Pages

Tuesday 15 November 2022

Castellum pausar utdelningen: Så gör jag med aktien

Imorse satt jag och skrev på ett blogginlägg på temat om mina utdelningsprognoser för kommande år. Strax efter klockan 8 surfade jag in på DI för att se hur inflationssiffran för oktober kom in.

I samband med detta möttes jag av rubriken att Castellum pausar sin utdelning. I syfte att värna om bolagets kreditbetyg meddelar Castellums styrelse att man inte kommer att föreslå någon utdelning till kommande årsstämma. Vidare informerar man att man lanserar besparingsprogram och skärper sin finanspolicy. Den sista delen i årets redan beslutade utdelning kommer dock att skiftas ut som planerat.

Den som gapar efter mycket & Cash is King

Det har varit ett skådespel kring Castellum under hösten där Akelius tagit över positionen som bolagets största ägare. Efter sin lyckosamma försäljning förra året samt gynnsam valutahantering sitter Akelius på en stor påse pengar.

Akelius agerande är i motsats till Rutger Arnhults agerande. Med en stor portion lån i Rutgers ägarbolag tvingades han sälja bort sin position som största ägare i Castellum till Akelius. Det hela är ett tydligt exempel på hur belåning kan slå fel. Personligen tycker jag att det är lite märkligt att man som Rutger har köpt en hel del mer aktier i år om man befinner sig i en utmanande ekonomisk situation.

Akelius vinner på knock-out

Som aktieägare i Castellum är det inte en önskvärd situation att det kommer in en ny storägare och sågar såväl bolagets finansiella ställning som VD i media. Det känns inte som definitionen av fair play. Men å andra sidan handlar det kanske till syvende å sist om business och att tjäna pengar. Jag har varit kritisk till Akelius agerande, men det är inte mycket mer att säga än att Akelius vann denna rond på knock-out.

Rutger-rabatten befogad

När Rutger tog över positionen som styrelseordförande var även det något som föranleddes av en skakig period för Castellum. Detta favoritbolag bland många utdelningsinvesterare tenderar således att – med sin hittills – ganska svaga ägarställning hamna i lite turbulenta tider när vissa maktlystna aktörer vill spänna musklerna.

Dagens pressmeddelande går lite emot vad Rutger nyligen kommunicerat och hintat kring. Även om det är Akelius som driver agendan nu är det inte optimalt med en (tidigare) största ägare som hamnar i finansiella bekymmer och som tvingar till betydande förändringar i bolaget. Givet nuvarande situation känns det som att de som påtalade Rutger-rabatten hade en bra poäng.

Fortsatta Akelius-köp och ny VD?

Om det nu inte blir någon utdelning från Castellum nästa år hamnar Rutger (enligt flera mediala källor och analytiker) i nya utmaningar med att hantera sina lån. Jag gissar att Akelius är redo att bistå med att köpa än flera aktier av Rutger i så fall.

Även om kanske mediataktiken inte är den allra mest uppskattade har Akelius ändå ett gott rykte och med en stark kassaposition borde marknaden uppskatta Akelius ägarposition. Givet hur Akelius har uttryckt sig om Rutger och att det just nu ter sig vara Akelius som styr agendan kanske det också vore lika bra att inom en inte för allt för avlägsen framtid se över VD-posten.

Vad gör jag med aktien?

För de som följer mig är det ingen hemlighet att jag ofta haft andra fastighetsbolag som jag favoriserar över Castellum. Jag ser inte heller Castellum som en aktie jag stoppar i byrålådan. Däremot tycker jag att aktien är för lågt värderad idag.

Som jag har sagt många gånger tidigare investerar jag aldrig i ett bolag endast utifrån utdelningen. Med det sagt fick jag ändå justera min skrivning om Castellum (om ni minns inledningen ovan där jag satt och skrev ihop mina tankar om utdelningsprognos för kommande år).

Det känns lite bortkastat att pausa utdelningen nu när man är så nära 25 år i följd med höjd utdelning. Vid årets början tror jag ingen hade kunnat tro att Castellum skulle meddela att man pausar utdelningen. Det verkar dock inte vara så brådskande med att stärka balansräkningen att man också ställer in den sista delen av innevarande års utdelning.

Med det sagt tycker jag inte att det är omöjligt att saker och ting kan förbättras under nästa år och att bolaget kan föreslå en utdelning senare under 2023. Att inte ställa in sista utdelningen för året innebär att 24 år i följd med stigande utdelning lever. Castellum skrev ju även att ingen utdelning kommer att föreslås till ”kommande” årsstämma. För optimisten kan man således hävda att det finns inget som hindrar att man kallar till ytterligare en årsstämma.

Akelius har nog en tydlig plan och agenda. Jag räknar med att Akelius framöver utökar sitt ägande i Castellum. Annars vore det märkligt att genomföra en finansiell investering och själv prata ned kursen publikt.

Jag har kvar mina aktier tills vidare.

4 comments:

 1. God afton!
  Vilken röra det har blivit i denna klassiska utdelare. Som du skriver, vem hade trott detta i början av 2022? Puh.

  Jag har flera gånger under senare delen av året funderat och tänkt på att utöka innehavet men andra aktier har kommit emellan. Köpte lite i början av året dock. Just nu behåller jag också mitt innehav och ser framtiden an när Castellum utgör 4,7% av totalen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Ja, verkligen många tur och oväntade händelser det här året. Jag har köpt en del Castellum i raset och hoppas det blir fint på längre sikt. På dessa nivåer känner jag mig dock nöjd och tycker det finns andra mer intressanta köplägen.

   Trevlig dag!

   Delete
 2. Hörde på Analytikerpodden (tror jag att den heter, Dagens industris fredagspodd är det) och där tog de upp att Akelius gjorde liknande i Mandamus för ca 20 år sen.

  Jag tror, givet om det stämmer att obligationerna på Castellum nu handlas till nånstans 7-9% (kan det verkligen stämma????!!!) att det är en god ide att ställa in /behålla pengar i bolaget. Visst försöker förmodligen Akelius prata ned värdet, förmodlien hoppas han väl få köpa än mer billigt. Om jag förstår det rätt har också Arnhult en hel drös med fiender i finanssverige, kanske kommer Henrik S tillbaka till Castellum?
  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hörde/läste också det, så historien verkar gå igen :) Att återköpa obligationer skulle vara bra om möjlighet finns. Henrik S tillbaka skulle vara trevligt!

   Delete