Pages

Sunday 30 October 2022

Portföljnyheter i veckan: v.43

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

BETSSON: Samma dag som Betsson presenterade sin Q3-rapport offentliggjorde man också att man förvärvar 80% av aktierna i KickerTech Malta Limited. Förvärvet avser sportboksverksamhet för business-to-business segmentet. KickerTech utvecklar bland annat avancerade oddsmodeller, tradingteknologi och sportboksfunktionalitet. Utvecklingsteamet sitter i Vilnius. På rullande 12 månader uppgår KickerTechs intäkter till 2,6 mEUR med ett rörelseresultat på 1,3 mEUR. Det är således ett lönsamt bolag, vilket Betsson betalar 14 mEUR på kassa- och skuldfri basis för 80% av aktierna för.

Min kommentar: Jag gillar att Betsson utnyttjar sin starka finansiella ställning till att genomföra förvärv. Jag litar på ledningens förmåga att hitta solida förvärv, till en rimlig prislapp, som passar väl in i Betsson-koncernen. Veckans förvärv är av mindre storlek och jag tycker kostnaden är rimlig. Förvärvet väntas bidra med synergier och nya B2B-kunder för Betsson-koncernen.

CASTELLUM: På tisdagen annonserades det att Head Scandinavia flyttar sitt huvudkontor till Castellums lokaler i Värtahamnen. Head Scandinavia kommer att flytta in i sina nya lokaler i februari 2023 och hyresavtalet löpet över 3 år.

Min kommentar: Det är alltid tillfredsställande när fastighetsbolagen annonserar nya hyresavtal. Castellum har som tidigare nämnts 11 kvartal i följd med positiv nettouthyrning och förhoppningsvis kan Q4 2022 förlänga den trenden.

EVOLUTION: EVO har meddelat att man nu lanserat Craps i den amerikanska delstaten New Jersey. Sedan tidigare var Craps endast live i Pennsylvania, gällande amerikanska delstater.

Min kommentar: USA är en långsiktigt väldigt intressant marknad för EVO, där fler delstater kommer att tillåta online casino framöver. Det är glädjande att se att EVOs erbjudande (även om man gärna skulle se att det går mycket snabbare) successivt utökas i de amerikanska delstaterna.

H&M: Under perioden 17-21 oktober återköpte H&M 1 247 000 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 18 575 545 aktier, vilket motsvarar 1,12% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: Sakta men säkert fortsätter H&M att öka andelen återköpta aktier och det är trevligt att se att man nu har återköpt en bit över 1% av de utestående aktierna.

NCC: Under perioden 17-21 oktober återköpte NCC 489 783 aktier. NCC äger nu 8,44% av det totala antalet utestående aktier i bolaget.

NCC har fått i uppdrag av Gävle kommun att bygga ett nytt kulturhus. Arbetet väntas vara färdigt under sommaren 2024, där ordervärdet uppgår till 300 mkr.

Min kommentar: Som nämndes förra veckan är det nu inte så långt kvar till dess att NCC har nått taket om att äga max 10% av aktierna. NCC återköper för närvarande veckovis cirka 0,4-0,5% av totalt antal utestående aktier. Fredagens återköp är ännu inte offentliggjorda men min tes är att man nu har återköpt totalt strax under 8,90% av de utestående aktierna. Detta innebär att NCC slår i taket om knappt 3 veckor (givet nuvarande återköpstempo och aktiekurs).

PEAB: På tisdagen meddelades det att Peab Bostad förvärvar mark i Norrköping via bytesaffär med OBOS. I bytesaffären erhöll OBOS mark i Alby Vagnhärad och Barkarö by i Västerås, där Peab ansvarar för infrastrukturarbeten i de områden OBOS tillträder.

På tisdagen informerades det också att Position Green beslutat att sitt nya kontor ska vara beläget i Varvsstaden i Malmö. Denna stadsdel utvecklas av ett joint venture som ägs Peab och Balder.

Peab har även fått i uppdrag att bygga 84 nya bostäder i Kungsbacka. Beställare är Aranäs fastigheter och ordervärdet uppgår till 182 mkr. Byggstart sker direkt och arbetet väntas vara färdigt under våren 2025.

Min kommentar: För den mark Peab erhöll i bytesaffären med OBOS planerar man att bygga cirka 75 bostadsrätter. Vidare är det tillfredsställande att se att man får nya uppdrag att bygga bostäder, denna gång i Kungsbacka.

RESURS: I Resurs har insynsköp gjorts av CIO. Köpet omfattade 600 aktier, vilka inhandlades till kursen 21,53 kr.

Min kommentar: Ett insynsköp på knappt 13 000 kr går inte till historien som världens största insynsköp. Som utomstående vet man aldrig hur enskilda individers ekonomiska förutsättningar ser ut. Jag vill därför inte förringa detta insynsköp. Däremot tycker jag generellt att insynsköpen i Resurs är förhållandevis små (när de sker) – åtminstone är det inte några köp vars belopp gör att man hajar till på grund av dess omfattande storlek.

Jag har skrivit många gånger om att jag skulle vilja se mer och större insynsköp på något eller några håll i Resurs. Aktien steg med mer än 23% senaste veckan och aktien har stigit från (enligt mig) otroligt låga nivåer. Givet att man tror på bolaget tycker jag att någon person skulle kunna lasta in ett större belopp. Jag har sagt till mig själv att jag genomför inga fler köp i Resurs innan något större insynsköp görs.

SVEDBERGS: I veckan har VD:n för dotterbolaget Cassoe köpt aktier för 234 000 kr. Köpkursen uppgick till 23,41 kr.

Min kommentar: VD:n för Cassoe har genomfört flera insynsaffärer hittills under året, där både köp och försäljning noterats. Nuvarande värdering känns attraktiv i min mening och det är således positivt att se insynsköp.

2 comments:

 1. Bilias resultat pressas i Norge.

  Cloetta aviserar prisjusteringar inför nästa år.

  Fabege ägda Råsta gruppen får betala 161 mille mer i skatt gällande mall of scandinavia och Arenastaden i Solna.

  Mycronic har fått order på SLX maskritare värd 5 miljoner USD.

  SBB skall knoppa av fastigheterna från Amasten.

  SKF utökar samarbete med elbilsföretaget NIO.

  Wallenstam skall återköpa aktier.
  ReplyDelete