Bostadsmarknaden är ett område som är kul att diskutera och spekulera kring. Relativt nyligen har man i diverse olika media kunnat läsa om rekordhögt utbud av bostäder på Hemnet och att experter väntar sig en ’tydlig’ nedgång av bostadspriserna från toppnivån.
Jag har tidigare skrivit om att vi (= hushållet The Dividend Story) har varit på jakt efter en ny bostad. Trots ett stort utbud av bostäder är det inte supermånga bostäder som tickar de boxar som vi har sammanställt i jakten på vårt nästa boende. De objekt som kommer ut, och som tickar de uppställda önskemålen, säljs inte sällan innan visning samt fortsatt till ”tillfredsställande priser” – utifrån säljarens perspektiv.
Vi gick för några veckor sedan på en visning för skojs skull. Det var en lägenhet som var till salu väldigt nära där vi bor. Huvudanledningen till att vi gick till visningen var att det var ett (enligt min mening) riktigt högt utgångspris. Jag ville således se lägenheten in real life och försöka förstå hur den kunde vara prissatt så högt.
Jag måste medge att det var en fin lägenhet, som allt annat lika förtjänar en premievärdering. När jag för några veckor sedan skrev att vi har en belåningsgrad på bostaden på strax över 50% är det baserat på ett uppskattat marknadsvärde som är cirka 22% lägre än det utgångspris som var begärt för lägenheten vi tittade på.
Frugan och jag slog vad om vad slutpriset på lägenheten vi besökt skulle landa på. Jag sa att de aldrig kommer att få utgångspriset medan frugan trodde det var görbart att få önskat pris. Det tog några veckor och extra visningar, men sedan trillade ett första bud in.
Budet låg cirka 250 000 kr under utgångspriset. Säljarna var dock inte nöjda och det blev nya visningar. Efter ytterligare en vecka kom det in nya bud och lägenheten såldes till slut för ett pris som hamnade ’precis under’ utgångspris. Jag tycker att säljarna fick ett superbra pris och även om jag teoretiskt vann vadet tycker jag ändå att frugan hade mer rätt än mig då jag hade tänkt mig ett bud som var ett gäng antal hundratusen kronor lägre än slutpriset.
Om vi skulle sälja vår lägenhet idag till priset som ovan lägenhet såldes till skulle vår belåningsgrad vara en bit under 45%, vilket kan ställas i relation till vårt mål om en belåningsgrad på max 50%. Jag tror däremot inte att vi kommer att få det priset för vår lägenhet i nuvarande marknad.
Om man ser på vårt tailor-made Hemnet-filter (vilket inte är representativt för hela bostadsmarknaden) har utbudet minskat något på sistone. Det varierar också (enligt vår bedömning) mellan objekten huruvida utgångspriserna kommit ned en bit eller om de fortsatt är på höga nivåer. Objekt i våra sökningar som har tydligt lägre utgångspris säljs inte sällan innan visning.
Frågan är om riksbankens sista räntehöjningar, elpriser m.m ännu har slagit in på bostadsmarknaden?
ReplyDeleteJag anar inte vad time lag är men antar att det säkert är några månader? Åtminstone tills folk fått sin första räkning? Räntehöjningen tar väl i snitt 3 månader? Bor ju inte i Sverige (och har inga lån förutom CSN) så vet inte hur det fungerar. Som bostadsrättsinnehavare, framför allt nyare, så spelar ju elpriset en mindre roll (om man nu inte har en elbil) medan räntan spelar desto större roll, dessutom lär det ju såvitt jag förstår, komma rejäla avgiftshöjningar framför allt i Stockholmsområdet, eftersom bostadsföreningar har rätt höga lån (15 000 SEK/m2 om jag inte minns fel från radioinslaget).
Mvh Emigrantinvesteraren
Bra, men svår, fråga. Det har åtminstone inte slagit igenom fullt ut i köparnas plånböcker. Gällande bolåneräntan räknar jag att vår rörliga ränta stiger från och med december.
DeleteDet ska bli mycket intressant att se hur BRF:ernas agerande blir framöver.
Har du inte öppen meddelande-funktion på Twitter? :)
Öppen meddelande på twitter? Jag fyller snart 50 så anar inte vad det är, är ny på twitter :-) Teknisk dumbom kan man också säga även om jag numer jobbar med IT :-)
ReplyDeleteMvh Emigrantinvesteraren