Pages

Monday 23 January 2023

Hur mycket pengar har du?

En fråga jag får ganska ofta är ”hur mycket pengar har du?” Jag tänkte i dagens inlägg ge mitt svar på den frågan.

Det är (för en del) alltid intressant att veta hur mycket pengar andra har. När jag startade bloggen var jag väldigt transparent med våra tillgångar, skulder, nettoförmögenhet etc. För cirka tre år sedan slutade jag med månatlig rapportering kring våra tillgångar, skulder och nettoförmögenhet.

Förutom frågan hur mycket pengar jag har får jag ibland också frågor i stil med: ”Vad har du för direktavkastning på portföljen?” etc. Det är alla intressanta frågor, men jag måste tyvärr (för er som undrar) meddela att detta inte längre är information som jag offentliggör. Det finns flera orsaker till det.

Målet om finansiellt oberoende uppnått

Min fru och jag hade som mål att bli finansiellt oberoende. Det är ett mål vi har uppnått sedan ett antal år tillbaka. I jakten på detta mål var nettoförmögenhetens utveckling givetvis av stor betydelse. Jag tycker att det var motiverande att följa upp och presentera detta månadsvis. När målet nu är uppnått spelar inte nettoförmögenhetens (kortsiktiga) fluktuation någon större roll (även om jag fortsätter att följa utvecklingen i mitt Excel-blad).

Jämförelsehetsen och Superpersonen

Jag läste om en person i den svenska investeringsvärlden som var transparent med värdeutvecklingen på sin aktieportfölj. Han uppdaterade sina följare månadsvis hur portföljen utvecklades i absoluta kronor. Efter ett tag kände han dock av ”press” att (portföljen skulle) leverera månadsvis, något som kan gå ut över rationaliteten i vissa beslut.

Jag delar definitivt den känslan. Det finns (tyvärr) personer som tycker det är lite extra underhållande att se när det går sämre för andra. Även om de flesta är medvetna om börsens kortsiktiga nyckfullhet är de flesta inte helt opåverkade av större börsnedgångar. Personligen tycker jag att det då räcker att jobba med sina egna tankar och känslor, utan att ett gäng andra ska påvisa (med facit i hand) mindre bra grejer.

Jag har också ”noterat” att en del personer kommentarer främst när de har något bra att kommunicera. Är man t ex aktiv på en blogg eller på Finanstwitter blir det lite som att man hela tiden ser den där ”Superpersonen” på Instagram.

Oavsett vad jag skriver, kommer jag alltid mötas av någon som har mer pengar, obelånat hus, hög chefstitel, FIRE, flera miljoner i utdelningar per år, avkastnings-CAGR på portföljen som är oerhört hög, reser runt hela världen, springer milen under 30 minuter, har 500 nära vänner, ändrade från rörlig ränta till fast ränta på bolånet precis innan Riksbanken började höja räntan mm.

Jag tror ni förstår min poäng.

Avslutningsvis

Det finns också några i min umgängeskrets (= i detta fall: personer jag känner sen innan bloggen publicerades) som läser bloggen. Ur ett informationsperspektiv kan det därför bli lite skevt. I vanliga fall brukar de flesta inte direkt prata med sin kompis om att ”min aktieportfölj är värd över XX miljoner” 😊

Jag tänkte låta detta inlägg vara ett svar – nu och framöver – på frågor som rör vår ekonomi som berör områden som jag inte avser ska vara publik information.

I övrigt är fokus på att jag är transparent med mina utdelningar, vilket kan ge lite hintar. Givet att jag är transparent med mina utdelningar och inte ämnar vara transparent med aktieportföljens värde kan jag således inte svara på vilken direktavkastning portföljen har.

10 comments:

  1. Låter sunt på många sätt, men kan man inte snacka pengar med sina vänner utan att avundsjuka eller att det blir dålig /konstig stämning för att den ena har mer än den andra så vet jag inte riktigt vad det är för vänskap man har där.. Jag har det bättre än många, men också mycket mindre än andra vilket man får lära sig snabbt när man börjar hänga på finanstwitter o liknande ställen. Jag får konstant jobba med min avundsjuka och bitterhet över de som har kommit längre i resan mot frihet. Inte minst när de kör runt så bekymmersfritt i sina enorma Audis o Teslor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med, avundsjuka är inget att sträva efter - framför inte på sina vänner. Jag pratar t ex aktier med några vänner men har ingen aning hur mycket pengar de har. Jag tror inte att man ska kolla på Finanstwitter och ta det som norm. Jag ser ibland statistik från Avanza fladdra förbi där de visar medianvärdet (eller om det är genomsnittet) på deras kunders portföljer, det är låååångt lägre än vad man ofta ser på Finanstwitter :)

      Delete
  2. Ok. Jag har tillräckligt :) vill inte svara exakt.

    ReplyDelete
  3. Vet inte om jag tillhör kategorin " när de har något bra att kommunicera" :-)? kommenterar inte alltid men försöker ha nåt vettigt (i regel i alla fall) att skriva. Märks att du är pappaledig nu när du producerar så mkt :-) Positivt!

    Förstår inte riktigt syftet med att skriva ut sina förmögenheter ärligt talat. Är det nån form av "spararens" sätt att visa sig, som de ofta föraktfullt menar andra som kör runt omkring i sina Teslor/Audi/BMW/MB?

