Pages

Sunday 18 September 2022

Portföljnyheter i veckan: v.37

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

CASTELLUM: På måndagsmorgonen annonserades det att Castellum uppfyller samtliga villkor för att noteras som en ”grön aktie” på Nasdaq Stockholm. Enligt pressmeddelandet är detta inget som något annat fastighetsbolag i Norden har åstadkommit tidigare.

Min kommentar: Som jag har skrivit i tidigare blogginlägg gillar jag den alltmer fokuserade hållbarhetsinriktningen. Det är många (framför allt institutionella) investerare som kräver en tydlig hållbarhetsprofil på de bolag de investerar i.

EVOLUTION: Spelet Lightning Blackjack har nu gått live i den amerikanska delstaten New Jersey.

Min kommentar: Det är glädjande att se att EVO steg för steg fortsätter att stärka sitt erbjudande på den spännande amerikanska marknaden. Generellt i övrigt fortsätter nya rekordnoteringar att noteras för flera av spelen på ’EVO-trackern’.

FASTPARTNER: På valdagen (= i söndags) informerades det att Fastpartners vice VD (via närstående) genomfört ytterligare insynsköp. I vanlig ordning uppgick köpvolymen på 1 000 aktier och köpkursen landade denna gång på 67,30 kr per aktie.

Min kommentar: Insynsköpet som registrerades den 11 september är det sjunde insynsköpet i vice VDs namn (inklusive närstående) som har genomförts sedan Fastpartners Q2-rapport presenterades. Jag tycker att det är positivt att det regelbundet sker insynsköp på dessa kursnivåer.

HANDELSBANKEN: I den oberoende kundundersökningen Finansbarometern vann Handelsbanken utmärkelserna Årets affärsbank och Sveriges småföretagsbank.

Min kommentar: Titeln årets affärsbank vann Handelsbanken strax före SEB. När det gäller Sveriges småföretagsbank uppger Handelsbanken att det var elfte året i följd som man tog hem denna utmärkelse. När det pratas bank pratas det generellt inte sällan om nischbanker i positiva ordalag och storbanker i negativa ordalag. Personligen tycker jag ibland att dessa kommentarer tenderar att göras utifrån ett snävt perspektiv, t ex att man personligen får dålig ränta på sitt sparkonto eller bolån. Det må vara så men jag tycker ofta att företagsaffären glöms bort i diskussionen. Det är starkt jobbat av Handelsbanken att plocka hem titeln årets affärsbank före ’företagsbanken’ SEB samt att elva år i följd ha vunnit titeln Sveriges småföretagsbank.

H&M: Under perioden 5-9 september återköpte H&M 1 216 431 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 11 303 651 aktier, vilket motsvarar 0,68% av det totala antalet utestående aktier. I veckan har H&M också presenterat försäljningssiffror för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Den redovisade försäljningen steg med 3%, medan försäljningen i lokala valutor minskade med 4%

Min kommentar: H&M fortsatte under förra veckan att återköpa procentuellt sett fler aktier än vad man hittills har snittat per vecka under pågående återköpsprogram. Sakta men säkert fortsätter man att öka andelen återköpta aktier.

H&Ms försäljningssiffror kom in sämre än väntat. Under de senaste veckorna har mer eller mindre dagligen sänkta rekommendationer och/eller riktkurser presenterats av analyshus som följer bolaget. Det finns många orosmoment för H&M för tillfället, t ex den starka dollarn. Efter alla sänkta riktkurser har förväntningarna kommit ned ordentligt. H&M skriver i sitt pressmeddelande att man har sett en bättre försäljningsstart för höstkollektionen jämfört med föregående år.

PEAB: På torsdagen annonserades det att Peab vunnit uppdraget att bygga om Särlaskolan i Borås. Beställare är Borås Stad och kontraktsvärdet uppgår till 240 mkr. Byggstart sker under hösten 2022 och arbetet planeras vara färdigt våren 2025. I veckan har ännu ett insynsköp registrerats, detta efter att styrelseledamot köpt aktier för knappt 320 000 kr till kursen 63,35 kr.

Min kommentar: Insynsköpen fortsätter att trilla in i Peab. Det är glädjande att se, inte minst också då det är flera olika insynspersoner som köper. Vidare är det tillfredsställande att se att Peab vinner nya uppdrag. Efter semesterperioden har det dock varit lite skralt gällande publiceringen av nya uppdrag.

RESURS: I veckan har insynsköp registrerats i Resurs avseende 500 aktier som köptes till kursen 23,57 kr.

Min kommentar: Detta insynsköp var inte direkt ett av de största insynsköpen som har gjorts på börsen i år. Alla har dock olika preferenser och ekonomiska förutsättningar etc. Jag tycker därför det är vanskligt att prata om ett enskilt köp som må vara på litet. Det som jag däremot tycker att man kan konstatera är att insynsköp modell mindre ofta är något som präglar de köp som görs i Resurs (där i regel inte särskilt många insynsköp görs).

SBB: SBB har i veckan presenterat en proforma intjäningsberäkning för 2023. Proforma-beräkningen är justerad för inflation. Proforma-siffran inkluderar vidare bland annat portföljförsäljningar efter utgången av andra kvartalet (inklusive avsiktsförklaringar om kommande försäljningar) uppgående till cirka 12 mdkr. Slutsatsen av denna övning uttrycks enligt följande: ”Koncernens intjäningsförmåga proforma avser SBB:s löpande kassaflöde till stamaktieägare av serie A och B, och uppgår proforma 2023 till 2,39 kronor per stamaktie A och B, att jämföra med 2,33 kronor före portföljförsäljningarna och antagna inflationsjusteringar”.

Min kommentar: Jag tycker att det är positivt att SBB proaktivt tillhandahåller den här typen av information, inte minst givet den stora osäkerhet som för tillfället präglar aktien. Givet allt som händer i SBB lär man nog behöva nya proforma-beräkningar framöver 😊 Visar det sig att verkligheten faller ut i linje med proforma-uträkningen ser det stabilt ut. Det är dock många faktorer som styr aktiekursens utveckling för tillfället och aktien har fortsatt ned efter proforma-uträkningen presenterades.

3 comments:

 1. Börjar fundera på vad/ hur mycket Bilia har i sin kassa..... Bilia har Torsdags kom nyheten att: Bilia förvärvar Söderbergs Personbilar i Norrköping som under 2021 hade en omsättning på cirka 1 miljard kronor med en operativ rörelsemarginal om 3,3 procent.

  Skanska har tecknat ett tilläggskontrakt med Oregon Health & Science University för utbyggnad av ett sjukhus i Portland, USA. Tilläggskontraktet är värt cirka 620 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för tredje kvartalet 2022.

  Volvo startar nu serieproduktion av de elektriska modellerna av företagets produktsortiment tunga lastbilar: Volvo FM, Volvo FH och Volvo FMX.

  Volvos dotterbolag Powertrain ska betala tillbaka 118 miljoner kronor på grund av felaktigt utbetalt korttidsstöd.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande nyheter! Bilia känns som att det gör mycket intressanta saker och kul att Skanska ångar på med sina avtal.

   Delete
 2. Jag hörde på Kvalitetsaktiepodden där det ryktades om analytikermassage från H&M som orsak till de många nedjusteringarna, låter ju inte helt otroligt.

  SBB - jag vet inte vad jag ska tro om detta? Jag förstår gott att det har att försöka blåsa ut blankarna men hur tänker SBB här? Säg nu att de inte uppnår dessa mål - hur kommer spararkollektivet reagera då? Anar viss desperation från SBBs sida.
  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete