Pages

Tuesday 18 October 2022

Wisdom #3: Signifikant överavkastning erhålles inte genom att göra som alla andra

Detta är det tredje inlägget i min bloggkategori ”Wisdom”. Bloggkategorin ”Wisdom” fokuserar på att summera tidlös kunskap och klokskap inom investeringsvärlden.

Informationen presenteras på det sätt som jag tolkar den. I samband med detta tänkte jag också inkludera lite kring mina tankar och hur jag levererar i relation till denna kunskap. All text ska ses utifrån perspektivet att man är en långsiktig investerare som baserar sina beslut på fundamentala grunder.

Wisdom #3: Signifikant överavkastning erhålles inte genom att göra som alla andra

Flockmentaliteten ligger djupt rotad i människan. Från att det på savannen var en fråga om liv eller död att tillhöra en grupp är situationen idag en helt annan. Även om det inte längre är livsavgörande att tillhöra en grupp är det ändå något som inbringar positiva känslor och en känsla av trygghet.

På börsen däremot inträffar relativt ofta situationer där det visar sig snarare kontraproduktivt att ta rygg på den stora flocken. Som bekant tenderar särskilt populära aktier att vara just särskilt populära när de har visat en imponerande kursutveckling.

En känsla av fear of missing out sprider sig då snabbt på en del håll inom investerarkollektivet, för vem vill missa en kursraket som ”alla andra” tjänar massa pengar på? För en investerare som hoppar på ”tåget” i detta läge lär det nog stå skrivet i stjärnorna att den bästa avkastningsresan redan har varit. Risken lär inte heller vara direkt obefintlig för att man kommer prestera klart sämre än börsindex.

Trots ovan tycker jag personligen att Följa John-syndromet är stort på många håll. När någon populär ”profil” förkunnar att hen plockat in ett nytt innehav ser man strax därefter flertalet till personer som ”slumpmässigt” nog också tyckte att just samma aktie var särskilt attraktivt värderad just nu.

Som jag har skrivit tidigare är det givetvis bra att inta inspiration från andra, men det är viktigt att alltid göra sin egen analys och inte dras med i spekulativa scenarier och därigenom råka få ”börspendeln” rakt i ansiktet när den slår tillbaka.

Slutsats

  • Hoppa aldrig på heta investeringstrender om du inte har gjort egen research och tror på din investering
  • Den stora avkastningspotentialen lär redan vara passé när betydande flockmentalitet uppvisas kring en aktie. Inte sällan visar det sig efteråt också ha varit en alltför hög värdering, vilken kan leda till en lång period innan man (i bästa fall) kan inkassera någon vidare avkastning för att bolaget behöver växa in i sin värdering
  • You are neither right nor wrong because the crowd disagrees with you

No comments:

Post a Comment