    Jag tycker att det viktiga är:
    1. Förklara sin placeringsfilosofi, detta är ju en ekonomi blogg
    2. Gå in på konkreta case. Makro finns det ju en hel drös pd cast och jag tror det inte har mycket added value att läsa om.
    3. Tankar kring vardagen, saknar dina Fredagsinput

    Jag ser snarare dig och din partner/fru som ett exempel på personer som lyckas och har en vinnarinstinkt. Även om börsen skulle gå åt h-vete så har ni ju visat att ni kan spara och leva ett enklare liv för att finansiera framtiden. Det är ju en trygghet som du ska ta med dig.

    Själv tillhör jag ju skaran "obelånat hus", kanske inte 500 vänner (önskar att de hade varit fler men nära kring 40-tal närmare), springer milen på stadiga 56 minuter men min "PT" (läs hund) fixar det lätt på under 30 minuter om han vill :-), reser ja och mycket - främst till Sverige/Europa men försöker få in en Asienresa nån gång då och då och ja, har en aktieportfölj. Chefstitel, nej... Förstod tidigt att jag inte har/hade den "rövslickarkompetensen" inom mig för att avancera högt i de organisationer jag varit i men jag har haft bra jobb och haft expat positioner men som specialist. Haft ett väldigt välavlönat arbete som finansiert vårt liv /hus/portfölj.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren


    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, du tillhör inte den kategorin :) Jag tycker dina kommentarer är bra och får en (mig) att tänka till ordentligt.

      Tack för de uppmuntrande orden!

      Det låter som att du har en väldigt bra situation! Riktigt snabb PT du har. Sätt hunden i koppel som fäster runt din midja så är du SUB 50 nästa gång på milen :)

      Delete
  4. Hehe, intressant! Jag hade förut som kriterier för att följa en ekonomiblogg att den skulle vara öppen med både totalt värde (alternativt utdelningar i kronor) och innehav. Jag gillar fortsatt sånt mest - total transparens av ekonomidelen. Ju mer öppenhet desto svårare/jobbigare är det att mörka sanningen, personen blir då mer trovärdig för mig.

    För mig är det rätt trist med en procentsiffra på utvecklingen av totalvärde/utdelningar. Det ger mig inte så mycket om jag inte har ett hum om ungefär vilka summor det handlar om. Även om alla innehav delas så blir det för abstrakt för mig. Jag tycker också det är en del av att förstå bloggaren i fråga, t.ex. varför den agerar som den gör. En person med 10 000 kr i portföljen förstår jag kommer ta mycket större risker än en person med 20 000 000 kr som mest vill bevara kapital.

    Jag har helt transparent med min ekonomi på bloggen. Jag är helt transparent med mina vänner också. Även med folk jag knappt känner. Frågar de så svarar jag. Jag frågar också dem. Pengar är inget obekvämt för mig att prata om, och det verkar de flesta födda på 90-talet inte heller tycka. Jag vet vad alla mina nära vänner tjänar, och de vet vad jag tjänar. Majoriteten av mina vänner känner till min blogg också, men ytterst få läser den för den är så trist :p

    Enda anledningen till att jag valt att vara en anonym bloggare är för att jag vill att det ska vara svårt för personer jag knappt känner/inte känner alls att ta kontakt med mig privat av fel anledningar.

    Alla gör som de vill. Det ska kännas bra för en själv. Jag tror dock det finns fler nackdelar att inte vara öppen med sin ekonomi om man är en anonym bloggare. Jag tror det leder till mer misstänksamhet och mindre tilltro.

    Om vi ska paddla kajak någon gång i Uppsala-trakten när jag är "deltids-FIRE" kommer jag behöva veta hur stor din portfölj är, bara så du vet! Skoja :-)

    /Arbetsplanen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Förr hade jag samma fokus som dig och gillade det mycket, det var väldigt inspirerande, men personligen för mig tycker jag att situationen är annorlunda nu när portföljen är större. Jag hoppas att personer finner mig trovärdig ändå. De som följer mig dagligen borde ha hyggligt koll på hur jag tänker och agerar, om inte det räcker så får det vara så :)

      Jag instämmer helt i att en procentsiffra utan att det anges från VAD inte är särskilt intressant, vilket jag skrev om i förra veckan :)

      Kajak gillar jag mycket! Haha, du får komma till Stockholm istället om Uppsala kräver transparens kring portföljstorlek ;)

      Delete
    2. Kan tänka mig att det skulle vara annorlunda för mig också, när det gäller personer jag känner ytligt, om jag hade 10+ miljoner. Bloggen lär nog gå i ide när jag är klar med målet också :p

      Hehe, ja då! Det är också skillnad på om man varit helt sluten sedan starten eller ej tycker jag.
      Bara fortsätta köra på!

      /Arbetsplanen

      Delete
  5. Hur mycket pengar jag har? Nästan ingenting alls längre, jag har köpt aktier (och lite bitcoin) för alltsammans!

    Skämt åsido så försöker jag att inte tänka på mina aktier som "pengar". Särskilt inte under år som 2022. Pengar blir det i framtiden, när jag har tid, lust, och kallsinne nog att sälja av!

    ReplyDelete