Pages

Wednesday 4 January 2023

Investera vs. amortera

Ska man investera sina sparpengar på börsen eller ska man hellre amortera av bolånet? Det är en omdiskuterad frågeställning för personer som har möjlighet att spara extra pengar utöver vad som krävs för att hantera de månatliga kostnaderna och redan har en ihopsamlad buffert.

Det finns givetvis många om-och-men kring denna frågeställning. För enkelhetens skull antar vi att det är en frågeställning som berör personer med ett bolån, inga övriga lån samt att eventuella särskilda målsparanden (t ex för resor) exkluderas.

Frågan är alltså om man bör investera eller amortera ”överskottskapital”.

När min fru och jag år 2011 inledde vår resa mot finansiellt oberoende hade vi inte en tanke på att amortera en endaste krona på vårt bolån. Detta trots att bostaden var belånad till 100%. Anledningen till den 100-procentiga belåningsgraden var att jag ”vägrade” sälja några aktier för att finansiera bostadsköpet.

Min ståndpunkt (givet de räntenivåer som uppvisats det senaste decenniet) är således att allt långsiktigt överskottskapital ska investeras på börsen (vs. att amortera). Vår nettoförmögenhet hade varit åtskilliga miljoner lägre om vi hade gått all-in för att amortera istället för att gå all-in på börsen.

Jag skulle dock inte rekommendera någon att göra exakt som vi gjorde. Detta då alla har olika riskpreferenser etc. Man kan konstatera att vi hade tur med tajmingen, då börsen har utvecklats väl långa stunder under det senaste decenniet. Räntorna har också varit låga, vilket gjort att det månatliga kassaflödet inte har missgynnats särskilt mycket av de räntekostnader vi har tvingats betala.

Det som framför allt ”stör mig” när det gäller amortering är att trots att man amorterar i ett bra tempo så känns det knappt som att lånet minskar i värde. Ponera att man har ett lån på 3 miljoner kronor och amorterar 10 000 kr per månad. 10 000 kr per månad tror jag är mycket för gemene man. Trots denna amorteringsnivå är lånebeloppet mer eller mindre detsamma nästa månad som det är den här månaden.

Självfallet minskar skulden signifikant om man drar ut tidsaxeln några år. Det skulle ta 25 år att betala av hela skulden om man amorterar 10 000 kr per månad. Hade man investerat 10 000 kr per månad på börsen i 25 år och erhållit en årlig avkastning på 10% skulle pengarna ha växt till runt 12 mkr (inga transaktions- och skattekostnader etc har inkluderats).

Ovanstående exempel räcker för mig att jag ska landa i slutsatsen att jag hellre investerar långsiktiga pengar på börsen istället för att amortera på bolånet. Vidare bidrar inflationen till att urholka lånets ”köpkraftsvärde” över tid.

Trots min ståndpunkt ovan genomför vi ibland lite extraamorteringar på vårt bolån. Personligen tycker jag att det kan kännas sunt ur ett riskperspektiv då vi inte längre väntas ha två heltidslöner i hushållet.

Avslutningsvis är vi som sagt alla olika. Även om jag personligen kanske inte tycker att det är mest rationellt att vara helt skuldfri kommer jag aldrig säga att det är ”dåligt” att amortera. Som bland annat vår tidigare statsminister sagt, den som är satt i skuld är inte fri.

8 comments:

  1. Du beskriver massa argument varför det är bättre att investera än att amortera men avslutar ändå med:
    Man kan ju amortera lite ändå.
    Vad tänker du kring det?
    Vad tänker du att ni sprider riskerna genom att amortera? Högre räntor? Varför inte köpa bank-aktier då?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syftar du på denna mening: "Även om jag personligen kanske inte tycker att det är mest rationellt att vara helt skuldfri kommer jag aldrig säga att det är ”dåligt” att amortera."? Jag skulle aldrig säga till någon att hen gör fel för att hen amorterar. Allting "beror ju alltid på". Bättre att amortera än att köpa cigaretter t ex :P Jag vet att det var ett dåligt exempel men min åsikt är att jag hellre investerar än amorterar och jag vet att många vill amortera och det tycker jag är utmärkt om det är vad de önskar göra.

      Bankaktier: Under 2022 var Handelsbanken och Nordea två av mina absolut största innehav i portföljen :)

      Sprida risker och högre räntor: Jag skrev för några veckor sedan om att vi genomförde en extraamortering, bland annat i syfte att minska kassaflödesrisken när vi inte längre har två heltidslöner och räntorna kommit upp en del.

      Givet att vi redan har byggt upp en aktieportfölj som vi tycker har en tillfredsställande storlek så känns, allt annat lika, det mer attraktivt att amortera. Hade vi varit i början av vår sparresa hade jag dock hellre investerat.

