Pages

Tuesday 1 November 2022

Betsson: Stark rapport


I förra veckan publicerade Betsson sina siffror för Q3 2022. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar om aktien. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Betsson.

Siffrorna som anges nedan avser Q3 2022 vs. Q3 2021 om inget annat anges:

  • Intäkterna uppgick till 200,3 mEUR (170,0), vilket motsvarar en ökning med 18% (organisk tillväxt: 35%)
  • Rörelseresultatet ökade från 31,7 mEUR till 38,4 mEUR
  • Resultatet efter skatt per aktie uppgick till 0,24 euro (0,21)
  • Det operativa kassaflödet landade på 38,5 mEUR (41,4)

I linje med vad man redan hade kommunicerat via sin omvända vinstvarning levererade Betsson en riktigt solid rapport. Betsson noterade sitt bästa kvartal någonsin när det gäller intäkter och rörelseresultat.

Utvecklingen är särskilt imponerande då Nederländerna inte inkluderas i siffrorna samt att man har fortsatt valutamotvind och att starten på Q3 i regel är säsongsmässigt lugnare (även om flera fotbollsligor startade tidigare i år än normalt till följd av att fotbolls-VM för herrar går av stapeln i Q4). När det gäller Nederländerna tar det fortsatt lång tid att (förhoppningsvis) få ansökningarna godkända.

Den starka utvecklingen i Q3 har supporterats av ett bra momentum inom både sportspels- och kasinodelen. Sportboken noterade under kvartalet 8 av de 10 bästa omsättningsdagarna någonsin. Sportboksmarginalen kom in på 8,3%, vilket är högre än 7,7% som varit den genomsnittliga marginalen under de senaste 8 kvartalen.

Som många gånger tidigare är region Central- och Östeuropa samt Centralasien en stor positiv bidragsgivare, vilket på senare tid sätt även Latinamerika kommit att bli (även om LatAm uppvisade en sekventiell nedgång i Q3 till följd av lägre sportboksmarginal än i Q2).

I det här tempot kommer det inte att dröja allt för länge innan Latinamerika är en större intäktsregion för Betsson än vad Norden är. Särskilt intressanta marknader framöver är exempelvis Mexico (där man genomfört en mjuklansering i augusti) och Brasilien.

Under perioden 1-24 oktober 2022 ökade Betsson de dagliga genomsnittliga intäkterna med 38,1% jämfört med de dagliga genomsnittliga intäkterna under hela Q4 2021. Det är en bra start på Q4, dock är det viktigt att ha i beaktande att Q4 2021 var det första kvartalet som inte Nederländerna längre inkluderades i siffrorna.

I Q3 ökade Betsson sitt ägande i operatören Colbet i Colombia från 70% till 88%. Samma dag som man offentliggjorde Q3-rapporten annonserade bolaget också att man förvärvar 80% av aktierna i KickerTech Malta Limited (se mitt inlägg från i söndags gällande mer information kring denna nyhet).

Sammanfattningsvis

Jag tycker som sagt att Betsson levererade en riktigt stark rapport. Jag tror att Betsson kommer att höja utdelningen nästa år (givet att man inte gör något riktigt stort förvärv eller drar på ordentligt med marknadsföring inför fotbolls VM). Inför året, när man precis hade lämnat Nederländerna, var min tes definitivt att Betsson skulle sänka utdelningen nästa år.

Regulatoriska utmaningar finns det fortsatt gått om, där bland annat Turkiet och Norge är orosmoment. Förhoppningsvis får man däremot framöver licens i Nederländerna. Mexico och Brasilien är som nämns ovan två spännande långsiktiga marknader, vilket även USA och Kanada är. Jag är lite besviken över att man inte nämnde något särskilt om USA i rapporten. Jag skulle också vilja se att Betsson presenterar lite sportboksavtal nu, där man under en längre tid har uppgett att det finns ett bra intresse från operatörer.

Betsson har en stark finansiell ställning. Q4 2022 är ett stort sportkvartal, där höjdpunkten är fotbolls-VM för herrar. Även om de rapporterade siffrorna imponerar så imponerar de underliggande siffrorna än mer. Det är (vad det upplevs som) konstant valutamotvind för Betsson - inte minst från exponering mot Turkiet.

Enligt min vinstprognos för helåret 2022 handlas Betsson kring P/E 9. Det är inte särskilt ansträngande. Jag tror att det finns mycket tillväxt kvar för Betsson att realisera. H1 2023 torde också vara ”görbart” att prestera bättre än jämförelseperioden. En värdering kring 100-lappen för Betsson tycker jag inte är orimligt.

2 comments: