Pages

Thursday 6 October 2022

Ny storägare i Castellum + lessons learned

Idag publicerades nyheten att Castellum har fått en ny största ägare. Detta efter att Rutger Arnhult (via bolag) sålt aktier till Akelius Residential Property. Totalt uppgick affären till 4,6 mdkr, där 40 miljoner aktier bytte händer till kursen 115 kr.

Intressant att notera är att Rutger Arnhult nyligen har uttryckt sin syn att Castellum-aktien är attraktivt värderad, detta samtidigt som Roger Akelius nyligen meddelat (och återupprepat idag) att han tror att fastighetsaktier står lägre om 3 år. För Akelius del är ändå dagens transaktion inte direkt superstor i större perspektiv. I senare delen av föregående år sålde Akelius – på ett ypperligt vältajmat vis – fastigheter för 92,5 mdkr. Dessa pengar ”förvarades” sedan på ett konto i USD-dollar. Efter en stark dollarutveckling täcker valutaeffekter mer än hela Akelius köp i Castellum.

För Rutgers del förklaras försäljningen av: ”Försäljningen görs med anledning av sjunkande börskurser på M2:s (= Rutgers bolag, min kommentar) innehav vilket påverkat M2:s förmåga att fullgöra sina finansiella åtaganden”. Detta är en viktig anledning till varför man inte bör ha för stor belåning i sin ekonomi samt vara för beroende av börsen.

På börsen har Castellum fallit kring 50% hittills i år. Man kan tycka att Castellum-aktien långsiktigt var attraktivt värderad på 180 kr, väldigt attraktivt värderad på 150 kr, extremt attraktivt värderad på 125 kr etc.

Givet nuvarande marknadssentiment ges inte värderingar det fokus man skulle vilja önska, istället präglas marknaden av diverse olika orospunkter. Det är då väldigt svårt att veta var botten kommer vara. Vem vet, aktien kanske bottnar på 50 kr och då säger man ”nu är aktien exceptionellt enastående helt galet lågt värderad”. Rutger har genomfört flera insynsköp i år (vilket efter dagens besked kan ifrågasättas).

Det hela visar dock på det svåra i att tajma marknaden – oddsen att en vanlig småsparare ska lyckas tajma marknaden, när inte ens ett bolags VD och största ägare lyckas med bedriften, känns inte till småspararens fördel. Vidare visar det på att det är väldigt lätt att gå in för tidigt – med för mycket kapital – när det faller på börsen. Givet att man inte kan tajma marknaden känns således regelbundna köp att föredra (om man har den möjligheten).

Även om det på vissa håll har spekulerats om att Rutger skulle tvingas sälja aktier i Castellum, har han ändå gått mer under radarn jämfört med SBBs största ägare – som har varit klart mer i fokus.

Hursomhelst, börsen mottog beskedet med positiva tongångar. Personligen tycker jag att Akelius intågande i Castellum är bra. Det visar på att den framgångsrike fastighetsveteranen Roger Akelius tror på Castellum. Akelius gjorde som sagt en oerhört lyckad tajmad försäljning under H2 2021 – givet hur svårt det är att tajma marknaden kan man (om man vill) spekulera i sannolikheten att lyckas med en lika bra tajming en gång till 😊 

På en del håll har det pratats om ”Rutger-rabatt” i Castellum. Personer som haft den åsikten torde vara nöjda med dagens ägarförändring. Enligt dagens besked äger Akelius Residential Property 12,2% av Castellum och Rutgers bolag äger 6,1%.

2 comments:

 1. Måste ju ändå säga att jag gillar en aktie som är "exceptionellt enastående helt galet lågt värderad" :-D

  Ha en fin helg!

  //Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Då gäller det att köpa för allt vad tygen håller, det kanske blir något sådant tillfälle framöver? :)

   Trevlig helg!

   Delete