results.

    The plant is part of the segment Natural Greaseproof and corresponds to about half of the production capacity in the segment.

    ReplyDelete
  6. Mvh Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Såg det. Tråkig nyhet som kom tidigare än önskat. Har lite tankar kring det i söndagens inlägg.

      Delete