Pages

Sunday 4 September 2022

Portföljnyheter i veckan: v35

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På torsdagen annonserades det att B3 lanserar ett nytt specialistbolag, där fokus kommer att vara på webbutveckling och design. Det nya bolaget har grundats av Katarina Stekovic och Oskar Sjöman.

Min kommentar: Jag gillar att B3 lanserar nya ’specialistbolag’. Som jag tidigare har nämnt är detta en (av flera) trigger(s) som jag ser i min investering i B3.

BETSSON: Under veckan har styrelseledamot i Betsson köpt 10 000 aktier till kursen 66,08 kr.

Min kommentar: För andra veckan i rad genomförs insynsköp i Betsson och för andra veckan i rad genomförs insynsköpet av styrelseledamot Tristan Sjöberg. Det är positivt att se att Tristan utökar sitt innehav i Betsson.

EVOLUTION: EVOs succéspel Crazy Time noterade återigen en ny rekordmånad. I augusti 2022 uppgick antalet snittspelare per dag till 11 842 (Källa ”EVO-trackern”. Det är en ökning med 188% jämfört med augusti 2021 och 10% jämfört med juli 2022. Under veckan har EVO också gått live med Hindi Lightning Roulette.

Min kommentar: EVO fortsätter att uppvisa en stark verksamhetsutveckling och stärker ständigt sitt erbjudande. När det gäller Crazy Time känns det verkligen ”crazy” när man tänker tanken hur många som de facto (samtidigt) sitter och spelar spelet.

FASTPARTNER: Veckan inleddes med att ett insynsköp á 1 000 aktier noterades för närstående till vice-VD Christopher Johansson. Köpkursen landade på 68,30 kr. På tisdagen annonserades det att även bolagets ekonomichef köpt aktier. Ekonomichefen köpte 1 500 aktier till kursen 67,50 kr. På torsdagen var det återigen dags för närstående till vice-VD att köpa aktier. Två avslut noterades á 1 000 aktier, där köpkursen på de båda transaktionerna landade på 67,70 kr.

Min kommentar: Det är trevligt att se att det fortsätter att trilla in insynsköp i Fastpartner. Som jag skrev förra veckan har närstående till vice-VD regelbundet rapporterat insynsköp i år. I ett bolag / en bransch som sjunkit mycket på börsen i år känns det mer förtroendeingivande för långsiktiga investerare när bolagets insynspersoner köper aktier.

H&M: Under perioden 22-26 augusti återköpte H&M 1 151 387 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 8 803 263 aktier, vilket motsvarar 0,53% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: H&M har tidigare veckor återköpt runt en miljon aktier per vecka. Aktiekursen hade en svag utveckling förra veckan och det är därför trevligt att se att H&M har köpt fler aktier än vad de brukar göra. Det är glädjande att se att man kontinuerligt fortsätter att öka andelen återköpta aktier.

NCC: Under förra veckan återköpte NCC 220 662 aktier inom ramen för det återköpsprogram som inleddes 11 maj 2022 och avslutas senast vid årsstämman 2023. Efter förra veckans återköp äger NCC 5,5% av det totala antalet utestående aktier.

På måndagen offentliggjordes det att NCC ingått avtal om att bygga 191 lägenheter i Esbo (Finland). Ordervärdet uppgår till cirka 260 mkr och arbetet inleds omedelbart, där planen är att arbetet ska vara färdigt under sommaren 2024.

På torsdagen tillkännagavs det att NCC erhållit uppdraget att bygga ut en gymnasieskola i Västerås. Beställare är Västerås stad och ordervärdet uppgår till 150 mkr. Arbetet ska vara klart till sommaren 2024.

På torsdagen meddelade NCC också att man utvecklar ett nytt kontorsprojekt i Malmö. Utvecklingsprojektet inkluderar 10 000 kvadratmeter och uthyrningsgraden uppgår än så länge till 40%. Arbetet har som ambition att stå färdigt under 2024.

