Pages

Monday 30 January 2023

Några måndagstankar

Teman: Politikbesvikelse + idrottsgalan + jag kan ju inte rida + ovanligt låga kostnader i januari + årets bästa poddavsnitt inom svenska investeringssvängen.

POLITIKBESVIKELSE: Inför förra årets riksdagsval lovades det bokstavligen saker åt (från) höger och vänster. Min röst föll på ett parti som numera är med och leder Sveriges Regering. Jag var nöjd med att det blev ett regeringsskifte. Men ärligt talat tycker jag nog att Regeringen än så länge har uppvisat besvikelse i flera områden som jag är intresserad av.

Skattesänkning på ISK har jag inte sett något av. Borttagande (eller paus) av amorteringskrav har jag inte sett något av. Bankskatten har höjts. Det skjuts och sprängs fortsatt stup i kvarten i vårt avlånga land. Elprisstödet tar längre tid än väntat etc.

Man kanske kan skylla vissa saker på att man inte vill hämma inflationsbekämpningen men än så länge är jag inte nöjd med nuvarande Regering.

IDROTTSGALAN: Nyligen hölls årets upplaga av Idrottsgalan i Stockholm. Det är svårt att landa i någon annan slutsats än att Nils van der Poel var galans stora dominant och vinnare. Jag gillar ”Nisse” och han är väl värd alla priser och utmärkelser, även om jag också gärna hade sett att Duplantis skulle ha fått med sitt något pris hem.

JAG KAN JU INTE RIDA: Under de senaste sju åren har representanter från ridsporten tagit hem Jerringpriset tre gånger. Ingen annan sport har (jo, jag väljer att kalla ridsport för en gemensam sport här) under denna tidsperiod vunnit priset mer än en gång under denna tidsperiod. I finalen av årets Jerringpris stod Nils man mot man med den framgångsrika ryttaren Henrik von Eckermann.

En av de mest kritiska kommentarer jag har fått på bloggen handlade just om ridsport. Kommentaren trillade in efter att jag uttryckt min åsikt om att jag tyckte att det fanns andra kandidater (som också förtjänade bragdguldet) det år som hopplandslaget hade vunnit OS-guld i Tokyo. Jag skrev också någonting om att hopplandslaget var en het kandidat till Jerringpriset, inte minst då man har en ”hängiven” följarskara. Jag fick då bland annat höra att jag inte kan någonting om rid-/hästsport mm. Det var därför lite extra ”intressant” när Nils i sitt tacktal påtalade att han inte trodde att han skulle vinna Jerringpriset – för han kan ju inte rida (Ps, jag har inget emot ridsport).

OVANLIGT LÅGA KOSTNADER I JANUARI: Jag ser mig själv som en person som har svart bält i kostnadsoptimering. Vissa kanske inte anser det vara en åtråvärd titel att inneha. Det är dock en titel som kan bidra till att skapa bra utrymme och flexibilitet i en persons finansiella situation. De totala löpande kostnader som dragits från mitt kreditkort i januari uppgår till cirka 650 kr. Jag brukar sätta in runt 4 000 – 5 000 kr varje månad på ett specifikt konsumtionskonto (där jag betalar mina kreditkortsräkningar), där syftet är att dessa pengar ska användas till allehanda konsumtion. Utfallet i januari innebär således att jag har byggt en mer solid konsumtionsbuffert för kommande månader.

ÅRETS BÄSTA PODDAVSNITT INOM SVENSKA INVESTERINGSSVÄNGEN: För exakt en vecka sedan släpptes avsnitt 204 av podden Marknaden. Januari månad har ännu inte hunnit ta slut, så det är kanske väl tidigt att redan prata om ”årets bästa”. Jag vet inte riktigt vilket ord jag ska ta till för att beskriva avsnittet. I brist på annat ”det var ett gripande, skrämmande och intressant avsnitt”. Har ni inte lyssnat kan jag rekommendera en promenad och lyssna in avsnittet.

18 comments:

  1. Man kan alltid lära sig rida ;).

    Och tack för poddtipset, uppskattas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisse verkar vara grym på det mesta så hade varit coolt om han gick all in på ridning framöver :)

      Delete
    2. Eller en kombo? Skridskor på hästen?

      Delete
    3. Haha, ja det skulle vara något! :)

      Delete
  2. Håller håller med dig ang ridning.
    Tycker tex att det är märkligt att Eckerman kommer före Duplantis.

