Pages

Tuesday 11 October 2022

Superpessimistiska hushåll men få tycks vara oroliga

På senare tid har det kommit statistik som påvisar att hushållen uppger sig vara allt mer pessimistiska om den närstående framtiden.

Det är lätt att förstå att hushållen känner sig deppiga om man tänker på att börsen har vänt tydligt nedåt, bostadspriserna är också på en resa söderöver, bolånekostnaderna ökar snabbt för personer som inte bundit sina lån, elkostnader skjuter i höjden, bensin- och dieselpriser är på höga nivåer, en limpa bröd tycks kosta helt orimligt mycket mm.

Man kan exempelvis lätt tänka:

  • Börsen: Hur många ”vanliga personer” håller egentligen på med aktier?
  • Bostadsmarknaden: Det är väl främst högbelånade stockholmsbor innanför tullarna eller i lyxiga förorter som påverkas?

När man har diskuterat och lyssnat runt lite verkar ovanstående två exempel inte vara helt orimliga för det verkar inte vara någon direkt orosvåg bland de personer jag lyssnat till och pratat med. Kontentan är att väldigt mycket färre personer ”publikt” uppger sig vara oroliga jämfört med den superdeppiga statistik som skickas ut med jämna mellanrum. Eller så är det huvudsakligen de personer som inte är oroliga som uttrycker sig i olika diskussioner.

Om någon in real-life skulle fråga mig om jag är orolig för vår ekonomi för närvarande skulle det vara lite vanskligt att svara på. Jag skulle nog vara något svävande i stil med ”nja, det är mycket stök och oro i omvärlden nu men vi har försökt att spara lite extra pengar under de senaste åren så jag hoppas att dessa pengar kan komma väl till pass nu”.

Det skulle nog dock vara ett lite lögnaktigt svar, i en förhoppning att inte visa mig svag. I morse läste jag ut boken “Mistakes were made, but not by me”. Det var inte den bästa boken jag har läst men en intressant take-away är att väldigt många ägnar sig åt att självrättfärdiga sina misstag, i syfte att inte må dåligt av sina ”misstag”.

Ponera att du alltid varit emot att fuska på ett prov i skolan. Sedan sitter du en dag i bänken och ska skriva ett jätteviktigt prov. Första delen är ett så kallat multiple choice-avsnitt och du sitter bredvid klassens stjärna som nästan alltid får mer eller mindre alla rätt. Du sneglar lite försiktigt över till grannens prov och ser vad hen har svarat och du svarar sedan likadant.

Efter provet berättar du vad som har hänt för en av dina kompisar. Från att du tidigare har varit emot att fuska på prov besvarar du nu kompisens kritik med t ex ”Men vad då, det var ingen större grej. Jag kollade bara jättesnabbt. Det gör väl alla? Det är ju inte direkt som att jag haft livet av någon. Vet du förresten hur viktigt det är för mig att få bra betyg i den här kursen för att jag ska komma in på det universitet jag önskar?”

Ovan utsvävning kanske inte är superrelevant för detta inlägg – men jag tycker det var ett intressant fenomen så jag ville inkludera det 😊 Hursomhelst, om man ändå vill försöka koppla ihop utsvävningen med detta inläggs tema kan man säga att många publikt är rädda för att visa sig svaga och sårbara.

Ska ja vara helt ärlig. Nuvarande nedgång på börsen och bostadsmarknaden är inte något som gör att jag hoppar jämfota varje morgon när jag vaknar. Även om jag har presterat klart bättre än börsen i år (tack vare två uppköp och stark utveckling för portföljens största innehav) är det tufft att se att nettoförmögenheten i absoluta tal sjunker (det är därför viktigt att se utvecklingen i procentuella termer).

Värdet på lägenheten bryr jag mig inte så mycket om. Jag är trygg i att vår bostad kommer vara långsiktigt attraktiv på marknaden. Samma resonemang torde gälla för många aktier. Förändringarna sker dock ofta mycket snabbare på börsen.

