Tidigare i veckan skrev jag om att ambitionen är att minska ned antalet innehav i portföljen till max 25 stycken. På lite längre sikt är ambitionen att komma ned till max 20 innehav.
Per den sista juli 2022 hade jag 34 olika innehav i portföljen, varav aktier i 27 olika bolag och 7 fonder. Per idag finns i portföljen aktier i 24 olika bolag och 2 fonder, vilket således innebär att jag nu har 26 innehav i portföljen och att ytterligare 1 innehav behöver lämna portföljen för att min initiala ambitionsnivå ska uppfyllas. (Jag har sålt av 1 innehav i veckan, varvid antalet innehav är 1 färre än vad som uppgavs i måndagens inlägg)
Här följer en kort redogörelse kring de innehav som har fått lämna portföljen:
- NCC: Jag tycker att NCC är attraktivt värderat idag. Jag sa dock till mig själv att jag får välja mellan att ha kvar Peab eller NCC. Valet föll då på att låta Peab vara kvar i portföljen. Den korta anledningen till varför är att jag tycker Peab under de senaste åren uppvisat en bättre prestanda än NCC. En stor del av mitt tidigare innehav i NCC gick till att utöka mitt innehav i Peab.
- SAMPO: Det finska ’konglomeratet’ Sampo fick också lämna portföljen. Jag gillar egentligen försäkringsbranschen men jag finner inte riktigt detta vara min bästa circle of competence. Jag gillar inte heller den finska källskatten (även om det finns alternativ till att inte ’den högsta källskatten’ ska dras på utdelningarna).
- COREM D, SAGAX D & SBB D: Både i nuvarande marknadsturbulens och under covid-raset har många D- och preferensaktier inte utvecklats på ett sätt som jag hade förväntat mig. Må hända att jag hade fel förväntningar från början kring denna typ av aktier. Jag önskar inte ha aktier där det finns tydlig nedsiderisk samtidigt som uppsidan antas vara begränsad. Jag kommer inte säga emot de personer som påstår börsturbulens utgöra bra köplägen i D- och preferensaktier. Personligen har jag dock valt att sälja av dessa aktier. Jag pratade en gång med en välrenommerad person i investeringsbranschen och gällande D- och preferensaktier sa han: ”Tror du (som långsiktig investerare) långsiktigt på bolaget torde stamaktien alltid vara att föredra.” Jag håller med om det uttalandet.
- INDUSTRIVÄRDEN: Innehavet var för litet i portföljen.
- SPILTAN AKTIEFOND INVESTMENTBOLAG: Jag sålde av mitt innehav i denna fond och investerade istället pengarna i Investor.
Vidare har jag också sålt av följande fonder:
- AMF Aktiefond Småbolag
- Storebrand USA A
- Swedbank Robur Access Sverige
- Swedbank Robur Ny Teknik
Ovanstående 11 innehav har fått lämna portföljen sedan sista juli. Om någon funderar på hur 34 innehav per sista juli kan bli 26 innehav idag (när jag har sålt 11 innehav), så förklaras det av att några nya bolag har tillkommit sedan sista juli (t ex Inwido).
Har du sålt med förlust? :(
ReplyDeleteDet blev en fin vinst i Sampo + samtliga fonder utan Robur-fonderna (vilka uppvisade negativt resultat). Gjorde också vinst i Industrivärden. NCC vara mer eller mindre break-even - då jag haft aktien kort period. SBB D blev förlust. Övriga 2 D-aktier vet jag på rak arm inte exakt utfall.
DeletePersonligen tror jag dock att det är mer gynnsamt att långsiktigt utgå ifrån vad man anser är attraktiva värderingar idag istället för att fokusera för mycket på GAV-kurser. Självfallet är det viktigt att man går med vinst långsiktigt. Med det sagt kan det ändå finnas mer värde på annat håll jämfört med vad man 'råkar' äga idag :)
Själv har jag Sagax D och SBB D kvar. Samt en högre procent gällande Industrivärden. Lycka till med portföljen.
ReplyDeleteLåter bra! Tack detsamma :)
DeleteFYI: Sampo överväger parallellnotering i Stockholm, kanske förändrar ditt case något.
ReplyDeleteJag tycker det är väldigt trevligt att de överväger notering i Sverige också! Sampo kör motsvarande upplägg som Nordea då :)
Delete