I förrgår drog den svenska Riksbanken till med en rekordräntehöjning (sedan inflationsmålet infördes) då man höjde sin viktigaste styrränta med 1 procentenhet. Även om konsensus låg lite lägre var ändå en sådan signifikant höjning ett av alternativen som låg i korten inför räntebeskedet.
Veckans räntehöjning har fått kritik på vissa håll om att Riksbanken går för fort fram (det finns också personer som tycker att Riksbanken agerar för långsamt). Hursomhelst, kraftigt stigande bolåneräntor är definitivt något som sätter avtryck i många hushålls ekonomiska förutsättningar (yes, jag vet att många är obelånade, har små lån, har bundit räntan etc 😊).
Strax innan det svenska riksdagsvalet i år gav regeringen Finansinspektionen uppdraget att se över amorteringskravet. På nyhetssidan Omni kan man bland annat läsa:
”Höga räntor kan bli särskilt kännbara för hushåll med lägre inkomster och små ekonomiska marginaler, enligt finansmarknadsminister Max Elger (S). Det är det som vi ska titta på nu. Alla tidigare utvärderingar har gjorts i en utpräglad lågräntemiljö men nu är läget förändrat, säger han.”
Personligen är jag inget extremt stort fan av att amorteringskravet infördes för några år sedan. Syftet med amorteringskravet är att säkerställa större motståndskraft / marginaler i hushållens ekonomi.
Personligen tycker jag att det borde finnas långsiktiga direktiv så att man som privatperson vet vad som gäller. Om vi nu har ett amorteringskrav känns det lite märkligt om det ska ges undantag från amorteringskravet varje gång det blåser till i omvärlden (något som skedde under covid-pandemin).
Vad tycker ni läsare om amorteringskravet? Borde det plockas bort, göras om eller vara kvar i nuvarande form?
Hej!
ReplyDeleteKan tycka att det är bra med ett amorteringskrav, just av anledningen att det är viktigt att amortera. Risken är ju dock att kravet blir för högt eller för lågt.
Detta varierar såklart beroende på hur världen ser ut för stunden. Det amorteringskrav vi haft innan pandemin har egentligen känts rimligt med tanke på den låga räntan och den generellt höga skuldsättningen.
Nu med hög ränta och fortfarande hög skuldsättning så kan det såklart bli svårt för vissa individer.
Riskerna med ett krav är att man inte gör mer än kravet. Måste jag amortera 5 000 kr i månaden. Då kanske jag inte amorterar mer än så även om det finns möjlighet till mer. "man vill ju inte betala mer än man måste", tror jag många kan tänka. Finns det inte ett krav kanske man resonerar annorlunda och tittar på huir mycket vill jag/ryms i min ekonomi att amortera, för vissa kanske det är mer.
Men jag förstår att det säker är vanligast att folk vill amortera så lite som möjligt då man bara ser det som en kostnad i vardagen. Då kanske ett krav inte är så dåligt.
Mvh PB?
Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi
PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar
Hej!
DeleteJa, det blir en svår balansgång. Det tar ju ett tag att amortera ned en betydande del av lånet så svårt att tajma med hög- och lågkonjunktur (höga/låga räntor etc). Intressant med att man inte amorterar mer än kravet. Där hamnar nog vårt hushåll (exklusive lite extraamortering ibland) :)
Jag vet ju inte om det är så men känslan när man pratar med folk runtomkring mig är att de inte amorterar mer än de måste, även om de skulle kunna.
DeleteJag tyckte inte heller om att man införde det, men liksom allt annat tycker jag det blir rörigt att saker och ting ska ändras "hela tiden". Amorteringskrav, ISK-villkor, andra sparformers fördelar som plötsligt blir nackdelar - och vi ska inte tala om alla regler för företagare. Men med det sagt skulle jag gärna själv vilja påverka min amorteringsgrad lite mer :-).
ReplyDeleteMvh Louise
Exakt, man vill ha tydliga regler för vad som gäller och inte att dessa ändras stup i kvarten. Hehe, företagsvärlden kan jag tänka mig är snårig :)
DeleteJag tänker att man kan ha 2 ståndpunkter här, dels en praktisk men även en teoretisk dito. Låt mig utveckla. Den teoretiska: Som liberterian anser jag att människor själva ska få bestämma över sitt liv i så hög grad som möjligt, det gäller såväl amortering av hus men även sparande av pension. Med det sagt - nej, teoretiskt anser jag att långivare/låntagare må bestämma över det.
ReplyDeleteRent praktiskt: Ja har aldrig förstått tankenmed amorteringsfrihet. I dte land jag bor är det standard att man amorterar sin bostad över 10/15/25 år, beroende på storleken på lånet. En hel generation svenskar kommer sitta i sk-ten den dagen de går i pension och har stora lån som ska betalas, jag tror många rentavmå flytta.
Jag har själv inga lån förutom studielånet.
mvh Emigrantinvesteraren
Vet inte vilket land du bor i men Tyskland "sägs det" iaf vara mycket fokus på amortering, snarare än övrigt sparande. Det är komplexa frågeställningar. Personligen tror jag dock att det är långsiktigt mer gynnsamt att inte amortera all-in och istället investera pengar på börsen. Sedan är det nog för en del lätt hänt att man inte amorterar och istället lägger mer pengar på konsumtion :)
DeleteHej, nej det är inte Tyskland men jag tror mentaliteten är densamma i stora delar av Europa på kontinenten angående amortering. Länderna i syd är högt skuldsatta men ser du på tex medelitalienaren/spanjoren/greken har de betydligt lägre belåningsgrad än svenskar.
DeleteMitt argument med amortering är att jag tror folk inte investerar utan lägger mer pengar på konsumtion. Vi kommer ha en hel drös med folk som inte kommer kunna bo kvar i sina hus den dagen då de blir 65+. De sk pensionspengarna (nu är jag väldigt skeptisk till om stater generellt kommer kunna hålla sitt löfte till oss tidiga 1970-talister) kommer inte räcka för både lån och annan konsumtion. Tänk på att många kommer i princip halvera sina intäkter den dan de går i pension.
Mvh
Emirgantinvesteraren
Även idag är ju amorteringskravet väldigt milt.. Vid hög belåning (70%) amorterar man 2% som motsvarar löptid på 50 år. Under detta 1% eller 100 år. Båda extremt långt jämfört med andra länder. Och fortfarande amorteringsfritt om man kommer under 50%. Inga höga krav och borde vara kvar.
ReplyDeleteJag hoppas komma under 50% till våren när jag kan uppdatera marknadsvärdet på bostaden (fem år efter bostaden köptes) :)
Delete