Pages

Monday 19 September 2022

Blivit tillsagd att minska ned antalet innehav i portföljen

Det finns många olika åsikter kring hur en person intresserad av sparande bör hantera och investera sina pengar. Det tycker jag är bra, inte minst då vi alla har unika förutsättningar och riskpreferenser etc.

Ett av alla områden det råder olika åsikter kring är huruvida man bör han en koncentrerad portfölj eller inte. Jag tror att de flesta som läser denna blogg kan föreställa sig såväl för- som nackdelar med att ha en koncentrerad portfölj respektive att ha en mer diversifierad portfölj.

Generellt har jag ofta haft en portfölj som är väl tilltagen utifrån ett diversifieringsperspektiv. Som mest har jag nog haft närmare 50 olika innehav i portfölj. Flera antal olika innehav är dock inte per se något som alltid innebär att man har en god diversifiering.

Från närmare 50 olika innehav har jag jobbat mig neråt i antal innehav. Per den sista juli 2022 hade jag 36 olika innehav. Det är fortsatt för många, i alla fall om frugan får bestämma. Jag delar hennes åsikt om att 36 innehav är för mycket.

På uppmaning av min fru har jag därför lagt in lite extra fokus på att tighta till portföljen. Långsiktigt tycker jag max 20 innehav skulle vara rimligt (jag vet att många tycker att också det är alldeles för många innehav 😊). I det kortare perspektivet är ambitionen att komma ned till max 25 innehav.

Ett första krav jag vill sätta är att inget innehav ska utgöra mindre än 1% av portföljen. Vid utgången av juli 2022 hade jag hela 9 olika innehav som utgjorde mindre än 1% av portföljvärdet.

Det är lätt att tycka om många bolag och således köpa in lite aktier ”här och där”. För egen del tror jag att jag måste bli bättre på att sätta innehaven mot varandra och därmed ha tuffare antagningskriterier till portföljen.

Ponera att man har ett innehav som utgör 0,5% av portföljen och din analys visar sig vara klockren och aktien går upp t ex 200%. Det är en oerhört bra kursresa. För portföljen blir dock betydelsen inte särskilt anmärkningsvärd.

När börsen stängde i fredags innehöll den totala aktie- och fondportföljen 27 innehav. Således har antalet innehav minskat med 9 stycken sedan den sista juli. Jag tänkte återkomma i separat inlägg om vilka förändringar som har skett.

12 comments:

 1. Jag har nu exakt lika många som du hade innan. D.v.s 36 stycken. Lycka till med portföljen. Blir intressant att se vilka 9 och varför just dem innehaven sålts.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Snyggt! Är du nöjd med nuvarande antal eller har du någon särskild ambition om antalet innehav framöver?

   Delete
  2. Nöjd just nu men vi får se senare mot vintern/nästa år.

   Delete
 2. Enkelt löst! Skapa bara två eller flera portföljer.😁

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, klockrent! Jag ska föreslå det för frugan :)

   Delete
 3. Två Månadslöner19 September 2022 at 08:55

  Ser fram emot att höra vilka det blir!

  ReplyDelete
 4. Frågan är vad gör man med de mer spekulativa innehaven? Har själv gått in i bolag som är mer relaterat till exploration inom tex guld/olja, som senare efter att jag har följt dem och successivt skalat upp, blivit bland mina bästa business case.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det beror ju lite på vilken approach man har skulle jag säga. Man kan ju t ex köpa lite aktier i 30 högriskbolag och sedan räkna med att 25 går i konken och 3 går 'ok' och 2 blir riktiga fullträffar. Personligen har jag utgått från lite mer tråkbolag :)

   Delete
 5. Mvh Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
 6. Man vet av erfarenheter hos investerare att runt 20 olika är max man kan ha några djupare kunskaper om samtidigt. Troligen 15 är ännu bättre. Och i de tider som stundar är nog bra utdelare klokt. Se mina inlägg.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Exakt, jag håller helt med! Spanade in nu, på tal om JM ska det bli intressant att se vad som händer där :)

   Delete