    Yes regeringen har inte imponerat än. Tror det är svårt att kompromissa med alla partier. Skulle gärna se en stark mitten regering.

    Ha en skön kväll!
    Många spännande rapporter imorgon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duplantis prestationer förra året var ruskigt imponerande! Hade gärna sett att han fick något pris med :)
      Bra poäng, inte det lättaste att kompromissa i nuvarande regering.

      Nu blir det lite rapportläsning, vilka rapporterar ser du framemot mest idag?

      Trevlig dag!

      Delete
  3. Hej, lyssnade på marknaden i helgen - bra avsnitt. Jag upplevde det som "det gamla vanliga tugget". Kan du inte utveckla vad du upplevde som "gripande" och "skrämmande"?
    Allt gott, Avs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!

      Min spontana take är att du lyssnade på det avsnittet som släpptes i fredags och inte det som släpptes på måndagen förra veckan? Om ja, så håller jag med om att det var det "vanliga" tugget och inte gripande eller skrämmande. Om du menar måndagens avsnitt, så skickar jag frågan tillbaka: Hur kan det vara det gamla vanliga tugget? :)

      Delete
    2. Yes, fel av mig. Jag trodde du menade fredagen. Jag lyssnar och återkommer :)

      Delete
    3. Haha, no worries! Jag hoppas inte temat i det avsnittet blir frekvent återkommande :)

      Delete
    4. Lyssnade nu på 204an. Riktigt spännande!

      Delete
    5. Håller med, väldigt spännande!

      Delete
  4. Några reflektioner....

    Att vallöften bryts är väl snarare standard än att de inte görs, eller? Så länge inte MP får vara med och diktera politiken är det bra. Så mycket skada som partiet gjort de senaste 10 åren... Nu gäller det bara att Sverige återstartar/bygger ny kärnkraft.

    Ridning:
    Med tanke på vad du spenderar så antar jag att du inte rider :-) Jag rider inte själv, har provat det en gång men tyckte det var hopplöst tråkigt. Ena dottern rider, jag går under tiden på en promenad (1h) med min "PT" som får springa av sig ordentligt på 2 stora fält. Helt fantastiskt att se att han alltid tycks hitta något. Förra veckan jagade han en gås som gömt sig i en liten skogsdunge som finns mitt på fältet för att en stund senare hitta ett par hjortar som han naturligtvis satte igång och började jaga. Själv njuter jag av podcast vid dessa tillfällen och se hur han jagar... :-)

    Angående vad du spenderar: själv spenderar vi långt mycket mer än det du/ni gör men jag har en bror som är hopplöst snål. Har lett till att jag ärligt talat inte vill bjuda hit honom och hans familj på besök hos oss, lunch ja men inte att övernatta. Jag har blivit utnyttjad ett flertal gånger av honom/hans familj, har generellt inte många synpunkter på folk och vad de gör men går det så långt att man utnyttjar andra finansiellt, nej där går min gräns.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo brutna vallöften är nog inget unikt. Hade bara hoppats den nya Regeringen kunde prestera lite bättre ändå :)

      Hahaha, ja nuvarande kostnadsnivå hade nog blivit svår om jag höll på med ridning :) Jag har ridit några gånger och tycker det är ganska kul, dock är jag lite rädd för hästarna... Riktigt grym PT du har!

      Att utnyttja andra finansiellt låter inte särskilt bra. Jag är nog en hel del gånger lite snål också om jag ska vara ärlig, även jag helst kallar det "ekonomisk" ;)

      Slår vi ihop vår konsumtion så blir det mer än den siffran jag angav. Vi har lite olika områden i familjen som vi brukar ansvara för att betala (huvuddelen) för, där t ex jag alltid betalar hyran och lån mm. Men det är ju alla våra gemensamma pengar så spelar ingen roll vilket konto det dras ifrån egentligen, det är ibland bara lite kul att skapa buffert på min konsumtionsbudget :)

      Delete
  5. Stort tack för poddtipset och övriga tankar - podden skal lyssnas på snarast!

    Mot miljarden!

    /Kristoffer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul! Haha, ja alltid siktet på miljarden. Nu är det dags att göra månadsrapporten för januari :)

      Delete
    2. Bra😊 Det är det och med dina rekordlåga utgifter så borde förutsättningarna finnas för höga tal - här är det lägre tal denna månaden men väl spenderade pengar så också en god rapport på så sätt!

      /Kristoffer

      Delete
    3. Härligt, vi får hoppas centralbankerna är "vänliga" och inte förstör festen :)

      Delete