Pages

Monday 1 August 2022

Kunde man lita på investmentbolagets värderingar?

Den svenska rapportperioden har gått in i en lite lugnare fas nu, så jag försöker att läsa ikapp de rapporter jag ännu inte tagit mig igenom.

Det har nu gått en tid sedan investmentbolaget VNV Global redovisade siffrorna för årets andra kvartal. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i VNV Global.

Vid utgången av juni 2022 uppgick VNV Globals substansvärde till 75,31 kr per aktie. Detta är en nedgång med 31% jämfört med sista december 2021 då substansvärdet uppgick till 109,63 kr. Under Q2 2022 investerade VNV Global 41,8 mUSD i syfte att förvärva portföljbolaget Getts utestående skuld, vilken kommer att konverteras till aktier. Detta var den enda betydande investeringen VNV Global gjorde under kvartalet. Avseende Gett genomförs nu en finansiell omstrukturering, något som väntas mynna ut i att VNV Global blir den största aktieägaren i bolaget.

Trots att inga mer betydande investeringar gjordes i Q2 deltog VNV Global på transaktionsmarknaden, där man sålde sitt resterande innehav i Hemnet. Försäljningslikviden från Hemnet-transaktionen landade på 42,0 mUSD. I början på Q3 har VNV Global ingått avtal om att sälja sitt innehav i Property Finder, givet att nödvändiga villkor uppfylls. Denna transaktion väntas slutföras i augusti och inbringa 39 mUSD.

I rapporten skriver VNV Global att de flesta portföljbolagen presterar i linje med eller bättre än de intäktsbudgetar som satts upp för 2022. Portföljbolagen ställer också om verksamheten i syfte att nå lönsamhet snabbare än vad som tidigare varit planerat. VNV Global uppger att de flesta bolagen är finansierade på ett tillfredsställande sätt, medan vissa bolag inte kunnat tajma kapitalanskaffningen på samma lyckosamma vis.

VNV Global uppger vidare att man anser sig ha en kapitalsituation som möjliggör att man kommer kunna supportera sina bolag överlag, även om det kan komma att leda till några tuffa och utmanande beslut. Inklusive försäljningen av Property Finder har VNV Global en kassa (inklusive likviditetshantering) på 117 mUSD. Uppskattningsvis behövs 40 mUSD under det kommande året för att VNV Global ska ta den pro rata gällande den förväntade finansiering som behövs bland portföljbolagen. Lite nyheter kring några av de större portföljbolagen:

  • VOI: Uppvisar fortsatt ”tvåsiffrig” intäktstillväxt samt marginaförbättringar. Sammantaget har Voi också vunnit fyra av fyra anbud i Norge, vilket man är den enda aktören som har gjort
  • GETT (beskrivs som en global ledare inom marktransporter för företag och ett mjukvarubolag som organiserar ett globalt transportnätverk i syfte att hjälpa företag att modernisera och effektivisera sin transportinfrastruktur): Fokuserar nu framför allt på sina två lönsamma marknader (Israel och Storbritannien). Gett är också det bolag i portföljen som väntas vara först med att bli lönsamma (bland de större innehaven i portföljen)
  • BLABLACAR (beskrivs som världens ledande bilpoolsplattform för långa avstånd): Efter en svagare period under pandemin uppges BlaBlaCar för tillfället prestera bättre än någonsin. Antalet passagerare i Q2 2022 (vs. Q2 2021) ökade med 31% till 16,1 miljoner

Vid utgången av Q2 var de största portföljinnehaven Voi, Swvl, BlaBlaCar och Gett.

Mina tankar

Efter Q1-rapporten uttryckte jag en fundering kring huruvida man kunde lita på värderingarna när VNV Global valde att låta värderingen på Voi vara oförändrad jämfört med utgången av 2021. VNV Global fick en hel del kritik för detta. Skulle Voi ha varit börsnoterat skulle det minst sagt ha varit en skräll om aktien inte hade backat i Q1. I Q2 skrev man ned värdet på Voi med 31%. Personligen tror jag att Voi skulle ha sjunkit betydligt mer än 31% i år om man hade varit börsnoterade.

Givet att man litar på VNV Globals värderingar och således substansvärde, då är aktien verkligen attraktivt värderad idag. Enligt hemsidan IB-index handlas aktien idag till en substansrabatt på 59%, detta trots att aktien har stigit med 36% sedan bottennoteringen för cirka två veckor sedan.

Det finns många investerare som är skeptiska till VNV Global och den typ av bolag som återfinns i innehavsportföljen. Jag delar en del av denna skepsis. Det som dock ibland kan te sig intressant är att en skepsis på flera håll tenderar att öka ju mer aktiekursen sjunker.

Som bekant skyr sig däremot inte Mr. Market att överdriva såväl på upp- som nedsidan. Personligen tror jag att VNV Globals substansvärde skulle ha varit lägre om alla innehav vore börsnoterade, men jag tycker ändå att nuvarande aktiekurs är väl nedpressad.

För långsiktiga investerare tycker jag därför att VNV Global på nuvarande kursnivå är en intressant krydda i portföljen. Inte minst också för att man genom VNV Global får exponering mot en lång rad spännande onoterade innehav. Man ska definitivt inte förvänta sig att VNV Globals samtliga 70 bolag kommer att bli succéer, men förhoppningsvis kan några av bolagen bli lyckosamma på en global arena.

10 comments:

  1. Bra skrivet 😃👍🏻

    ReplyDelete
  2. Det får allt räcka med SBB som krydda i min portfölj :)

    ReplyDelete
  3. Denna krydda har lämnat en ganska besk eftersmak i min portfölj. Jag håller dock kvar för min magkänsla säger att det kommer att bli framöver. (Jag bjuder på den djupa analysen! :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det har verkligen svängt om helt när det gäller vissa omvärldsförutsättningar för den typ av innehav VNV Global investerar i. Känns ändå sunt tycker jag att det börjar vara mer krav på lönsamhet. Magkänslan är bra att lita på :)

      Delete
  4. Håller med dig.
    Köpt några aktier senaste tiden när den var nedpressad och tror det kan bli en bra affär på lite längre sikt.

    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fint, ska bli spännande att följa bolagets portföljinnehav under kommande 5-10 år :)

      Delete
  5. Problemet med VNV Global är att deras onoterade bolag går med svåra förluster och värderingarna på dessa bolag är rena fantasierna. Gardell var inne på att ytterligare 70-80 % måste skrivas ned ⬇️ Kommer sluta med katastrof. 🛟

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har man inte en god finansiering kommer det bli riktigt svettigt för denna typ av bolag som går med stora förluster, givet nuvarande marknadssentiment. 80% till är mycket, då skulle VNV Global handlas till en kraftig premie.

      Delete