Pages

Sunday, 28 August 2022

Portföljnyheter i veckan: v34

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: Styrelseordförande Sverre inledde veckan på samma sätt som han avslutade förra veckan – nämligen med insynsköp. På måndagen köpte han aktier för drygt 700 000 kr. Detta föranledde att han (via Hvaler Invest) på tisdagen flaggade för att han nu äger mer än 10% av aktierna i B3. Sverre var dock inte nöjd med det utan har fortsatt att köpa aktier senare i veckan. På onsdagskvällen meddelade han att han hade köpt ytterligare aktier för 21,7 mkr. På fredagen meddelades det att B3s största ägare Protector Forsikring minskat sitt innehav till 23,48% av aktierna, tidigare ägde de 25,2% av aktierna.

Min kommentar: Utifrån ett nyhetsperspektiv är det full fart i B3 för tillfället. Eller rättare sagt, det är full fart på bolagets styrelseordförande Sverre. Jag tycker att det är riktigt positivt att Sverre fortsätter att köpa aktier. Jag har tidigare skrivit att jag inte har tagit någon vidare notis om de insynssälj som har gjorts i B3, Protector Forsikrings minskade innehav tycker jag dock var tråkigt – även om de senaste månadernas nyheter och insynstransaktioner helt klart är nettopositivt avseende min investering i B3.

BETSSON: Styrelseledamot i Betsson köpte på måndagen 10 000 aktier i Betsson till kursen 69,35 kr.

Min kommentar: Fram till i veckan har det varit lugnt på insynsfronten hos Betsson efter att Q2-rapporten publicerades. Uteblivna insynsköp kan i vissa bolag lätt leda iväg tankarna mot budrykten 😉 Skämt å sido, även om jag tycker att aktien borde handlas högre än vad den gör idag så tycker jag inte att Betsson är extremt billig för tillfället. Många insynspersoner sitter också redan på stora innehav, man behöver därför inte vara kritisk om det är lugnt på insynsköpsfronten ett tag. Men oavsett vilket var det trevligt med veckans insynsköp.

CATELLA: I början på veckan redovisades insynsköp av både bolagets VD (4 000 aktier) och bolagets IR-chef (1 000 aktier). Köpkurserna landade kring 37 kr.

Min kommentar: Det är inga monsterköp som har gjorts men jag tycker ändå att det är positivt att det fortsätter trilla in en del (mindre) insynsköp.

EVOLUTION: Todd Haushalter har under veckan genomfört två insynsköp i EVO. Den 23 augusti köpte han 5 000 aktier till kursen 912,50 kr, vilket ger en total transaktionskostnad på 4,6 mkr. På fredagen var det dags för nästa köp, då köpte han 4 500 aktier. För dessa aktier fick han totalt betala 3,9 mkr, där köpkursen landade på 876 kr per aktie.

Min kommentar: Även om Todd redan före veckans köp hade ett stort aktieinnehav i EVO är det positivt att se Todd utöka sitt innehav. Det finns mycket tillväxt kvar för EVO att realisera och det ska som alltid bli spännande att följa bolagets fortsatta resa. 

FASTPARTNER: I veckan har två insynsköp á 1 000 aktier noterats för närstående till vice-VD Christopher Johansson. Köpkurserna landade strax under 70 kr samt strax under 71 kr.

Min kommentar: Det är trevligt att se att det fortsätter trilla in insynsköp i Fastpartner. Just närstående till vice-VD har regelbundet rapporterat insynsköp i år. I ett bolag / en bransch som sjunkit mycket på börsen i år känns det mer förtroendeingivande för långsiktiga investerare när bolagets insynspersoner köper aktier.

H&M: Under perioden 15-19 augusti återköpte H&M 1 004 639 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 7 651 876 aktier, vilket motsvarar 0,46% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: Som tidigare har nämnts tycker jag att det är positivt att H&M fortsätter att återköpa runt en miljon aktier per vecka. Det är ännu ändå en liten andel av aktierna som bolaget har återköpt, sakta men säkert ökar dock antalet återköpta aktier.

INTRUM: På söndagskvällen offentliggjordes det att Anders Engdahl med omedelbar verkan får lämna sin position som VD för Intrum. Styrelseledamot Andrés Rubio har tillsatts som tillförordnad VD, där rekrytering av en permanent VD väntas inledas under hösten. Styrelsen uppger som motivering bland annat att man inte tycker att Intrum under Anders Engdahls ledning har levererat tillräckligt bra utifrån ett kommersiellt perspektiv.

Min kommentar: Drastiska VD-avhopp är så klart många gånger inte optimalt. Engdahl var CFO innan han blev VD. Styrelsen borde således ha koll på Engdahls styrkor och svagheter när man rekryterade honom. Jag tycker att det kan vara lite märkligt att inte rekryteringsprocessen för att hitta en ny VD inleds direkt, utan ska inledas under hösten (när nu det är). Hursomhelst, Intrum behöver få igång en tillfredsställande verksamhetsutveckling och leverera på den potential man har. 

