Pages

Sunday 23 October 2022

Portföljnyheter i veckan: v.42

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

CASTELLUM: Bolaget meddelade i veckan att man har blivit utsedd till världens mest hållbara kontorsutvecklare för sjunde året i följd, enligt Global Real Estate Sustainability Benchmark – vilken inkluderar 1 820 fastighetsbolag och fonder i 74 länder. På torsdagen informerades det att styrelseledamot i Castellum köpt 1 000 aktier till kursen 116,40 kr.

Min kommentar: Det är många aktörer som eftersträvar att genomföra hållbara investeringar. För bolagen är inte längre hållbarhet något ”nice to have” utan något som (för många bolag) kommer vara väldigt viktigt (för att vara långsiktigt framgångsrika) att ha som en naturlig del av verksamheten. Det är därför glädjande att se att Castellum rankas som världens mest hållbara kontorsutvecklare för sjunde året i följd. Det är också positivt att se insynsköp på dessa nivåer, även om jag önskar se mer (och större) insynsköp.

H&M: Under perioden 10-14 oktober återköpte H&M 1 283 500 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 17 328 545 aktier, vilket motsvarar 1,05% av det totala antalet utestående aktier. Familjen Persson har även den här veckan genomfört insynsköp. Den här gången köpte man 3,25 miljoner aktier för totalt 375 mkr. Familjen Persson äger nu drygt 53% av aktierna i H&M.

På tisdagen informerades det att Afound har lanserats online i Finland. Det finska erbjudandet på Afound tillhandahåller produkter från H&M, H&M Home, Arket, Cos, Monki, Weekday och & Other Stories. Det har i veckan också förkunnats att Arket och & Other Stories under 2023 kommer öppna en ny butik vardera i Stockholm.

Min kommentar: Sakta men säkert fortsätter H&M att öka andelen återköpta aktier och det är trevligt att se att man nu har återköpt mer än 1% av de utestående aktierna. Det är också positivt att H&M-koncernen fortsätter att bredda sitt erbjudande utifrån ett geografiskt perspektiv. Afounds digitala plattform finns i Finland, Norge, Nederländerna, Tyskland och Österrike.

HANDELSBANKEN: Bolagets VD Carina Åkerström köpte i veckan aktier för cirka 1 mkr.

Min kommentar: Handelsbanken levererade som tidigare nämnt en stark rapport i veckan. Det är tillfredsställande att se bolagets VD köpa aktier. Totalt uppges Carina efter veckans köp äga 48 400 aktier i Handelsbanken.

INVESTOR: Chef för Patricia Industries köpte i veckan aktier i Investor för knappt 0,7 mkr.

Min kommentar: Det är kul att se att det trillar in lite insynsköp efter att bolagen har publicerat sina Q3-rapporter. Ovanstående köp gjordes till kursen 169,09 kr, vilket enligt hemsidan IB-index motsvarar en substansrabatt på 19%.

JM: På tisdagen offentliggjordes det att JM förvärvar byggrätter i Göteborg för 160 mkr. Byggrätterna inkluderar utveckling av cirka 130 bostäder samt utöver detta även verksamhetslokaler i entréplan. Produktionsstart väntas ske 2026.

Min kommentar: Besqabs rapport i veckan visade (inte oväntat) att det är utmanande tider på marknaden för nyproduktion av bostäder just nu. Min tes är att det kommer vara tufft för JM också, men att man på relativ basis kan komma ut starkare ur denna utmanande situation jämfört med många av konkurrenterna. Jag gillar att man förvärvar fler byggrätter.

KAMBI: På torsdagskvällen annonserade Kambi att man ingått ett flerårigt avtal med Great Canadian Entertainment. Avtalet innefattar att Kambis sportbokslösning kommer att tillhandahållas på 10 av Great Canadians fysiska kasinon i provinsen Ontario. Kambi uppger att avtalet väntas ha en liten positiv inverkan på intäkterna under 2022 medan en mer materiell positiv påverkan väntas under 2023.

Min kommentar: Det är riktigt kul att se att Kambi nu verkligen har fått upp farten med att leverera nya operatörsavtal. Det är mycket fokus på spel online i spelsektorn, dock är den fysiska spelmarknaden fortsatt den klart största globalt sett. Man ska nog därigenom inte förringa betydelsen av den här typ av avtal som Kambi presenterade i veckan. 

NCC: Under perioden 10-14 oktober återköpte NCC 533 392 aktier. NCC äger nu 7,99% av det totala antalet utestående aktier i bolaget. På onsdagen meddelades det att NCC vunnit uppdraget att renovera två gymnasieskolor i Helsingborg. Ordervärdet för den första skolan uppgår till 60 mkr (ordervärde för andra skolan har inte annonserats).

