Pages

Wednesday 3 August 2022

Resurs: P/E 5,5 och risker som tornar upp sig

För någon vecka sedan publicerade Resurs sin rapport för Q2 2022. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Resurs.

Siffrorna nedan avser Q2 2022 vs. Q2 2021 om inget annat anges.

 • Utlåningen till allmänheten ökade med 11% och uppgick till 34 565 mkr (31 148)
 • Rörelseintäkterna sjönk med 1% och uppgick till 773 mkr (777)
 • Rörelseresultatet exklusive engångskostnader uppgick till 274 mkr (275)
 • Kreditförlustnivån landade på 2,1% (2,3)
 • Redovisat resultat per aktie landade på 1,06 kr (1,07)
 • Kärnprimärkapitalrelationen sjönk från 15,2% till 14,4%

I VD-ordet förkunnas att Resurs uppvisat en god aktivitetsnivå i bolagets båda segment (= Payment Solutions och Consumer Loans) och på samtliga marknader. En av höjdpunkterna under kvartalet är att låneboken växte med 11% (8% i lokal valuta) och att Resurs har förlängt samarbetet med Ellos.

De stigande räntenivåerna är något som fördyrar Resurs finansieringskostnader. Det är dock en kostnadsökning som bolaget ämnar föra över till kunderna. På tal om finansiering har Resurs en solid kapitalsituation.

När jag tänker på Resurs hamnar jag ganska ofta i jämförelser med Kindred. Med lite fantasi finns det flera likheter. En sådan jämförelse är att både Kindred och Resurs är bolag vars verksamhet det finns en del personer som ifrågasätter och anser vara oattraktiv. Det är också många regulatoriska utmaningar de båda bolagen behöver hantera. När flertalet utmaningar träffat Kindred och Resurs och när man inte trodde att det kunde bli så mycket värre, då tilldelas de båda bolagen en sanktionsavgift…

För Resurs del har man mottagit en sanktionsavgift på 50 mkr, vilken hämmar resultatutvecklingen i Q2. Bolaget har överklagat sanktionsavgiften.

Nuvarande omvärldsmiljö (= bland annat risken för recession) är givetvis inget som gynnar Resurs. Däremot har Resurs en lång historik där man har gått igenom tidsperioder som präglats av externa kriser och utmaningar, något som stärker synen på bolaget idag.

Personligen tycker jag dock att det nu börjar bli hög tid att leverera solida och rena rapporter. Det må hända att det inte alltid är Resurs fel, men det är mycket engångsposter som flyger fram och tillbaka. Ser man på den underliggande verksamheten är det ändå relativt okej.

När dessa rader skrivs på tisdagseftermiddagen handlas Resurs till 22,84 kr. Baserat på min prognos om underliggande vinst per aktie för 2022 handlas Resurs till under P/E 6. Det är verkligen inte en särskilt ansträngande värdering. Utdelningspolicyn stipulerar att 50% av vinsten per aktie ska distribueras ut till aktieägarna (alt. användas till återköp). Givet att det inte dyker upp ytterligare engångsposter anser jag att utdelningen bör ha förutsättningar att åtminstone kunna landa kring 1,90 kr per aktie, vilket ger en direktavkastning på 8,3%.

Orosmoment som marknaden har när det gäller Resurs är exempelvis hänförlig till privatkundernas förmåga att betala sina lån när den disponibla inkomsten minskar, ökade regulatoriska krav (inklusive kapitalkrav) och ny/större konkurrens. Ett annat orosmoment är utvecklingen av den nya kärnbanksplattformen, vilket är ett stort projekt som riskerar att ta såväl längre tid – som att bli dyrare – än planerat.

Tror man att Resurs kan leverera något sånär kring de finansiella mål man har satt upp, då är aktien väldigt attraktivt värderad idag. Personligen tycker jag inte att man ska negligera riskerna men jag tycker samtidigt att aktien har fallit för mycket och således är attraktivt värderad idag.

4 comments:

 1. Hej!
  Blir det någon utdelning i höst från Resurs tror du? De har nämnt något om 1 kr till , april utdelning var 1,31 kr.
  Mvh Johan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Yes, det är planerat att komma en utdelning i höst :)

   "Styrelsen avser att kalla till en extra bolagsstämma under hösten 2022 och avser då att föreslå en halvårsutdelning vilket motsvarar 50% av det rapporterade nettoresultatet för de första sex månaderna 2022 och uppgår till 0,92 SEK per aktie"

   Delete
 2. Tack för ytterligare ett bra inlägg.

  Jag undrar, vi som fick Solid aktier vid splitten från Resurs ifjol. Tycker inte det är så mycket information. Om det blir resention som du nämner ovan så borde det även bli det samma för sakförsäkringsbolaget Solid eller är jag fel ute?
  // Mr P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack, kul att höra!

   Bra fråga! Jag sålde mina aktier i Solid Försäkring och har inte exakt koll på erbjudandet nu. Spontant skulle jag gissa att vissa delar av deras verksamhet hämmas av en lågkonjunktur (t ex reseförsäkringar och vissa andra konsumtionsrelaterade försäkring) medan vissa delar skulle kunna gynna, kanske fler personer blir oroliga för att förlora jobbet och tecknar då en inkomstförsäkring.

   Delete