Pages

Thursday 15 September 2022

Summering av Fastpartners presentation vid ABGs investerardag

Igår gick ännu en upplaga av ABG Sundal Colliers (ABG) investerardag av stapeln. Fastpartner var ett av bolagen som var med och presenterade.

Nedan följer en summering kring lite av det som presenterades samt mina tankar. Presentationen hölls av bolagets vice VD Cristopher Johansson.

 • I likhet med många fastighetsbolag framförde vice VD vikten av kontorets vara för företagens produktivitetsutveckling
 • Fastpartners fastighetsvärde uppgår till 37 mdkr
 • Investeringar i befintligt bestånd generar i regel en god avkastning, inte sällan över 10%
 • Givet hur Fastpartners aktie handlas idag räknar börsen med att bolagets fastighetsvärden ska sjunka med 20-25%. Det i sin tur renderar i att värderings-yielden ändras med 1,0-1,5%. Vice-VD påtalar dock att denna typ av sjunkande fastighetsvärden inte är något man har sett än så länge. Snarare tvärtom då transaktioner som gjordes innan sommaren var på rekordnivåer
 • Även de transaktioner som har gjorts hittills under hösten har varit på höga nivåer. En spekulation kring orsaken till detta kan (enligt Fastpartner) vara att det finns aktörer som köper fastigheter utan att använda sig av belåning. När då hyresnivåerna kommer att öka i takt med inflationen ger det en god utveckling på investeringarna
 • Marknaden prisar idag in en styrränta som toppar ut på närmare 3,5%, vilket är klart högre än både storbankernas och Riksbankens prognoser
 • Fastpartner har en lägre belåningsgrad jämfört med branschens genomsnitt
 • Bolaget har 16,5 mdkr i räntebärande skulder, varav bland annat 48% avser banklån och 44% avser obligationslån. Det känns stabilt med en så stor andel banklån i nuvarande turbulens på kapitalmarknaderna.
 • Man jobbar nu också mycket med digitalisering, bland annat i syfte att öka effektiviteten i fastighetsförvaltningen
 • Vice VD uppger att det fortsatt är en bra marknad än så länge i Q3, dock aningen svagare när det gäller antalet lokalförfrågningar
 • 90% av Fastpartners hyresintäkter är indexerade på något sätt. Vice VD räknar med att majoriteten av hyresgästerna kommer att klara av att hantera de stigande hyresnivåerna
 • Stigande byggkostnader och finansieringskostnader gör att man är lite mer försiktiga med nya investeringar
 • Bolaget har ett låneförfall i maj nästa år, man arbetar i detta nu med att säkerställa att man kan hantera förfallet på ett bra sätt
 • Vice VD påtalar att man har bra ett bra utgångsläge att ta tillvara på attraktiva affärsmöjligheter om/när de uppstår

Min kommentar

Det är alltid intressant att lyssna på presentationer från bolag man äger. Jag tycker att gårdagens presentation upprepar budskapet att Fastpartner är ett stabilt och välskött bolag, även om man givetvis kommer att påverkas negativt av stigande finansieringskostnader etc. Jag tror dock att vissa andra bolag kommer påverkas mer negativt jämfört med Fastpartner, vilket eventuellt renderar i att intressanta affärsmöjligheter kommer att uppstå framöver för Fastpartner.

Fastpartner har varit återhållsamma under de senaste åren när det gäller nya förvärv. Man har en solid finansiell ställning, med en betydande andel bankfinansiering. Långsiktigt tycker jag att Fastpartner för tillfället handlas till attraktiva kursnivåer – något som även vice VD (inklusive närstående) verkar tycka givet de flertalet insynsköp som har skett.

2 comments:

 1. Jag gjorde mitt första köp av fastigheter igår, blev till slut i SBB. Förvisso en bevakningspost men pengar må ju jobba - de förlorar ju nästan 10% av sitt värde pga av inflationen.

  Jag tror VD är för optimistisk här angående att majoriteten av kunderna kommer klara av hyreshöjningar. Jag tror personligen att många mindre företag kommer pressas hårt av stigande kostnader och av minskad försäljning.

  Det jag inte förstår är hur man investera i en så pass kapitalintensiv bransch med enbart eget kapital, kan det verkligen stämma? WACC:en må ju skyrocka i sånt fall???

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande tider med/för SBB nu :) Det ska bli mycket intressant att se hur hyresökningarna faller ut. Det kan ju t ex vara långsiktiga institutionella aktörer (t ex pensionsbolag).

   Delete