Jag läste för övrigt (i DI tror jag) att det den här gången är betydligt fler ”rika” personer som är pessimistiska kring den egna ekonomin, jämfört med hur det brukar se ut i ekonomiska nedgångsperioder.

Personligen tycker jag nog ändå att ett minskat månatligt kassaflöde är det mest ”störande”, då det hindrar oss att investera mer. För vår del är högre räntekostnader det som påverkar vårt månatliga kassaflöde mest.

Det faktum att både Avanza och Nordnet visade ett utflöde i nettosparandet i september säger ändå någonting (även om Avanza nämnde att det huvudsakligen var till följd av utflöde på företagssidan) om sentimentet nu. Nyhetsflashar förkunnar också att det är många som ringer till sina elbolag och är oroliga för elkostnadernas utveckling.

Det borde således vara betydligt fler som är oroliga än vad som framkommer i olika diskussionsforum och in real life-diskussioner med vänner och bekanta. Har man för tillfället solida ekonomiska förutsättningar kan det nog framöver uppstå väldigt intressanta investeringsmöjligheter.

5 comments:

  1. Hej, själv tror jag inte att de flesta har insett hur det kommer bli för deras egna del. Dvs folk har inte räknat på högre räntor, matpriser och el t.ex. utan de bara rullar vidare månad för månad. Allt har inte slagit igenom än, hyreshöjningar kommer 2023 t.ex.

    Jag tror dessutom att många räknar med en "bailout" från staten åt deras elräkningar och bensinnotor m.m. Kanske även amorteringslättnader? Därav lättjan i dagsläget.

    Däremot tycker jag att det redan nu finns intressanta investeringsmöjligheter bland många bolag. Fast givetvis kan billigt bli billigare...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!

      Bra poänger, jag tror det ligger mycket i det du skriver. Ska bli intressant att se vad "Uffe" säger imorgon, gällande eventuella support till hushåll och företag (alt. om det är för tidigt än). Jag hoppas de kan få till amorteringslättnader ett tag, även om FI inte verkade vilja föreslå någon justering.

      Håller med, bra långsiktiga värden på börsen nu :)

      Delete
  2. Såhär tror jag situationen är:
    1. Anledningen till att rikare hushåll är mer pessimistiska kring sin ekonomi vs lägre inkomster tror jag beror på att de förmodligen är betydligt räntekänsligare, de har helt enkelt större lån då lån varit oerhört billigt.
    2. Angående fusk: ja, man kan vara bokstavstroende och göra allt rätt här i livet men man kan också inta en mer pragmatisk/praktisk syn. Tex, ja - jag kör för fort men inte i tätbebyggda områden, tror det går att praktisera inom en massa områden.
    3. Ja, det finns en hel drös med investeringsmöjligheter men jag tror vi går mot en än tuffare tid framöver, man må vara selektiv i sitt investerande - jag tror inte på indexfonder. Jag tror mycket på value stocks + råvaror.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!
      1. Bra poäng, det låter rimligt! Räntekostnader har gått från (går från) att vara mer eller mindre irrelevant till en väldigt signifikant kostnad.
      2. Håller med om att det är viktigt att vara "praktisk" och inte för stelbent i sina tolkningar. Frågan är dock bara om det blir vanskligt om/när personer har olika tolkningar av vad som är OK vs. inte OK? :)
      3. Tror också det blir fortsatt slagigt, så sent som nu under kvällen dök en ny vinstvarning upp. Det lär dyka upp fina långsiktiga lägen framöver :)

      Delete
  3. Men är inte alltid hushållen pessimistiska över någonting? När du slapp amortera blev nån glad men lika fort ledsen för att det inte varade så länge. Oavsett vad, så tror jag människan mestadels är pessimist trots att han har det bra. /Daniel H. Komarica

    ReplyDelete