Pages

Wednesday, 14 September 2022

Everybody Lies

Jag läste nyligen ut boken Everybody Lies, vilken är skriven av Seth Stephens-Davidowitz. Boken publicerades år 2017. I boken behandlas hur så kallad Big Data kan bidra med nya insikter och ny kunskap – samt även situationer då man inte kan lita på slutsatser från Big Data.

En källa till Big Data är från folks Google-sökningar och det är just ofta Google-sökningar som Seth använder för att presentera många intressanta slutsatser. Flertalet av slutsatserna i boken är nog sådana som till sin natur förvånar gemene man.

Generellt tenderar folk att skarva lite med sanningen för att man ska se ”bättre ut”. Sett till utfallet i de väljarundersökningar som gjordes inför det amerikanska presidentvalet när Trump vann så var det nog många som var förvånade att Trump blev president. En anledning till detta är att vissa folk inte svarade ärligt i väljarundersökningarna då de inte önskades förknippas med den presidentkandidaten. Hade man använt sig av Google-statistik hade man dock inte blivit lika överraskad av utfallet.

Ett annat intressant fenomen är att amerikanska personer uppger (via undersökningar) att de har sex (med kondom) fler gånger på ett år än vad det säljs kondomer under ett år i USA. Återigen skarvas det med sanningen när man uppges besvara ett frågeformulär.

Någonstans där folk däremot är desto mer ärliga är när de genomför sina Google-sökningar. Om man vill fortsätta på sextemat är storleken på sin penis det största orosmolnet hos en man (enligt statistik från Google-sökningar). I boken får man också reda på kvinnornas största oro när det kommer till nyss nämnda kategori.

Data från Google kan i vissa fall också proaktivt användas i syfte att på ett tidigare stadium upptäcka sjukdomar. Detta kan göras utifrån vad andra personer har Googlat på och vad som senare i livet har inträffat.

Slutsatser från sökningar på Google är att väldigt många ljuger för sina vänner, sina kollegor, sin partner etc. Författaren skriver också att statistik från sociala medier kan vara vansklig att fastställa slutsatser på.

Vi kan ta ett exempel (från boken) där ett par är på en solsemester. Tjejen laddar upp en bild på Instagram och skriver att hon är med den bästaste av de bästa människorna och att hon är så himlans lycklig och tacksam att hon får vara på detta fantastiska ställe och njuta av sagolika solnedgångar. När hon laddat upp bilden på Instagram går hon in på Google och skriver i sökmotorn ”Why does my boyfriend not want to have sex with me?”.

Det man laddar upp i sociala medier är (som bekant) inte alltid en rättvisande en bild av verkligheten. Ett ’underfundigt’ tips från författaren är därför: ”Never compare your Google searches to everyone else´s social media posts”.

Sammantaget tycker jag att detta var en intressant bok och detta utgjorde den 27:e boken jag har läst ut i år. Målet är som bekant att läsa minst 35 böcker i år.

6 comments:

  1. Då ligger du bra till i förhållande till ditt mål. :-)
    Låter som en rolig bok med många Aha-upplevelser kan jag tänka mig. Här blir det mest kurslitteratur nu. Intressant även om vissa böcker är fullsmockade med information och nya begrepp på engelska, och det bitvis känns lite mastigt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Läste ut en bok till igår kväll så förhoppningsvis kan jag ro årets 'bokmål' i hamn :) Kul med kurslitteratur, när är första tentan?

      Delete
    2. Det verkar som att den här kursen inte har tentor i vanlig mening, utan mer skriftliga inlämningar. Första är nog om en knapp månad tror jag.

      Delete
  2. Haha, strålande det med "Why does my boyfriend not want to have sex with me?” Kanske dags att ägna mindre tid på sociala medier och mer tid med partnern?

    Mvh
    emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, ja det torde vara en rimlig slutsats :)

      Delete