Pages

Sunday 13 November 2022

Portföljnyheter i veckan: v.45

Det har i vanlig ordning hänt en hel del under den gångna börsveckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: B3 är numera igång med sitt återköpsprogram. Efter att torsdagens återköp hade redovisats hade B3 återköpt 0,54% av de utestående aktierna.

Min kommentar: Hittills har B3 snittat att återköpa ungefär 0,1% av de utestående aktierna per dag. Då det är en aktie med relativt svag likviditet ger dessa återköp lite extra stöd till kursen. Det händer generellt inte mycket i B3 (gällande publika meddelanden) mellan rapportperioderna så det är upplyftande med lite återköp att följa.

CASTELLUM: På veckans första handelsdag informerades det att Akelius köpt ytterligare drygt 2 miljoner aktier i Castellum i oktober (utöver aktierna man köpte av Rutger Arnhult), där genomsnittskursen landade på 118 kr. Samtidigt har det informerats om att Ilija Batljan sålt närmare 2,2 miljoner aktier i Castellum i oktober. Akelius äger numera 12,15% av aktierna i Castellum.

På fredagen annonserades det att bygget av ett nytt polishus startat på Hisingen i Göteborg. Det nya polishuset, vilket ska bli omkring 9 000 kvadratmeter stort, väntas vara färdigbyggt till Q2 2025.

Min kommentar: Gällande Akelius köp kan man häva ur sig massa olika saker, t ex att det är intressant att man (enligt egen utsago) köper aktier i ett potentiellt konkursbolag. Skämt å sido. Jag nöjer mig med att konstatera att Akelius är en välkapitaliserad ägare och att det är trevligt att välrenommerade aktörer ser värde i Castellum. Vidare är det trevligt att konstatera att en ny samhällsfastighet är i byggstadiet. Det nya polishuset har en uthyrningsgrad på 100%.

EVOLUTION: EVO har i veckan meddelat att man gått live med Football Studio Dice och Football Studio Roulette. Det har också informerats att Football Studio nu är live i den amerikanska delstaten New Jersey. Vidare har man kunnat läsa om att EVO kommer att bygga en ytterligare Crazy Time-studio i Litauen.

Min kommentar: Det är givetvis bra tajming (om än ingen slump såklart) att Football Studio Dice och Football Studio Roulette går live strax innan fotbolls-VM för herrar ska inledas. Jag hoppas/tror att fotbolls-VM kommer att ge en extra skjuts för kasinoaffärer, även om såklart sportboksaffären (för spelsektorn) är det som gynnas främst. Sammantaget är det dock trevligt att EVO fortsätter att stärka sitt erbjudande, inte minst genom att bygga ytterligare en studio för succéspelet Crazy Time.

H&M: Under perioden 31 oktober till 4 november återköpte H&M 1 250 000 egna aktier. Efter förra veckans köp äger H&M totalt 21 095 545 aktier, vilket motsvarar 1,27% av det totala antalet utestående aktier.

Min kommentar: H&Ms återköpsprogram löper ut i slutet av november. Återköpsprogrammet börjar således att närma sig slutet. Jag hoppas att H&M kan lansera nya liknande program framöver. Man har i år inte direkt återköpt en häpnadsväckande stor summa aktier, men bolaget har åtminstone mäktat med att köpa tillbaka en bit över en procent av aktierna. Nästa vecka kommer andra delen av årets utdelning att betalas ut, förhoppningsvis kan familjen Persson därefter genomföra en ny omgång med insynsaktieköp.

KAMBI: På tisdagen meddelades det att Kambi ingått ett långsiktigt avtal med LMG Gaming, vilka ägs av Liberman Media Group (mediabolag från Puerto Rico). Avtalet innebär att Kambis sportbok kommer supportera varumärket ApuestaPR.

Min kommentar: Kul med ännu ett nytt operatörsavtal för Kambis del. Under hösten har det varit en tydligt högre aktivitet när det gäller att presentera nya operatörsavtal. Det behövs för att täcka upp för somliga större kunder som lämnar – eller redan har lämnat – Kambis kundkrets.

NCC: På måndagsmorgonen annonserades det att NCC fått uppdraget att vara del av processen med att bygga en ny sport- och simhall i Arvidsjaur. Ordervärdet uppgår till cirka 250 mkr. Arbetet inleds till våren och projektet väntas vara färdigt under 2025.

Under perioden 31 oktober till 4 november återköpte NCC 396 278 aktier. NCC äger nu 9,21% av det totala antalet utestående aktier i bolaget.

Min kommentar: Som nämnts tidigare är det nu inte långt kvar till dess att NCC har nått taket om att äga max 10% av aktierna. NCC återköper för närvarande veckovis cirka 0,40-0,45% av totalt antal utestående aktier. Fredagens återköp är ännu inte offentliggjorda men min tes är att man nu har återköpt totalt runt 9,65% av de utestående aktierna. Detta innebär att NCC slår i taket nästa vecka (givet nuvarande återköpstempo och aktiekurs).

SBB: På måndagen meddelade SBB att dotterbolaget Amasten Fastighets AB utsett Johan Bergman till IR-chef, en tjänst som han tillträdde på dagen. Johan har bland annat tidigare varit IR-chef på NCC. Detta besked avser arbetet med att knoppa av bolag med fokus på bostadsfastigheter från SBB-koncernen. Ytterligare ett besked på samma tema är att SBB på torsdagen informerade om att Ylva Sarby Westman tillträtt som VD för Amasten Fastighets AB. Ylva, som också tillträdde sin nya roll direkt, var tidigare vice VD och CFO på Castellum.

SBB och Telia har ingått ett avtal om utbyte av värme och kyla i SBBs fastigheter i Haninge kommun. Bland fastigheterna som kommer att värmas upp med överskottsvärme från Telias lokala datahall inkluderas bland annat Haninge kommunhus och Söderbymalmsskolan. För SBB innebär projektet att mer än 100 000 kvadratmeter fastighetsyta blir självförsörjande på värme vilket motsvarar en besparing om cirka 5 600 MWh per år.

Vidare har SBB i veckan annonserat att man lanserat ett frivilligt återköpserbjudande av utestående hybridinstrument och seniora obligationer. Återköpserbjudandet gäller till och med klockan 17.00 den 16 november och erbjudandet inkluderar återköp om max 650 mEUR. 

Min kommentar: Det är alltid spännande att följa SBB. Det händer så mycket att man nästan skulle kunna ha ett eget inlägg om SBB. Det är positivt att SBB fortsätter med planerna på att knoppa av ett bostadsfastighetsbolag. Jag gillar också att man lanserat ett återköpserbjudande gällande obligationer. S&P kommunicerade därefter att SBB finansierar obligationsåterköp via en bryggfinansiering på 750 mEUR. Bryggfinansieringen å sin sida finansieras genom ersättningar från avyttringar av fastigheter ”under de kommande kvartalen”. Gällande blankningen uppgår den till 12,89% (när detta skrivs på fredagskvällen). Blankningen har således fortsatt att minska.

2 comments:

 1. Intressanta nyheter. Speciellt SBB:S nyhet. Passerar den skolan och nästan kommunhuset till och från jobbet med buss ( bor cirka 300meter från kommunhuset).

  Har också själv några nyheter.

  Clas ohlsson presenterar siffror från oktoberförsäljningen. Siffran blev +5% vilket var i linje med förväntat.

  Coors ordförande har i veckan köpt aktier för 0,5 miljoner kronor.

  Skanska investerar 400 miljoner i ett bostadsprojekt i Esbo som är grannstad till Helsingfors. I projektet 17 våningar och omfattar 133 bostäder. Byggnationen startar i november d.v.s pågår nu och avslutas första kvartalet 2025 om allt går som det skall.

  Tele2 har fått positiv besked angående skatteskuld d.v.s. att man befrias på 363 miljoner kronor.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Skanska har dragit in många riktigt fina ordrar under hösten!

   Delete