Pages

Saturday 22 October 2022

Q3 2022: Spridda rapportkommentarer – del 4


Tema: Omfattande substansrabatter.

Personligen försöker jag läsa så många rapporter jag hinner. En del av rapporterna sammanfattas och kommenteras på bloggen. Siffrorna avser Q3 2022 vs. Q3 2021 om inget annat anges.

FASTPARTNER (jag äger aktier i Fastpartner)

Hyresintäkterna ökade med 11%, driftnettot ökade med 10% och förvaltningsresultatet ökade med 2%. Förvaltningsresultatet ökade främst till följd av högre hyresintäkter från nytecknade hyreskontrakt, färdigställda hyresgästanpassningar och tillkommande hyror från förvärvade fastigheter under 2021 och 2022. Hyresmarknaden (alla typer av lokaler) uppges ha varit fortsatt stark i Q3. Fastpartners ekonomiska uthyrningsgrad har ökat från 90,4% till 92,3%. Det rullande förvaltningsresultatet på årsbasis uppgår till 960 mkr (1 015), vilket kan jämföras med bolagets mål om att i slutet på år 2025 ha ett rullande förvaltningsresultat på årsbasis på minst 1 500 mkr.

Min kommentar: Jag tycker att Fastpartner levererade en stabil rapport. Högre el- och räntekostnader hämmar dock utvecklingen.

Fastpartners prognos är att Riksbanken kommer att höja styrräntan med 75 bps i november och sedan i Q2 2023 sänka med 75 bps för att i Q3 sänka med ytterligare 50 bps. Man uppger också att eventuellt en 25-punkters sänkning kan komma att ske i Q4 2023.

Skulle detta räntescenario spela ut guidar Fastpartner för att man kommer att ha en uthållig resultatnivå kring 1 mdkr (givet nuvarande fastighetsbestånd och indexuppräkning med 10% av hyrorna vid årsskiftet). Cirka 12% av hyresvärdet i Fastpartners bestånd utgörs av butiker och restauranger, spontant känns det mer osäkert om denna typ av kunder kan svälja en hyresökning på 10%. Vi får väl se om Fastpartners ränte- och hyresprognos slår in 😊

Hursomhelst, även om verksamheten taktar på väl är det ändå tydligt att det bistrare omvärldsläget har fått effekt på fastighetsbolagens resultaträkningar nu. Börsen har däremot redan tagit höjd för avsevärda försämringar.

Det långsiktiga substansvärdet per aktie uppgår till 114,90 kr. Jämfört med nuvarande aktiekurs på 61,30 kr handlas aktien till en substansrabatt på 47%. Bolaget har en god finansiell ställning och erfaren ledning. Jag tycker att aktien är attraktivt värderad på dessa kursnivåer, inte minst om Fastpartners ränteprognos slår in.

VNV GLOBAL (jag äger aktier i VNV Global)

Vid utgången av Q3 uppgick substansvärdet till 67,87 kr, vilket kan jämföras med 109,63 kr vid utgången av 2021. I Q3 investerade VNV Global 9,8 mUSD. I slutet av september genomfördes försäljningen av Property Finder för cirka 39 mUSD.

Man har också slutfört den finansiella omstruktureringen av Gett, där VNV Global nu är största ägare i ett i stort sett skuldfritt Gett. VNV Global uppger att Gett nu är EBITDA-lönsamt. Voi nådde EBITDA break-even i augusti. BlaBlaCar har meddelat att man väntar sig vara EBITDA-positiva för perioden Q2-Q4 2022 samt helåret 2023. Voi, BlaBlaCar och Gett är VNV Globals tre största innehav.

Efter utgången av Q3 har VNV Global deltagit med cirka 20 mUSD i Babylons riktade nyemission. Babylon väntas också sälja sina amerikanska tillgångar, något som (tillsammans med nyemissionen) väntas inbringa tillräckligt kapital för att finansiera resan mot lönsamhet.

Min kommentar: Det är fortsatt en stökig marknad för den typ av innehav som investmentbolaget VNV Global har i sin portfölj. Det var inte många månader sedan investerare nästintill tävlade om att ha så mycket tillväxt som möjligt i portföljen. Jag tycker VNV Globals VD uttrycker det hela på ett fyndigt vis:

”En tioårshorisont har tillfälligt krympt till cirka fem dagar. När sikten sträcker sig till 5 dagar och du får en känsla av extrem osäkerhet är det oftast dags att investera, så har det varit i varje kris eller nedgång som jag har sett.”

Med en kursnedgång på knappt 80% hittills i år har marknaden verkligen straffat VNV Globals aktieägare hårt. Generellt upplevs bolaget positiva till framtiden. Jag skulle dock gärna vilja se insynsköp (även om det på en del håll finns bra insynsägande) och mer aktieåterköp.

Det är dock glädjande att se att flera innehav uppnått eller närmar sig positiva EBITDA-resultat. Generellt är en investering i VNV Global mer riskfylld än många andra börsalternativ men personligen vill jag ha en viss del av portföljen exponerad mot VNV Global.

Det mesta ser som bekant mörkt ut för tillfället men långsiktigt tycker jag att nuvarande aktiekurs ger en intressant investeringsmöjlighet.

2 comments:

  1. Det skall bli intressant om ränteprognosen slås in. Då är fastigheter hype igen. VNV låter jag bli att kommentera då jag icke har koll på deras bolag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, om den prognosen slår in lär det finnas bra förutsättningar för bättre momentum i sektorn igen :)

      Delete