Pages

Sunday 25 September 2022

Portföljnyheter i veckan: v.38

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På måndagen annonserade B3 att man ingår partnerskap med Sitevision. Sitevision beskrivs utveckla en eftertraktad plattform för webbplatser och intranät. Sitevisions verktyg gör det enkelt för användaren att skapa, redigera och publicera innehåll på såväl den externa hemsidan som på intranätet.

På måndagen genomförde B3s HR-chef insynsköp uppgående till 7 000 aktier, där köpkursen landade på 120,11 kr per aktie. På måndagskvällen publicerades det att B3s styrelseordförande Sverre genomfört insynsköp på 46 000 aktier, där köpeskillingen landade på cirka 5,5 mkr. Senare i veckan informerades det att Sverre köpt ytterligare 147 000 aktier, denna gång fick han betala totalt närmare 19 mkr.

Min kommentar: Sammantaget stärker partnerskapet med Sitevision B3s erbjudande, framför allt gällande B3s senaste specialistbolag (som jag skrev om för några veckor sedan). När det gäller insynsköp är det positivt att se att fler personer än ’endast’ Sverre köper aktier i bolaget. HR-chefen är en av B3s största aktieägare. Det är däremot allra mest glädjande att se att styrelseordförande Sverre fortsätter att köpa aktier i stor omfattning.

CASTELLUM: På måndagen presenterade Castellum nyheten att man bygger kontorshus i Örebro åt Bravida. Kontorshuset kommer inneha en yta uppgående till 3 000 kvadratmeter och förväntas vara färdigställt hösten 2023. Castellum har ingått ett 10 årigt hyreskontrakt med Bravida.

Castellum informerade i veckan också att man har ingått kontrakt med en första hyresgäst i företagskvarteret Främre Boländerna i Uppsala. Huvudsakligen uppges detta företagskvarter fokusera på bolag inom life science, innovation och tech. Intresset för att hyra lokaler i kvarteret uppges vara stort. Första kunden som ingått hyresavtal är Heat Restauranger. Preliminär inflyttning är satt till år 2025.

Min kommentar: Det är positivt att se att Castellum tecknar långa hyreskontrakt och utvecklar nya fastigheter. Det nya kontorshuset präglas av hållbarhetstänk och beräknas certifieras enligt miljöbyggnad Guld. Kul också att bolaget har fått till stånd kontrakt med första hyresgästen i Främre Boländerna samt att intresset uppges vara stort. Heat Restauranger är personligen en kedja jag tycker mycket om.

EVOLUTION: På fredagen informerades det om att Todd Haushalter genomfört insynsköp i EVO uppgående till 4 000 aktier, där köpkursen landade på 783 kr.

Min kommentar: EVO-aktien har sjunkit med närmare 40% hittills i år. Personligen tycker jag att EVO är attraktivt värderad för tillfället. Det är därför tillfredsställande att se insynsköp äga rum. Efter Q2-rapporten har Todd rapporterat insynsköp 23 augusti, 26 augusti och 23 eptember.

FASTPARTNER: På veckans första dag meddelades det att ytterligare insynsköp genomförts av närstående till Fastpartners vice VD. Sammantaget genomfördes 2 köp á 1 000 aktier, där köpkurserna uppgick till 65,60 kr respektive 68,20 kr.

Min kommentar: Vice VD (inklusive närstående) fortsätter att genomföra insynsköp efter Q2-rapporten. I vanlig ordning görs köp uppgående till 1 000 aktier per affär. Det är nu mindre än 30 dagar kvar till Q3-rapporten, så av naturliga anledningar bör insynsköp nu utebli tills Q3-rapporten är publicerad.

H&M: Under perioden 12-16 september återköpte H&M 1 236 394 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 12 540 045 aktier, vilket motsvarar 0,76% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: H&M fortsatte under förra veckan att återköpa procentuellt sett fler aktier än vad man hittills har snittat per vecka under pågående återköpsprogram. Sakta men säkert fortsätter man att öka andelen återköpta aktier.

KAMBI: I veckan har Kambi annonserat ett nytt partnerskap efter att man ingått avtal med ilani i den amerikanska delstaten Washington. Avtalet innebär att Kambi ska leverera sin (’on-property’) sportbok till operatörens kasino.

Min kommentar: Jag har tidigare varit lite kritisk till att Kambi under en tid påtalat att man har en stor pipeline med nya kunder men trots detta levererat blygsamt när det kommer till offentliggörande av nya operatörsavtal. Veckans avtal utgör det tredje annonserade avtalet under augusti och september. Det är glädjande att se att det trillar in lite avtal nu. Sammantaget innebär avtalet att Kambi nu blir verksamma i 19 olika delstater i USA.

NORDEA: På tisdagsmorgonen meddelade Nordea att man makulerar 21 299 414 egna aktier, vilka har köpts inom ramen för pågående återköpsprogram. I veckan har det också noterats att Bridgewater har tagit en blankningsposition i Nordea om 0,72%.

Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att Nordea dagligen fortsätter att återköpa aktier. Efter makuleringen av cirka 21,3 miljoner aktier i veckan uppgår antalet totalt utestående aktier i Nordea till 3 714 243 282 aktier. Veckans makulerade aktier motsvarar således runt 0,57% av totalt antalet utestående aktier. Detta är också långt ifrån första gången Nordea makulerade aktier. Givet den starka finansiella ställningen, låga aktievärdering och den finska källskatten tycker jag att det är helt rätt av Nordea att genomföra återköpsprogram.

Gällande blankningen blir jag alltid lite orolig när blankningspositioner dyker upp bland storbankerna, inte minst till följd av böteshistorier som har dykt upp i sektorn senaste åren. Det är dock än så länge en mindre position och Bridgewater verkar ha ett gäng blankningar. Det känns annars som att storbankerna borde nettogynnas av stigande räntor. Fortsättning följer i den här frågan.

PEAB: På måndagen offentliggjordes det att Peab vunnit uppdraget att bygga infrastruktur för ett nytt bostadsområde i Linköping. Beställare är Linköpings Kommun och Tekniska verken, där kontraktssumman uppgår till 104 mkr. Byggstart sker i september 2022 och arbetet väntas vara färdigt i april 2026.

På tisdagsmorgonen annonserades det att Peab vunnit uppdraget att bygga bostadsrätter i Limhamn i Malmö. Beställare är HSB Projekt i Malmö HB. Kontraktssumman landade på 194 mkr. Arbetet väntas inledas i oktober 2022 och inflyttning väntas i februari 2025.

Peab har i veckan också meddelat att man erhållit uppdraget att bygga en förskola i Vårgårda kommun. Förskolan väntas vara i drift 2024.

Peab har också fortsatt med sina aktieåterköp. Under veckan kunde det konstateras att Peab under pågående återköpsprogram nu har återköpt mer än 2% av antalet utestående aktier.

Min kommentar: Peabs uppdrag som man annonserar i veckan är inga monsterkontrakt men personligen gillar jag ändå att Peab erhåller många lite mindre uppdrag jämfört med ett fåtal större prestigekontrakt. Inte minst gillar jag också att man erhåller projekt där offentlig sektor är beställare. Det är också tillfredsställande att se att aktieåterköpen fortsätter i god takt när aktien handlas på dessa kursnivåer.

RESURS: I veckan annonserades det att Resurs ingår samarbete med Skandia om att förmedla bolån. Detta innebär att Resurs utökar sin produktportfölj. Fokus i samarbetet uppges vara att erbjuda gröna bolån som är anpassade för hållbara investeringar i hemmet.

Min kommentar: Jag tycker att det är positivt att Resurs utökar sitt produkterbjudande i form av (gröna) bolån. Nuvarande energiutmaningar skapar incitament att fler hushåll önskar genomföra hållbara och långsiktigt kostnadsreducerande investeringar i sitt boende.

SBB: På veckans sista börsdag skickade SBB ut ett pressmeddelande där man förkunnade att Krister Karlsson utses till ny Operativ chef (COO). Krister efterträder Oscar Lekander. I pressmeddelandet skrivs också att Oscar framöver kommer att arbeta med att slutföra transaktioner samt att jobba med ”särskilda projekt”.

Min kommentar: För de allra flesta börsbolag skulle den här typen av nyhet inte ges så mycket utrymme. När det gäller SBB renderar dock varje nyhet och uttalande för tillfället i väldigt mycket spekulation. Uttrycket ”Särskilda projekt” kan ju minst sagt ge upphov till mycket spekulation. I övrigt har det i veckan varit lite kommentarer från SBBs håll kring blankarna. Personligen tycker jag att SBB ska lägga allt sitt fokus på t ex den dagliga verksamheten och långsiktiga strategiska prioriteringar. Det känns som att det finns mer prioriterade saker att lägga fokus på än att offentligt kommentera blankare.

4 comments:

 1. Ehandelsbox företagen Instabox och Budbee går ihop. Kinnevik är största ägare. Detta meddelades i måndags.

  Kinnevik kommer även enligt PM i tisdags att byta finanschef den första november.

  Mycronic fick en order från ny kund i Asien i onsdags. Ordervärde 5-7 miljoner dollar.

  Sintercast serieproduktion +13% pre covid meddelades i onsdags. Januari-Augusti 2022

  Skanska fortsätter i USA i torsdags fick man order om att bygga bostäder och kommersiella lokaler i Florida för 1 miljard.

  Tethys Oil producerade 9898 fat/dag i Augusti. Detta meddelades i tisdags.


  ReplyDelete
 2. Tack för att du delar. Jag köper på Beijer Alma, Cibus och castellum. Även NOTE börjar se attraktiv ut. I övrigt är jag nöjd med att ha insättningsgrad på 15% av portföljen i år, ligger -14% YoY tack vore höga insättningen, jag hoppas på nya instättningen ska jobba hårt när börsen återhämtar sig😀

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fina bolag! Ja, vi får hoppas att nuvarande köp blir fint på några års sikt :)

   Delete