KAMBI: I måndags annonserade Kambi att man ingått sportboksavtal med Oaklawn Racing Casino Resort. Avtalet inkluderar både att Kambis tjänster ska erbjudas på Oaklawns fysiska anläggning i Hot Springs (Arkansas) samt online via deras varumärke Oaklawn Sports.

Min kommentar: Jag har tidigare gnällt lite på Kambi avseende avsaknad av nya operatörsavtal, detta efter att bolaget flera gånger upprepat att man har en stark pipeline för nya avtal. Det är därför glädjande att ovan nyhet utgör det andra annonserade operatörsavtalet i augusti. Kambi har sedan tidigare, via partnerskap med Churchill Downs, tillhandahållit tjänster till Oaklawns fysiska anläggning – det nya avtalet ersätter det tidigare avtalet, vilket gör att Kambi nu har direktavtal med Oaklawn.

NCC: Under förra veckan återköpte NCC 278 165 aktier inom ramen för det återköpsprogram som inleddes 11 maj 2022 och avslutas senast vid årsstämman 2023. Efter förra veckans återköp äger NCC 5,3% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: NCC har nu återköpt en god andel av de utestående aktierna. Givet hur aktien handlas för tillfället tycker jag att det är helt rätt att återköpa aktier. Jämfört med den senaste uppdateringen återköpte NCC förra veckan cirka 0,3% av de utestående aktierna.

NORDEA: Nordea har i veckan makulerat 17,5 miljoner återköpta aktier. Efter makuleringen uppgår det totala antalet aktier till 3,74 miljarder.

Min kommentar: Den nordiska storbanken är nu inne på sitt tredje återköpsprogram. 17,5 miljoner aktier är givetvis inte mycket i relation till 3,74 miljarder. Nordea makulerar dock aktier löpande under tiden återköpsprogrammen genomförs. Jag gillar att banken använder sin starka finansiella ställning till att återköpa aktier när aktiekursen är på en attraktiv nivå. Förutom en attraktiv kursnivå gör också den finska källskatten vid utdelningar att jag tycker det är extra bra att man genomför återköp istället för extrautdelning.

PEAB: I veckan har det annonserats att Peabs finanschef genomfört insynsköp på närmare 1 miljon kronor. Köpkursen uppgick till 66,17 kr. Det har också kommunicerats att produktionschef köpt aktier för 1,8 mkr till kursen 66,81 kr. Peabbolaget Byggelement har informerat att man investerar 450 mkr i syfte att automatisera tillverkningen av betongelement och halvera cementbehovet. Sammantaget ämnar investeringen fördubbla produktionskapaciteten.

Min kommentar: Peab är ett av mina största innehav. Jag har mer än dubblat min position i bolaget i år när kursen haft en svag utveckling. Flertalet insynsköp har gjorts i bolaget under året. Sedan Q2-rapporten har styrelseledamot, VD, finanschef och produktionschef köpt aktier i Peab. Det är glädjande att se att insynsköpen fortsätter när aktien handlas på dessa nivåer. Givet osäkerheten på tillgång till cement är det också positivt att man genomför investeringar som (allt annat lika) minskar cementbehovet.

SBB: På fredagen annonserades det att Sven-Olof Johansson köpt 522 000 aktier i SBB till kursen 17,03 kr. Detta renderade i en total transaktion på 8,9 mkr.

Min kommentar: Generellt under de senaste åren har det varit en hög aktivitet bland insynsköpen i SBB. Efter Q2-rapporten har dock insynsköpen lysts med sin frånvaro, åtminstone tills styrelseledamot Sven-Olof Johansson i slutet på den gångna veckan köpte aktier för närmare 9 mkr. Jag har tidigare skrivit att det känns lite märkligt (givet att det inte föreligger information som gör att insynsköp inte kan göras) att inte några köp har gjorts av insynspersoner efter Q2-rapporten. Även om många redan äger ett stort antal aktier tror jag att det skulle ge investerarna lite extra råg i ryggen om insynspersoner köper aktier när kursen har rasat ordentligt. Det är uppmuntrande att se Sven-Olof köpa aktier.

2 comments:

  1. Semcon fick ett bud på 148 kr från finska Etteplan. Styrelsen godkänner budet.

    Skanska fortsätter att få ordrar. Denna gång gäller det förbättring av väg A46 i regionen Midlands Storbritanien. Design 2022, byggandet börjar 2025 och blir klart 2028.
    Gardell med Cevian Capital har gått in i SKF.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grattis till budet på Semcon! Verkligen kul också med många fina ordrar för Skanska och spännande att se vad Cevian har i kikarn för SKF.

      Delete