Pages

Wednesday, 10 August 2022

Tips för att minska matkostnaderna i en höginflationsmiljö

Nu är det bråda tider för plånboken. Kontinuerligt har vi i olika nyhetsmedier under de senaste månaderna mötts av rubriker om att inflationen är på den högsta nivån på flera decennier. Det är ett anmärkningsvärt skifte från det tidigare paradigmet där minusränta och historiskt låga räntenivåer var frekvent använda uttryck.

Överlag gäller numera att många hushåll får se högre kostnadsnivåer, i synnerhet hushåll med lån kopplade till rörliga räntor. Någon procentenhets högre ränta på ett lån på några miljoner kronor utgör en tydlig skillnad i kostnadsbudgeten. Många företag gör också sitt yttersta med att skicka över deras stigande kostnadsnivåer till kunderna.

Allt annat lika bränner det definitivt till extra i plånboken för tillfället. Jag tycker dock inte att man bara ska kasta in handduken och sörpla i sig alla kostnadsökningar.

Vissa typer av kostnadsökningar är givetvis lättare än andra att hantera och undkomma, exempelvis tycker jag att matkostnaderna är förhållandevis enkla att hålla på en rimlig nivå – även i en höginflationsmiljö. Faktum är att vi lägger mindre pengar på mat nu än innan inflationen drog iväg och matbutikerna (och matproducenterna) på ett icke-genant sätt har höjt priset på många varor.

Personligen blir jag lite ”anti” när producenter och butiker pratar om att de ”måste” höja priserna. Det är ingen lag som förkunnar att man måste höja priserna 😊 (Jag vet givetvis att bolagens marginaler sjunker). Det är vissa matvaror som jag tycker har hutlösa priser nu. Personligen väljer jag att inte köpa vissa varor på grund av höga prisnivåer, om många fler gör på samma sätt då kan man återigen diskutera vinstmarginal.

Hursomhelst, nedan är några exempel på saker man kan göra för att minska på sina matkostnader. Det syftar inte på att vara en komplett lista så fyll gärna på med era bästa tips. Jag har medvetet inte tagit med saker jag inte finner intressant att genomföra själv.

  • Kasta ingen mat: Idag slängs det stora mängder mat i vårt avlånga land. Ett enkelt steg i att optimera matbudgeten är således att säkerställa att man äter upp all mat man inhandlar
  • Gå all-in på attraktiva veckoerbjudanden: Även om det nuförtiden många gånger upplevs som att priset på ”erbjudanden” hamnar kring samma nivå som innan inflationen drog iväg dyker det ibland ändå upp attraktiva prismöjligheter. I dessa fall är det bara att lassa på med så mycket som får plats med i kylen/frysen. Får man endast köpa ett visst antal är det bara att testa besöka butikerna flera gånger för att köpa på sig fler (fungerar bra i de butiker jag handlar)
  • Store hopping: Många gånger har butikskedjorna olika veckoerbjudanden som de försöker sälja för att locka till sig kunder. Bor du nära flera olika matbutiker, besök flera stycken och köp hem de bästa erbjudandena från respektive butik
  • Gör storkok: Detta är något som ofta både generar sparad krona och sparad tid
  • Inte (regelbundet) äta ute: Att ha med lunchlåda till jobbet är ett gammalt klassiskt tips där det finns mycket pengar att spara om man idag frekvent äter lunch på restaurang
  • Köp mat där utgångsdatum närmar sig och priset är nedsatt: Många butiker har särskilda rabatter (t ex 30% eller 50% rabatt) på varor där bäst-före datum närmar sig
  • Köp den fetaste filmjölken och spä ut med lite vatten när du äter: Nu börjar vi prata mer hardcore FIRE-tips 😉
  • Byt matbutik till en lågprisvarukedja: Efter ett tag lär man sig också att en butik har bättre priser på vissa produkter medan en annan butik har bättre priser på vissa andra produkter
  • Sluta köpa skräpmat, såsom godis, kakor etc: Om det är fokus på att spara kostnader är alltid ett tips att dra ned på inköp av ”tomma kalorier”. Det är inte sällan bra för både plånbok och kroppen

Om man följer alla eller flera av ovanstående punkter bör man kunna sänka sina matkostnader (alternativt fortsatt hålla matkostnaderna på en hanterbar miljö). 