Det har i veckan också annonserats att NCC vunnit uppdraget att bygga ”nya” Middelalderparken i Oslo, där kontraktsvärdet uppgår till 140 mNOK.

För NCCs del avslutades veckan med att man annonserade att man vunnit uppdrag i Danmark, där man ska bygga äldreboende i Hjörring kommun. Förutom att bygga 96 bostäder inkluderar uppdraget också att bygga gemensamma serviceytor. Arbetet inleds under hösten och väntas slutföras sommaren 2024. Ordervärdet uppgår till 230 mkr.

Min kommentar: Det har verkligen varit en händelserik vecka för NCC. Jag är glad att se att man fortsätter återköpa aktier på dessa kursnivåer. Jag är också glad över alla de nya uppdrag man vinner samt att man initierar ett nytt utvecklingsprojekt.

NORDEA: På fredagen meddelades det att Nordea kommer att ingå i indexet EURO STOXX 50. Från pressmeddelandet kan följande utläsas: ”EURO STOXX 50-indexet listar sektorledande företag och innefattar euroområdets 50 största börsnoterade företag sett till börsvärde, vars aktier handlas fritt”. Sammantaget rankas Nordea som indexets tredje största bank.

Min kommentar: Att Nordea kommer inkluderas i EURO STOXX 50 är positivt och kommer (allt annat lika) innebära ett ökat flöde in i aktien (från t ex ETF:er).

NORDIC PAPER: På måndagskvällen kunde man i norsk media läsa att Nordic Paper stänger sin fabrik i landet i tre dagar till följd av höga energipriser. Denna nyhet fick till följd att bolaget klockan 11:07 dagen efter skickade ut ett pressmeddelande, där man bland annat förkunnade att stoppet endast väntas få en marginell finansiell påverkan.

Min kommentar: Som jag skrev tidigare i veckan är höga energipriser en av de största riskerna vid en investering i Nordic Paper. Investerarkollektivet blir således av naturliga anledningar nervöst när denna nyhet dyker upp i augusti (tänk då hur det kan se ut i vinter…). Jag tycker också att det finns fog för att uppvisa en viss skepsis kring formuleringen i pressmeddelandet kring huruvida detta var ett sedan tidigare planerat stopp eller inte. Personligen tycker jag att det är oerhört viktigt att i situationer som dessa vara extremt tydlig med vad som gäller och vad man kan förvänta sig framöver.

Vill man tolka situationen åt det positiva hållet skulle jag säga att ”Bolaget tyckte inte att denna händelse var någon stor grej, varpå man initialt inte skickade ut något pressmeddelande. När marknaden verkade tolka nyheten annorlunda stressade man fram ett pressmeddelande (där utgivningstiden 11:07 skulle kunna supportera denna tes).

Caset i Nordic Paper blev med ens skörare efter denna veckas händelse. Jag tycker det är oerhört viktigt nu att Q3-rapporten visar på endast marginell finansiell påverkan, att produktionen löper på som planerat framöver och att man vid kommande nyhetshändelser tydligare förklarar rationalen till varför man gör saker.

PEAB: På måndagen annonserades det att närstående till produktionschef i Peab köpt aktier för 84 500 kr, där köpkursen landade på 65,05 kr.

På tisdagen informerades det att Peab vunnit uppdraget att bygga kontor på Östra Piren i Karlshamn. Kontraktsvärdet uppgår till 239 mkr och beställare är Karlshamnsfastigheter AB. Arbetet har inletts och inflyttning väntas i december 2023.

Min kommentar: Flertalet insynsköp har gjorts i bolaget under året och det är tillfredsställande att se att det fortsätter trilla in insynsköp. Sedan Q2-rapporten har styrelseledamot, VD, finanschef och produktionschef köpt aktier i Peab. Som alltid är det också positivt med nya uppdrag som trillar in, även om NCC har presenterat betydligt fler uppdrag än vad Peab har gjort efter semesterperioden.

