Pages

Sunday 8 January 2023

Portföljnyheter i veckan: v.1

Nyhetsmässigt har det varit ett lugnare tempo under den gångna veckan. Många är fortsatt lediga, men förhoppningsvis blir det lite högre tempo nästa vecka.

KAMBI: På torsdagen sjönk Kambis aktiekurs med 10,61%. Detta efter att det informerats att Fanatics bettingplattform kommer drivas med hjälp av Amelco.

Min kommentar: Det ryktades redan förra året om att Fanatics var intresserade av Amelco. Som Kambi-ägare hoppades man givetvis att Fanatics skulle ingå avtal med Kambi, vilket skulle ha varit ett fint avtal att vinna. Det finns så mycket att spekulera i och omkring Kambi, vilket jag dock inte tänkte göra här. Däremot ser jag framemot bolagets kapitalmarknadsdag senare i januari.  

NCC: På tisdagsmorgonen meddelade NCC att man vunnit uppdraget att renovera 303 bostäder i Köpenhamn. Ordervärdet uppgår till 440 mkr. Arbetet inleds under våren 2023 och väntas vara färdigt under våren 2024.

På tisdagen annonserade NCC också att man ingått entreprenadavtal med Jernhusen för byggnationen av projekt Park Central i Göteborg. NCC (Property Development) och Jernhusen ingick i december 2021 avtal om att gemensamt utveckla Park Central i joint venture. NCC kommer under 2023 att tillträda sin andel av aktierna i joint venture-bolaget. Entreprenadavtal för Park Central har nu tecknats där byggnationen påbörjas vid årsskiftet 2023/2024 och förväntas vara färdigställt i början av 2027.

Min kommentar: Det är trevligt att se att NCC inledde det nya året med ett fint uppdrag i Köpenhamn. Vidare ska det bli spännande att följa utvecklingen av Park Central i Göteborg. 

PEAB: På onsdagen annonserades det att Peab att man vunnit uppdraget att bygga om och bygga ny sträckning på väg 27 mellan Backaryd och Hallabro. Ordervärdet uppgår till 354 mkr. Arbetet väntas vara klart till våren 2025.

Min kommentar: Det är mycket prat i media och på diverse olika ställen om byggkonjunkturen. Givet hur Peabs aktie handlas kan man enkelt konstatera att marknaden diskonterar in klart sämre tider framöver. Det är därför extra tillfredsställande att se byggbolagen plocka hem nya ordrar. Just offentlig sektor, vilket ovan order avser, torde vara ett mer konjunkturstabilt kundsegment. 

SBB: På måndagen informerades det att Ilija Batljan köpt ytterligare aktier i SBB. Köpen, som skedde den 30 december, inkluderade 500 000 SBB D-aktier. Samtidigt meddelades det att Ilijas fru köpt 65 000 SBB B-aktier. Investeringen för dessa båda transaktioner uppgår till 10,5 mkr.

Enligt Finansinspektionens hemsida ligger nu blankningen i SBB på 11,82%. Med det är det endast Mips och Electrolux som är mer blankade.

Min kommentar: Som alltid tycker jag att det är spännande att följa SBBs framfart. Givet den kritik bolaget erhåller med jämna mellanrum tycker jag att det är särskilt tillfredsställande att notera de insynsköp som har genomförts under de senaste veckorna. Det var en relativt lång period under 2022 där inga insynsköp gjordes. Med en kursuppgång på 13,15% är SBB den aktie i min portfölj hittills i år som har utvecklats näst bäst.

2 comments:

 1. Väldigt lugnt på denna front med. Avanza redovisar att kundinflödet ökar med 116.600 2022 och 6000 i december. Nettoinflöde blev -470miljoner för 23.600 miljoner. Detta redovisades i onsdags.

  Samma dag fick Softronic förnyat förtroende gällande ramavtal för leverantör åt Finansinspektionen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressant att se statistiken och jämföra Avanza med Nordnet.

   Delete