Min kommentar: Det är inte så långt kvar till dess att NCC har nått taket om att äga max 10% av aktierna, speciellt inte om man återköper cirka 0,5% av antalet utestående aktier per vecka. Jag hoppas att de kan makulera ett gäng aktier innan årsstämman så att inte återköpsprogrammet tvingas upphöra när kursen handlas kring dessa nivåer.

NORDEA: Den nordiska storbanken Nordea har under veckan makulerat 25 778 978 aktier, vilka köptes inom ramen för pågående återköpsprogram. På fredagen kommunicerades det via media att Nordea utreds i Danmark för skattefusk gällande den tidigare filialen i Luxemburg. Enligt uppgifterna har detta föranlett att den danska myndigheten Skattestyrelsen lagt fram ett krav på att Nordea ska betala 146 miljoner danska kronor.

Min kommentar: Det är positivt att se att Nordea ännu en gång makulerar återköpta aktier. Det är nu nästan 25,8 miljoner färre aktier som ska dela på framtida utdelning. Sammantaget utgjorde de makulerade aktierna cirka 0,7% av det totala antalet utestående aktier. Gällande nyheten om krav på att betala 146 miljoner danska kronor till följd av att dansk myndighet pekar ut Nordea för skattefusk: Beloppet i sig är inte av betydande storlek i det stora hela för Nordea, men det är givetvis inte en situation Nordea bör befinna sig i. 

OGUNSEN: På måndagseftermiddagen skickade Ogunsen ut ett pressmeddelande där man meddelade att utvecklingen i Q3 överstiger marknadens förväntningar. Som preliminära siffror för Q3 uppgav bolaget cirka 117 mkr i nettoomsättning och 15,5 mkr i rörelseresultat.

Min kommentar: Min prognos för Q3 uppgick till 117,0 mkr i nettoomsättning och 12,4 mkr i rörelseresultat. Min prognos för nettoomsättning var således exakt spot-on. Däremot var min uppskattning av rörelseresultatet klart lägre än utfallet. Rörelsemarginalen i Q3 var riktigt stark på cirka 13,2%, vilket kan jämföras med bolagets målsättning om minst 10%.

Det är bara att lyfta på hatten till ännu ett fint levererat kvartal från medarbetarna på Ogunsen. Jag har tidigare skrivit att jag räknar med att 2022 blir det bästa året någonsin för Ogunsen, givet att inget häpnadsväckande negativt inträffar. På rullande 12 månader uppgår ni vinsten per aktie uppskattningsvis till cirka 4,30 kr. Ogunsen har en stark finansiell ställning och historiskt har man ofta delat ut mer eller mindre hela vinsten till aktieägarna. Aktien steg på måndagen med 12,16% till kursen 41,50 kr, vilket ger P/E 9,7. I min veckovisa statistik som jag gör kring antalet nya rekryteringsuppdrag är inflödet på rullande 4 veckor nu det högsta någonsin i min mätning.

PEAB: Peab har i veckan erhållit bygglov för 91 bostäder och 2 lokaler i Varvsstaden i Malmö. Byggstart väntas ske under första halvåret 2023 och arbetet planeras vara färdigställt under andra halvåret 2025.

Min kommentar: Ingen superstor nyhet men ändå positivt att det dyker upp lite framtida byggprojekt.

7 comments:

  1. Ingen jättenyhet men Kinneviks VD har köpt aktier för 1 mille i torsdags.

    Mycronic som hade rapport i torsdags värmde upp stämningen i måndags genom att ta hem order på 13 miljoner dollar.

    Skanska fortsätter även om det är skralt att ta ordrar. I måndags fick man order på att bygga verkstad och förråd åt något som heter fortifikationsverket. Ordervärde 550 miljoner kronor.

    Tele2:s VD har köpt in 15000 aktier i torsdags.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fint med insynsköp i Kinnevik! Imponerande många ordrar Skanska plockat hem under hösten.

      Delete
  2. Vilken är Er favorit i byggsektorn? Har tidigare haft rankning
    1 Peab 2 Skanska 3 NCC, men börja tveka om Skanska går förbi Peab

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Skanska 2. Peab 3. Wallenstam i ärlighetens namn.

      Delete
    2. Bra fråga! Ser man till storleken på innehaven i min portfölj är Peab nummer 1 och NCC nummer 2 i sektorn. Skanska är dock ett väldigt fint bolag. Inwido tycker jag också är långsiktigt väldigt spännande.

      Delete
    3. Håller med ang Inwido. Håller på att bygga upp position där. Fundera även på att bygga upp i Skanska

      Delete
  3. Det blir spännande att se Inwidos rapport på tisdag :)

    ReplyDelete