      Delete
  2. Tack för ditt svar!
    Jag summerade nog hela inlägg snarare än att fastna vid en viss meningen. Men nu hittade jag detta avsnittet:
    "Trots min ståndpunkt ovan genomför vi ibland lite extraamorteringar på vårt bolån. Personligen tycker jag att det kan kännas sunt ur ett riskperspektiv då vi inte längre väntas ha två heltidslöner i hushållet."
    Jag upplever att du vill investera mer än amortera. Det tycker jag är toppen. Men jag upplever även att du amorterar lite ibland för att sprida riskerna. Min tanke kring "att sprida riskerna" är/var att om man är orolig för högre räntor finns det antagligen bra aktier att köpa istället för att amortera. Där bankaktier kunde vara ett alternativ.
    Jag har helt enkelt mycket svårt att förstå varför folk vill amortera istället för att investera i aktier.
    Om det är kassaflödet du och din fru värnar om varför inte köpa någon d-aktier med 7-10% DA? Eller Xact Högutdelare? Dom känns så väldigt mycket bättre väntevärde på än att amortera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okej, om jag ska vara helt transparent utan att väva in något :)

      1. Under tiden vi byggde upp vår förmögenhet till en anständig storlek amorterade vi inte ett enda öre. Vi lånade initialt så mycket vi kunde på bolånet och investerade på börsen. Vi hade också aktiebelåning hos vår nätmäklare, vilket gav ytterligare hävstång.
      2. Givet de räntenivåerna som varit under de senaste 10-12 åren skulle jag alltid förespråka investera före amortera (för vårt hushåll.
      3. Jag vill aldrig säga till någon att de gör fel om de amorterar. Jag gissar att en anledning till det är att jag inte vill känna skuld för om de investerar och sedan skiter det sig och de förlorar massa pengar (på grund av kanske dåliga aktieval). Om det vill sig illa kanske de samtidigt förlorar jobbet och tvingas flytta från sin bostad på grund av att de inte kan uppfylla räntekostnaderna. Det må vara worst case scenario, men det är så jag tänker när jag uttalar mig.
      4. Personligen är jag inget fan av ditt förslag av D-aktier som en lösning för långsiktig investering. Det borde finnas saker som ger bättre långsiktig avkastning. Kassaflöde kan också erhållas genom att sälja aktier, så personligen föredrar jag aktier som ger bäst totalavkastning.

      Sammanfattningsvis tror jag dock att vi har helt samma grund syn där vi föredrar att investera före att amortera. Med det sagt tvekar jag på att de som är av samma åsikt som oss har 100% belåning på sin bostad :)

      Delete
    2. Tack för att du tog dig tid och svarade.
      Jag tror också vi har väldigt liknande tankar. Men jag förstår (tror jag) nu varför du skrev inlägget som du gjorde.
      Jag håller med om att D aktiers avkastning är "cappad". Men som jag förstod det var du ute efter kassaflöde.
      Jag förstår vad du menar med att sälja aktier kan ge kassaflöde för hushållet, men i en björnmarknad kanske man inte vill sälja. Då är kassaflödet från exempelvis en d aktier en möjlighet.
      Tack för dina tankar och tack för en bra blogg :)

      Delete
    3. Tack för de fina orden och stort tack för dina kommentarer - det uppskattas oerhört mycket!

      Delete
  3. Hej Dividend Guy. När det gäller amorteringar vs investeringar tycker jag man kan se de på olika sätt. Eftersom alla inte tjänar pengar på investeringar kan jag tycka amortering är ett fullgott alternativ till en investering. En amortering är alltid ett säkert sparande som sänker den totala skulden. De som köpt tex fingerprint eller någon annan aktieraket vid fel tillfälle får troligtvis aldrig tillbaka sina pengar. Sen kan man dra nytta av att dra av räntekostnader mot ISK skatten. Lyckas man bra med sina investeringar är detta ett bra avdrag även om man får tillbaka 30 % av räntekostnader om man inte har något ISK. Sen tycker jag det är skillnad på när det är bäst att amortera rejält om man nu valt att göra det. Är börsen högt värderad likt slutet av 2022 var det ett bättre läge att amortera än vid finanskrisen botten 2008 för att ta ett exempel. Sen har vi den psykologiska aspekten av att vara skuldfri när det gäller boendet. Jag sålde ju själv av hela mitt innehav i H&M med en vinst för drygt 294 kr per aktie 2014 och haft ett skuldfritt boende sen dess. Lägenheten har gått upp rejält i pris och H&M aktien har gått ner. Så här i efterhand ett beslut jag är nöjd med idag. Genom att ha vart skuldfri har det funnits mer pengar till investeringar över tid. Nu är ju inte vår familjs boende i närheten lika dyrt som ert men jag tycker det känns bra att inte vara beroende av varken banken eller räntans utveckling över tid.

    God fortsättning på 2023.

    Mvh Slimis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Slimis!

      Riktigt fint att vara skuldfri! Jag instämmer i dina tankar. Det är vanskligt att säga vad som är bäst för gemeneman då det är många faktorer som styr, vilket du nämner ovan.

      Det viktiga är att man gör det som känns bäst för en själv :)

      Ha en toppendag och god fortsättning!

      Delete