Pages

Monday 21 November 2022

Barnsparande: Så gör vi

I fredags trillade månadens barnbidrag in på kontot. Barnsparande är något som många föräldrar tänker på och har åsikter kring.

För vår del började vi med barnsparandet innan sonen ens hade hunnit se dagsljus för första gången. Spontant borde det för de flesta vara lättare att spara lite extra pengar innan man får barn och föräldraledighetens härliga dagar renderar i lite lägre inkomster. Därav att vi började spara åt sonen innan han var född.

Jag har verkligen full respekt för om man av olika anledningar inte har möjlighet att spara åt sina barn. Det finns alltid livsperioder som kräver lite mer kostnader än andra. Om man inte har möjlighet att spara idag- men ändå vill göra det – kanske man kan börja spara lite någon gång i framtiden. Om man vill spara, tror jag personligen det är bra att få till en rutin så fort som möjligt. Man behöver verkligen inte spara några monstersummor för att börja månadsspara.

Som med det mesta annat har alla föräldrar sina egna förutsättningar och preferenser när det kommer till barnsparande. Detta inlägg syftar endast till att redogöra för hur vi gör. Med det sagt får ni (som vill) gärna lägga en kommentar nedan kring hur ni gör med eventuellt barnsparande (givet att det är en situation som är applicerbar för er).

Vår ambition är att försöka spara barnbidraget varje månad åt vår son. Utöver detta skickar vi ibland in lite extra pengar till sonens sparande. Allt sparande sker i form av börsinvesteringar (huvudsakligen aktier, men även vissa fonder). För barnbidraget som landade på kontot i fredags köpte vi ett gäng aktier i Inwido.

Sparandet görs i våra namn. Det betyder att sonen inte har möjlighet att ta kontroll över pengarna förrän vi anser det vara läge att så sker. Målsättningen med sparandet är att ge sonen en bra grundbult i t ex jakten på en första lägenhet.

5 comments:

  1. Kul!
    Att spara hela barnbidraget kommer bli en rejäl slant!
    Nu bor ju ni i Sthlm men nog tusan lär dessa pengar växa sig till en kontantinsats när det är dags.

    Vi kör på 500 kr per barn. Räknar med att ha en summa på ca 200 000 kr per barn när det väl är dags för dem att få dessa. Räcker kanske inte till hela kontantinsatsen men jag vill att det själva ska få jobba lite för den också.

    Längesedan jag skrev om vårt barnsparande, tror det börjar bli dags igen.

    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag var tvungen att gå in och kolla på ränta-på-ränta kalkylatorn. 1 250 kr per månad i 25 år och 8% årlig avkastning, då är man miljonär sen. Det är alltid häftigt med ränta-på-ränta magin!

      När planerar du att lämna över pengarna? Om man kör samma parametrar som jag skrev ovan men ändrar till 500 kr istället för 1 250 kr landar vi på ~439 000 kr. 8% årlig avkastning borde inte vara omöjligt att leverera i snitt, sedan kanske 25 år är i längst laget?

      Delete
    2. Ja det blir en rejäl som det där.

      Det beror på i vilken situation barnen kommer vara i. Vill de studera på annan ort så blir det nog direkt efter gymnasiet. Annars kanske det kan dröja något år till. Ev kanske vi gör något uttag för moped, körkort eller något liknande.
      vi sparade inte 500 kr per barn från början och jag räknar nog med att mina barn kommer få pengarna vid 20 årsdagen. Så hinner inte bli så mycket pengar.

      Delete
  2. Hej,
    Vi har ett liknande upplägg. Har startat ett KF där barnet ligger som övertagare samt att vi just nu sparar 1000kr i månaden, och när vi båda är tillbaka med full lön kommer vi spara hela barnbidraget. Vi satsar på KF för att vi vill att barnet skall kunna få bevisa att man kan hantera pengar/ansvaret innan man får hela beloppet.

    Vi diskuterar löpande hur vi skall lägga upp barnets medverkan till sparandet. Till en början sparar vi i fem olika fonder, och på sikt är tanken att inkludera barnet i sparandet för att bygga upp den ekonomiska förståelsen (tänk månadens aktie e.d) och att det ska finnas en medvetenhet om pengarna, men att dom skall användas på rätt sätt (dvs fortsätta byggas på med fortsatt sparande och inte ex helt resas/festas bort). Sedan är det klart att resande och skoj också bygger förståelse och kännedom om sig själv och världen och också skall göras, men inte för alla pengar… 😊

    /Daniel U

    ReplyDelete
  3. Vi sparar 2000 kr per barn, mest i fonder. Vi har lagt upp var sitt ISK åt dem men i mitt namn, så det blir inget automatiskt 18-årsfestande där alla pengar försvinner upp i rök :-)
    Eftersom vi lagt upp lite olika fonder som gått olika bra så har de olika portföljerna ungefär samma värde, trots att den som startade tidigast borde vara mest värt. Men vår tanke med "åt var och en efter behov" så småningom (beroende på vad de vill göra och var de vill bo) gör att det just nu inte spelar så stor roll.

    Nu är våra barn så gamla så att sparandet började innan ISK fanns. Därmed så finns det även en var sin fond i vanlig depå i deras eget namn som har gått/kommer att gå till respektive barn på 18-årsdagen. Där har vi varit mycket tydliga med att det kommer en vinstskatt som måste betalas om man säljer av fondandelar. Man vill ju inte ha en lyxfälleunge som använder upp allt och året efter får 30% kvarskatt! Än så länge är dessa fonder orörda för den äldste som har tillgång till sitt konto har inte haft behov (körkortet togs med pengar sparade på annat håll).

    När det gäller framtida bostad så är ingen av dem just nu intresserad av Stockholms innerstad. De är uppvuxna i en kranskommun och anser att de gånger man ska in till stan så går det ganska fort att åka ändå. Men man vill inte bo mitt i smeten.
    Men en av dem kommer troligen att plugga på universitet utomlands, då är det bra att ha dessa sparade pengar. En annan pluggar på hemmaplan och planerar att backpacka efter studierna. Den tredje har ingen aning om vad den ska bli när den blir stor eller var och hur den vill bo.
    Men sånt löser sig!

    Spargrisen

    ReplyDelete