RESURS: I veckan har det meddelats att Resurs har ingått ett interimsavtal avseende factoringtjänster med Komplett ASA, vilka är ledande inom distribution och återförsäljning av kontors- och hemelektronik.

Min kommentar: Det är positivt att se att Resurs ingår nya avtal, om än att detta är ett interimsavtal. Ambitionen och förhoppningen är dock att Resurs och Komplett ska ingå ett långsiktigt avtal framöver. Jag tycker att Resurs-aktien är lågt värderad och som alltid önskar man se fler insynsköp i detta bolag… 😊

5 comments:

 1. Bättre sent än aldrig. Här kommer några nyheter från mig.
  Bilia expanderade i Onsdags genom att förvärva både Hellgrens Lastvagnsservice och Skellefteå Billackering i Skellefteå för totalt 28 miljoner kronor.
  Electrolux tog en reaförlust på 350 miljoner kronor då man lämnar Ryssland.
  Industrivärden rapporterade sitt substansvärde på 269 kronor i Onsdags. Ha en bra dag!

  ReplyDelete
 2. Nu har jag inte gjort en fullständig analys av Nordic Paper men efter att ha ägnat 10 min så har några frågor väckts, jag äger inga aktier i Nordic paper.
  - I årsredovisningen så nämns risk men jag vet tex på Rottneros så har de kvantifierat riskerna; stiger elrpiset x öre så slår det med y MSEK på resultatet. Om USD/SEK ökar så påverkas resulatet med z MSEK etc, kan inte hitta nåt.
  - Jag blir också fundersam till årsredovisningen. Man har ju betalat 644 MSEK för ett kanadensiskt bolag men såvitt jag kan se har inte maskinparken påverkats alls, eller har det hamnat i "construction in progress"?
  - I princip har har balansräkningen ökat med 900 MSEK, en ökning med 30% på ett år. Såvitt jag kan se är det enbart de immateriella rättigheterna som gått upp; goodwill med knappt 400 MSEK och "customer relations" 219 MSEK (hur kan en revisor godta detta???!!) samt trademark 31 MSEK. Rensat för goodwill skulle eget kapital vara negativt.
  - Skuldsättningsgraden har ökat dramatiskt i bolaget; net debt / EBITDA 3.7 (upp från 1.6); det verkar som att man tog upp ett lån i Q4 2020 på 950 MSEK och sen betalade ut hela det beloppet som utdelning?

  Jag tror att energibiten kommer hänga kvar i Europa ett längre tag. Jag ägde själv aktier i Arcic paper som jag sålde och jag tror att bolag som dessa kommer att få kraftigt försämrade marginaler framöver, i Arctics fall ännu mer eftersom man har en produktionsanläggning i Polen. Jag har försökt att forska fram hur stor andel av omsättningen den anläggningen står för men inte hittat något. Jag vet att Arctic tex har en hel del egen el och värmeproduktion men jag skulle bli väldigt förvånad om man är 100% egenförsörjd.

  Mvh Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
 3. Insiderköpen av ordföranden som har perfekt utsikt från sin position, är stora och börjar snarast breddas till andra insynspersoner. Det är jätteunderligt att marknaden inte tar större notis om detta. Som jag uppfattar läget så ligger det någonting här och bubblar som marknaden inte fattar ett smack om. Det kan vara tillväxt och marginal som kommer överaska uppåt, men det kanske också kan vara ett kommande bud på bolaget. Vem trodde att HiQ skulle köpas upp? Buden har varit på P/E=20 och högre. B3 värderas idag till P/E under 10 på en ganska säkert 2022 -prognos, trots hög tillväxt. Räkna själva:
  https://borsdata.se/b3it-managment/analys

  Jag behåller så många av mina B3 som jag kan för att syna utvecklingen.

  ReplyDelete
 4. B3 ännu mer insiderköp. Ordförande ökar 2% av bolaget (!!)

  ReplyDelete