Sunday, 1 January 2023

Portföljnyheter i veckan: v.52

Nyhetsmässigt har det varit ett lugnare tempo under den gångna veckan. Men trots julledigheten finns det ändå saker att rapportera om.

Gällande köp- och säljtransaktioner har jag inte genomfört några sådana under den gångna veckan. Har ni köpt eller sålt något i veckan?

B3 CONSULTING GROUP: På fredagen meddelade B3 att optionsprogram 2019:1B har lösts in av optionsinnehavarna. Som en konsekvens av detta ökar antalet aktier i B3 med 184 324 stycken och antalet utestående aktier uppgår nu till 8 763 098 stycken. Sammantaget medför veckans nyhet en utspädning på 2,1%.

Min kommentar: En utspädning av antalet aktier är givetvis inte det man allra helst önskar att se. Givet att bolaget genomför återköpsprogram kommande år skulle det vara fint om återköpen även kan täcka optionsprogrammen. Aktien har haft en fantastisk utveckling under 2022 och det är bara att gratulera de insynspersoner som har deltagit i optionsprogrammet.

HANDELSBANKEN: På onsdagen kom marknadsstatistik som förkunnade att den årliga tillväxten i hushållens lån uppgick till 4,1% i november. Det är den lägsta tillväxttakten som dataserien, vilken sträcker sig tillbaka till år 2006, har uppmätt. Bryter man ned statistiken kan man bland annat se att bostadslånen växte med 4,5% på årsbasis medan konsumtionslånen växte med 3,7%. Utlåningen till icke-finansiella företag växte däremot med hela 16%.

Min kommentar: Flera av storbankernas erbjudanden gynnas av långsiktigt positiva tillväxttrender, t ex fondaffären (som över tid drivs på av stigande börskurser) och utlåningen till privatpersoner. Något som däremot för närvarande är mer intressant är företagsutlåningen, vilken växer väldigt starkt just nu. Handelsbanken har en stark finansiell ställning och har goda möjligheter att låna ut mer pengar till sunda och välskötta företag.

INTRUM: På tisdagen informerades det att chefen för Secured Assets, M&A and Markets köpt 2 400 aktier till kursen 120,10 kr.

Min kommentar: Det är positivt att se att det även den här veckan har genomförts insynsköp i Intrum. De senaste månaderna har bjudit på flertalet insynsköp, vilka är fördelade på flera olika insynspersoner. Jag tycker fortsatt att aktien är attraktivt värderad idag.

NCC: På onsdagen meddelade NCC att man har vunnit uppdraget att bygga 75 lägenheter åt Rikshem i Skellefteå. Ordervärdet uppgår till 175 mkr.

Min kommentar: NCC fick in en sista order på ett turbulent 2022. Det kommer bli oerhört intressant att se hur 2023 utvecklas för byggbolagen. Det ska också bli väldigt intressant att se om NCC guidar ned från sitt mål om 16 kr i vinst per aktie 2023. Då bolaget har stått fast vid målsättningen 16 kr per aktie i vinst för 2023 under de senaste kvartalsrapporterna tycker jag att det skulle vara olyckligt ur ett kommunikativt perspektiv om man nu justerar målet i nästa rapport. Det har funnits bra tillfällen att tidigare, om nödvändigt, justera sin guidning. Marknaden verkar dock inte tro på vinstmålet 2023.

PEAB: I veckan har Peabs näst största ägare ökat sitt innehav genom att köpa 2 000 aktier till kursen 58,70 kr.

Min kommentar: Innan veckans köp var det drygt tre månader sedan det senaste insynsköpet ägde rum i Peab. Det är därför tillfredsställande att se att ett nytt insynsköp genomförs.

SBB: På veckans första handelsdag (= tisdagen) handlades SBB B-aktien utan rätt till avknoppningen av Amasten, vilken kommer att börsnoteras i februari 2023 under namnet Neobo. På tisdagen sjönk SBB B-aktien som en konsekvens av detta med 9,67%.

På tisdagen annonserades det också att SBBs styrelseordförande köpt aktier för 3,3 mkr. Köpkursen uppgick till 16,50 kr per aktie. Det meddelades däremot också att styrelseordförandens fru sålt aktier dagen innan julafton för 2,6 mkr. Det innebär att frun sålde aktier innan rätten till Neobo försvann och styrelseordföranden köpte aktier utan rätt till Neobo.

Innan året tog slut hann SBBs VD Ilija Batljan med att köpa en miljon aktier till kursen 17,21 kr.

Min kommentar: Det är väldigt trevligt att se att det har börjat trilla in en del insynsköp i SBB igen. Kanske även vissa insynspersoner i SBB (för att referera till Dis artikel tidigare i veckan, ser Neobo som Nobo och väntade med att köpa ytterligare aktier i SBB tills aktien handlades exklusive rätt till Neobo? (Många insynspersoner kommer dock erhålla en stor mängd aktier i Neobo). Det ska bli intressant att se hur Neobo tas emot av marknaden. Marknadens mottagande kommer också avgöra hur jag kommer att hantera mina Neobo-aktier.

SVEDBERGS: Dotterbolags-VD Michael Cassøe fortsätter att rapportera insynsköp. I veckan köpte han 5 000 aktier till kursen 24,80 kr.

Min kommentar: Det är glädjande att se att Michael fortsätter att genomföra insynsköp, vilket han gjort flertalet gånger under de senaste månaderna.

4 comments:

 1. USA fortsätter att fylla på Skanskas orderbok. Sammanlagt 3,9miljarder denna vecka.

  Det var det enda jag hade att komma med.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riktigt många fina ordrar Skanska har fått under hösten och vintern än så länge.

   Delete