Något som är fascinerande med finansmarknaden och diverse olika ekonomiska frågor är att alla tenderar att allt som oftast göra rätt…
…I alla fall om man ser till hur man kommunicerar. Eller så är det ett ”Instagram-fenomen”, det vill säga att man gärna uppvisar en ”succéfasad”?
Självfallet gör inte alla rätt hela tiden. Snarare är min uppfattning att många ofta tenderar att göra sin röst hörd i de fall man har gjort något ’bra’ och sedan ’glömma’ informera när något mindre bra inträffar. Det är inget konstigt i att man gärna lyfter upp sina bra saker och samtidigt håller inne med mindre bra saker.
Däremot är det lätt hänt att man som utomstående – som tar del av alla dessa uttalanden och intryck – känner sig dålig. Detta då man själv inte är i närheten av denna perfektion som många andra tycks besitta. Ofta uttrycks saker och ting också väldigt tydligt och självsäkert.
I tider av börsuppgång trycker många in budskapet att man alltid ska vara fullinvesterad, för ingen kan ju tajma marknadens nyckfulla rörelser. I tider av börsnedgång kommer gänget fram som har suttit och ruvat på sina kassakistor och påtalar hur bra det är att ha en kassa för fyndlägen på börsen.
När populära aktier i en koncentrerad portfölj rusar i värde tycks ingen kunna förstå att man ska diversifiera portföljen – ’snacka om kapitalförstöring att diversifiera’. När de upphaussade småspararfavoriterna faller i rask takt hoppar diversifieringsanhängarna fram. När upphaussade småspararfavoriter faller är också ett tillfälle som värdeinvesterarna säkerställer att de inte missar och framför således budskapet att inga bolag/aktier växer till himlen etc.
Det finns många fler exempel men jag tror att ni förstår poängen. För närvarande tycker jag att det är extremt mycket brus och åsikter som flyger fram och tillbaka. Personligen är det too much för mig och jag har därmed valt att sluta lyssna på vissa poddar, slutat följa vissa personer och läsa vissa nyheter etc. Väldigt generellt kan man säga att jag vill ta del av tankar och åsikter om bolagens verksamhetsutveckling och värdering. Samtidigt önskar jag inte ta del av sensationsrubriker och åsikter där fokus är på att skapa oro och ’rädsla’.
Det finns många orosområden för tillfället runt om i världen och på de finansiella marknaderna. Vissa delar är givetvis sådant som är gynnsamt att hålla sig uppdaterade kring. Personligen försöker jag då ta del av denna information från källor jag finner kunniga och balanserade.
Att vara transparent med vilka aktieköp man gör i en börsnedgång kommer titt som tätt mötas med skepsis (dvs aktieköpen kommer mötas med skepsis) från vissa håll. Exempel på nuvarande heta kommentarer är ”konsumenterna kommer inte köpa något”, ”valutan går åt fel håll”, ”energipriserna förstör verksamheten”, ”marginalerna kommer att säcka ihop” och ”det ska ned mycket mer”. Det är givetvis mycket som är korrekt i flera av dessa uttalanden, frågan är ju dock vad som är inprisat av marknaden, vilken investeringshorisont man har mm.
Oavsett var man befinner sig på sin investeringsresa gäller det att försöka vara trygg i sitt agerande och sina investeringar. Ett sätt att öka tryggheten i agerandet är för min del att zooma ut och fokusera på annat än att följa massa brus om börsen.
Låter som att du vill zooma ut och spara långsiktigt. Helt rätt. Vad som händer idag eller om 3 månader spelar ingen som helst roll. Covid kraschen på -30% i min portfölj syns knappt idag.
ReplyDeleteAtt fokusera på långsiktighet låter fint!
DeleteSom jag ser det så kan man dela upp ditt inlägg i 2 delar:
ReplyDeletea) Jag tror du har rätt i att folk tenderar att visa sin fantastiska förmåga med stockpicking medan nedsidan vill man gärna inte skylta med. För egen del kan jag lugnt säga att ja, jag har haft en j-vla tur med Arctic paper i år men jag kan klart säga att jag missat fastighetsrallyt de sista åren.. b) I nedgångar tenderar folk fokusera för mycket på aktiekurser och för lite på verksamheten. Min hustru har blivit nervös för våra investeringar. "Ojojoj, aktien är ned med 10%, ska vi inte sälja?" varpå jag svarar: Vi äger en aktie nu med i princip inga skulder, P/E på knappt 5 på löpande 12 månader, varför ska vi sälja? Har verksamheten radikalt förändrats / kommer verksamheten radikalt förändras de kommande tiden som motiverar till att vi ska sälja? Om svaret är nej, end of discussion. Tvärtom, det är i dessa tider man ska köpa. Jag tycker att ett återkommande fenomen i framför allt makropoddar är att alla tenderar att säga "Det är så osäkert pga av x, y z". Problemet är att den osökerheten återkommer gång på gång, vad är då vitsen med att varna för det?
Slutligen, det finns en hel drös med folk som målar upp det ena domedagsscenariot efter det andra och de kan nu visa att de fick rätt. Problemet är bara att de sagt att en krasch ska komma de sista 5, kanske 10 åren och hade man lytt deras råd så hade man missat fantastiska uppgångar.
Gör din egen analys men hämta gärna in inspiration från andra är min devis och investera i bolag som du
a) förstår
b) ser en framtid i - försöka ta fram trender
c) har vettiga fundamentala värderingar
Punkten c kräver engagemang och energi och en hel del "excellallande" :-)
Mvh
Emigrantinvesteraren
Du kanske får ett nytt läge på fastighetssektorn nu ;) Håller helt med, mer fokus borde vara på verksamheten och bra också att hämta inspiration från andra.
Delete