8 comments:

  1. Jag tycker att det är bra tips överlag och påminner mycket om dem jag läser i andra bloggar. Dock så kan jag tycka det är lite synd att i såna här ekonomibloggar som riktar sig till många redan hängivna FIRE anhängare, att tipsen inte skiljer sig något mot dem tips som fanns på ekonomibloggarna innan den här höginflationen.
    Därmed blir det ingen sänkning om man redan gjort dessa justeringar. Önskar se mer av tipsen spä ut Yoghurt med vatten nu i dessa tider, plus på den :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra kommentar! Exakt den anledningen gör att jag finner just aktieinriktningen på en "sån här typ av blogg" intressant då det alltid händer något intressant (alt att man skriver mer personliga grejer). Som du påpekar är mer generella tips redan omskrivna många många gånger på diverse olika ställen.

      Även om det är ekonomiblogg och många tips är kända tror jag att "en hel del personer" kan spara in pengar genom att:
      - Sluta äta skräpmat (jag tycker argumentet "unna sig" fortsatt väger tungt även i FIRE-sammanhang)
      - Dela upp handlingen på flera olika affärer samt besöka olika affärer för att hitta olika nedsatta varor (jag tror att det överlag är relativt få som gör det). Personligen skulle jag säga att detta är mitt bästa tips om man vill minska matkostnaderna. Kostnadsbesparingen av att spä ut filmjölken blir utspädd i dubbelbetydelse om man köper filmjölken till halva priset :)

      Jag är också en anhängare av korttidsfasta. Det är också något jag tror skulle minska ned på matbudgeten för många - dock många som ställer sig skeptiska till fasta.

      Delete
  2. Åh, jag som varit ganska dålig på att ha koll på matpriser gjorde värsta bra handlingen i helgen! Precis som du skriver så fanns det en del erbjudanden (kaffe och kalkonkorv bland annat) som jag maxade. Sedan var det en hel del med kort datum som jag också "frossade" i, trots att jag tidigare ratat sådan mat (enbart för att jag varit barnslig). Jag jämförde också noggrant priser på frukt och rotsaker och köpte det billigaste. När jag kom hem gjorde jag storkok (grytor) på all mat med kort datum och frös in. Alltså, jag kunde rätt snabbt räkna ut att jag tjänat pengar (mot vad jag brukar) på att vara medveten. Nu ska detta bli en sport varje gång jag handlar! Tror liksom maten till och med smakade bättre än förut ;).

    Ps: Mitt bästa tips: Drick bara kranvatten. Vi envisades med att ha alkoholfri öl hemma ett tag eftersom vi gillar det. Men då drack vi det rätt ofta, och bortsett priset så är det jättejobbigt med alla tomma glasflaskor efteråt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det låter som en riktigt trevlig handling och goda grytor :) Grymt bra tips med att bara dricka kranvatten! Om man inte redan gör det finns det nog mycket pengar att spara in där.

      Delete
  3. Jag saknar punkten "Ät efter säsong". Tyvärr har jag märkt att svenskarna följer den devisen väldigt dåligt. Handen upp hur många som skulle köpa jordgubbar i januari?
    Själv är jag sedan +20 år boendes utomlands och har märkt att man i högre grad utomlands äter efter säsong. Frukt/grönsaker smakar som bäst och är billigast. Själv lyxar vi alltid till med färskpressad apelsinjuice oktober - december/januari, melon (den odlas i mitt hemland) juli, kanske en bit in i augusti, vindruvor slutet på augusti/september.

    En annan sak jag varmt kan rekommendera är att frysa in råa jordgubbar, körsbär och ta fram dem och lägg dem i en fruktsallad när det är kallt, tex i januari-februari i icke säsong. Ja, vattniga frukter kanske förlorar mkt smak om man fryser in dem men det smakar underbart på vintern. krydda med lite honung, kanske banan och ev apelsiner.

    Mvh Emigrantinvesteraren

    Mvh Emigran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mycket bra tips med att äta efter säsong! Jag tror att jag kan bli lite bättre på den punkten. Jag har nog någon grundnivå men generellt har jag nog ingen superkoll på exakt när saker är i säsong. Gällande jordgubbarna skulle ett spartips vara att inte köpa några alls - de är ganska dyra ändå :)

      Delete
  4. Med meningen "Handen upp hur många som skulle köpa jordgubbar i januari" så menar jag att inom vissa områden är svenskar väldigt medvetna om säsong medan andra delar överhuvudtaget inte alls.

    Jag har aldrig fattat att man som svensk kan köpa vattenmelon????!! betala för icke smakande frukt som är väldigt vattning?

    Mvh Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har nog aldrig köpt (eller knappt ens ätit) en vattenmelon 🤣

      Delete