Pages

Sunday 15 January 2023

Portföljnyheter i veckan: v.2

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

EVOLUTION: DI rapporterade i veckan att ägarstatistik från Holdings visar att britten Richard Livingstone minskat sitt innehav i EVO med 22%. När EVO börsnoterades ägde Richard 16,5% av bolaget, en ägarandel som (efter flera försäljningar under de senaste åren) nu uppges ha minskat till knappt 2,5%.

Min kommentar: Som fastighetsägare har det, inte minst under pandemin, funnits många ställen att trycka in pengar i. Richard har under de senaste åren genomfört flera försäljningar i EVO och jag lägger ingen vikt vid att han nu återigen sålt aktier. Enligt DI är han nu EVO sjunde största ägare.

HANDELSBANKEN: DI rapporterade i veckan också att ägarstatistik från Holdings visar att Handelsbankens vinstandelsstiftelse Oktogonen i december minskat sitt ägande från 9,3% till 8,2% av kapitalet. Oktogonen behöver sälja aktier för att finansiera andelägarnas uttag.

Min kommentar: Trots att Oktogonen sålt aktier under de senaste åren är man fortsatt den näst största ägaren i Handelsbanken. Den största ägaren är Industrivärden, med Fredrik Lundberg i spetsen. Handelsbanken kan dra till med en riktigt fin utdelning i år, vilket man även kunnat göra tidigare år. Jag har tidigare haft (högst personliga) spekuleringar i att Handelsbanken hållit igen lite med utdelningen för att ”svälta ut” Oktogonen, vilket gynnar någon annan aktör med maktambitioner. En god utdelningsnivå i år skulle vara välkommet för inte minst Oktogonen, men vi får se var det landar.

ITAB: På torsdagen annonserades det att ITAB ingått ett treårigt avtal med en ledande europeisk dagligvarukedja för leverans av kassadiskar, försäljningslösningar och tjänster för nya butiker och uppgradering av befintliga butiker. Implementationen väntas inledas i Q1 2023 och ordervärdet uppskattas till minst 12 miljoner euro under tre år.

Min kommentar: Detta är det andra avtalet på relativt kort tid som ITAB annonserar via pressmeddelande. Som jag har nämnt tidigare är ITAB (via sina energibesparande produkter och lösningar) en potentiell vinnare under den ”energipriskris” som för närvarande råder i stora delar av Europa. Veckans nyhet mottogs positivt av aktiemarknaden och aktien steg med drygt 10% i veckan. Under de senaste tre månaderna har aktien stigit med 39%, trots detta tycker jag att aktien fortsatt är lågt värderad.

KAMBI: På veckans första handelsdag kom Kambi med beskedet att man förlänger avtalet med Rush Street Interactive (RSI). Avtalet utgör en förlängning av det avtal som ingicks 2018. Sedan dess har RSI, med support av Kambis teknik, gått live i 15 amerikanska delstater samt att man har gått live i Kanada, Colombia och Mexico.

På onsdagen annonserade Kambi att man har tecknat ett flerårigt avtal med Miami Valley Gaming and Racing, där Kambis teknik kommer att supportera Miami Valley Gaming and Racings on property-erbjudande. Detta är en konsekvens av att Ohio från och med januari 2023 har legaliserat sportsbetting.

På torsdagen meddelades det att styrelseledamot Cecilia de Leeuw köpt 300 aktier för totalt drygt 51 500 kr.

Min kommentar: Det blev ”fågel, fisk OCH mittemellan” för Kambi i veckan. Det är väldigt trevligt att se att RSI förlänger sitt avtal med Kambi. Det är också tillfredsställande att se att man plockar in ett avtal i Ohio. Däremot var inte ett ”litet” insynsköp det man ville se om man sitter och hoppas på bud i Kambi i närtid. Det skulle givetvis vara sämre om insynsförsäljningar noterades men veckans insynstransaktion släcker hoppet om uppköp i närtid. ”Som lök på laxen” kom Kindred i veckan med en vinstvarning.

NCC: På tisdagen annonserade NCC att man erhållit uppdraget att bygga Hokksunds nya reningsverk. Uppdragsgivare är Övre Eiker kommun (beläget i sydöstra Norge). Ordervärdet uppgår till 350 mkr. Byggnationen väntas inledas i början av 2023 och arbetet planeras vara klart i början av 2025. På torsdagen erhöll NCC ett uppdrag i norska Trondheim på 46 miljoner norska kronor.

Min kommentar: I media kommenteras det regelbundet om utmaningar i byggbranschen. Varje ny order som annonseras uppskattas därför lite extra mycket för tillfället. 

PEAB: På tisdagen meddelades det att Peab vunnit uppdraget att bygga 397 lägenheter i Göteborg, där Stena Fastigheter är beställare. Ordervärdet uppgår till 565 mkr. Utav de 397 lägenheterna byggs 241 stycken som hyresrätter och resterande lägenheter kommer utgöras av bostadsrätter. Byggstart sker under 2023 och arbetet är planerat att vara klart våren 2026.

Min kommentar: De allra flesta av Peabs vunna ordrar brukar ligga på under 500 mkr. Det är något jag gillar då det ger en bättre diversifiering bland projekten. Veckans order var således en stor order i Peab-mått mätt. Kul att man kan plocka in en större bostadsorder från Stena Fastigheter.

4 comments:

  1. Skanska plöjer ordrar i USA igen. En bussdepå i New York 4,9 mdr kr , ny life-science byggnad i George mason university Virginia 850 mln kr en akademisk byggnad i Virginia State university 750 mln kr Man skall förbättra passagerar flödet på t-banestationen grand central i New York åt transportmyndigheten 990mlnkr och sist men inte minst ett Datacenter i Phoenix Arizona 1mdr kr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har inte följt Skanskas orderingång tidigare. Känns som de har fått väldigt många ordrar i USA nu, är det normalt tempo eller högre än vanligt?

      Delete
    2. Har inte följt Skanska och övriga bolags nyheter. Att kolla mer på nyheter/ordrar började jag mer noggrant när du började skriva nyheter.

      Delete
    3. Vad kul, då kan vi se framöver hur orderantalet utvecklas :)

      Delete